Skånsk

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Skånsk er dialekten i Skåne. Skånsk og bornholmsk indordnes af dansk sprogvidenskab traditionelt som østdanske dialekter og af svensk sprogvidenskab som sydsvenske dialekter. Ordforrådet er med tiden, især efter 1900, blevet opblandet med svensk. Den egentlige skånske dialekt har i dag størst udbredelse i Østerlen, det sydøstlige Skåne.

Skånsk er også betegnelsen for en regional variant af rigssvensk med skånsk udtale. Der eksisterer mange mellemvarianter mellem regionalsproget og den oprindelige dialekt.

Skånsk udtale ligger stadig nærmere dansk end svensk udtale. Eksempler på dette er udtalen af "R" og kombinationen af "R+S" (som bliver til et "rullende-R" hhv. et sch-lyd, nord for mellemste Småland) samt en mere almindelig brug af diftonger. Mens "io" (og "au" i begyndelsen af få ord som "augusti" og "ia" i "via") er de eneste diftonger der bruges i standardsvensk, er fx. "ue", "ua", "ai" m.fl. udbredte i skånsk. Eksempler: "mig","dig" og "sig" udtales "mai", "dai" og "sai". "Hue" i sted for "huvud" (hoved). Og de forholdsvis nye svenske ord "mejl" og "tejp" udtales som "mail" og "taip".

Bruget af vokalerne "e" og "ä" stemmer ofte slet ikke overens med rigssvensk. F.eks. stavedes byen "Hälsingborg" lige på den måde mellem 1912 og 1971. Og byen "Ängelholm" stavel stadig på denne måde, men udtales i Skåne som "Engelholm". Bynavn som "Skanör" (med stavning Skanør), "Skurup", "Everöd" (som Everød) og "Hyllinge" kunne lige så godt være danske bynavne. Bynavne der ender med -rup og -röd (-rød) er meget almindelige. Danske bynavne der ender på -løse, -vang, -sted og -lev, er udskiftede mod -lösa, -vång, -stad og -löv, men findes (undtagen -stad) ikke udenfor de gamle danske provinser. Eksempler: "Ramlösa" (som p.g.a. drikkevaren med samme navn, nord for Skåne ofte udtales med et langt "a"), "Nyvång", "Eslöv", "Kristianstad"Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Sprog og litteratur Stub
Denne artikel om sprog eller litteratur er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.