Armbånd

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Et armbånd med figurer

Et Armbånd (også kaldet armring) er et ringformet smykke, der bæres om armen eller håndleddet. Armbånd kan have til formål at pryde et sæt tøj, at indikere social status eller at give bæreren adgang til et område med begrænsninger, såsom en festival.

Historisk[redigér | rediger kildetekst]

Armringe har været brugt i alle kulturer. Ofte blev de båret øverst på underarmen, hvor de var mere praktiske. Det ses bl.a. på afbilleder af gladiatorer.

I Danmark[redigér | rediger kildetekst]

Armring fra omkring 9. århundrede fundet i det sydvestlige Rusland. Denne type armring blev brugt af germanske stammer i Vikingetiden.

Stenalderen[redigér | rediger kildetekst]

Stenaldersmykker har måske været brugt som armbånd.

Bronzealderen[redigér | rediger kildetekst]

I ældre bronzealder dukker de første store armringe frem: spiralbånd af bronze.

Sjældne armbånd af guld kaldes Edsringe, da de måske har været brugt af høvdinge til edsaflæggelse.

1800 tallet – til i dag[redigér | rediger kildetekst]

Efter at trenden gjorde at ærmer blev mindre midt i 1800-tallet, kom der armbånd op om håndledet, og de har holdt sig i den formelle damedragt lige siden.

Anden brug[redigér | rediger kildetekst]

Armbånd benyttes i dag også i andre sammenhænge end som smykker. Armbånd benyttes således på hospitaler til identifikation af patienter, som billetter på festivaler m.v. Disse typer armbånd er typisk fremstillet i kunstigt papir kaldet Tyvek og hjælper festivaller og lignende med at holde styr på gæster der går både ind og ud adskillige gange. For at sikre sig ægtheden af et kontrolarmbånd, vil der ofte være et tryk på, som indikerer festivallens logo og dato.[1]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.
SmykkerSpire
Denne artikel om smykker er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.