Onyx

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
For hiphop-gruppen, se Onyx (band)
Onyx

Onyx eller onyks (’o.nyks – græsk, betyder negl) er en varietet af mineralet kalcedon og udmærker sig ved at bestå af plane smålag af afvekslende lys, hvid eller grå, og mørk, oftest sort, farve; undertiden er nogle af lagene rødlige, sardonyx. Farven kan i mange tilfælde fremkaldes eller dog forskønnes ad kunstig vej, idet nogle af lagene er porøse og kan indsuge farvestoffer; denne kunst var kendt allerede i oldtiden. Onyx’s store hårdhed, som kvarts og smukke farvetegning gjorde den i den klassiske oldtid til en højt skattet sten, som især anvendtes til kaméer. Efter at man i 19. århundrede har indført maskinmæssig bearbejdelse af stenen i Idar-Oberstein, er prisen dalet stærkt. Onyx er fundet mange forskellige steder; den fås nu til dags især fra Uruguay.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]


Denne artikel stammer hovedsagelig fra Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.
Hvis den oprindelige kildetekst er blevet erstattet af anden tekst – eller redigeret således at den er på nutidssprog og tillige wikificeret – fjern da venligst skabelonen og erstat den med et
dybt link til Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930) som kilde, og indsæt [[Kategori:Salmonsens]] i stedet for Salmonsens-skabelonen.