Skånsk

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Skånsk er dialekten i Skåne. Skånsk og bornholmsk indordnes af dansk sprogvidenskab traditionelt som østdanske dialekter og af svensk sprogvidenskab som sydsvenske dialekter. Ordforrådet er med tiden, især efter 1900, blevet opblandet med svensk. Den egentlige skånske dialekt har i dag størst udbredelse i Østerlen, det sydøstlige Skåne.

Skånsk er også betegnelsen for en regional variant af rigssvensk med skånsk udtale. Der eksisterer mange mellemvarianter mellem regionalsproget og den oprindelige dialekt.

Skånsk udtale er stadig nærmere dansk end svensk udtale. Eksempler på dette er udtal af "R" og kombinationen af "R+S" (som bliver til et "rullende-R" resp. et sch-lyd, nord for mellerste Småland) og et mere almendeligt brug af diftonger. Mens "io" (og "au" i begyndelsen af få ord som "augusti" og "ia" i "via"), er den eneste diftonger der bruges i standardsvensk , er fx. "ue", "ua", "ai" m.fl. brugte i skånsk. Eksempler: "mig","dig" og "sig" udtales "mai", "dai" og "sai". "Hue" i sted for "huvud" (hoved). Og de forholdsvis nye svenske ord "mejl" og "tejp" udtales som "mail" og "taip".

Bruget af vokalerne "e" og "ä" overenstemmer ofte slet ikke med rikssvensk. Fx. stavedes byen "Hälsingborg" lige på den måde mellem 1912 og 1971. Og stadig staves "Ängelholm" på denne måde, men udtales i Skåne som "Engelholm". Bynavn som "Skanör" (med stavning Skanør), "Skurup", "Everöd" (som Everød) og "Hyllinge" kunde lige så godt være danske bynavn. Bynavn der ender med -rup og -röd (-rød) er meget almendelige. Danske bynavn der ender på -løse, -vang, -sted og -lev, er udskiftede mod -lösa, -vång, -stad og -löv, men findes (undtagen -stad) ikke udenfor de gamle danske provincer. Eksempler: "Ramlösa" (som p.g.a. drikkevaren med samme navn, nord for Skåne ofte udtales med et langt "a"), "Nyvång", "Eslöv", "Kristianstad"Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Sprog og litteratur Stub
Denne artikel om sprog eller litteratur er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.