Opal

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Opal
Opal from Yowah, Queensland, Australia 2.jpg
Mangefarvet opal fra Yowah, Queensland, Australien.
Generelt
Kategori Mineral
Formel Hydrat silica. SiO2·nH2O
Identifikation
Farve Farveløs, hvid, gul, rød, orange, grøn, brun, sort, blå
Mohs' skala-hårdhed 5.5–6
Mangefarvet rå opal fra Virgin Valley, Nevada, USA
Fire opal

Opaler er smykkesten, som glimter i alle regnbuens farver på grund af små hulrum i overfladen. De fleste opaler findes i Australien, men de findes også i Mexico og USA og lande i Europa som Ungarn, Tjekkiet, Slovakiet samt Tyrkiet. Endvidere findes der opaler i Indonesien, Brasilien, Honduras, Guatemala, Nicaragua og Etiopien. I 2008 meddelte NASA, at man havde fundet forekomster af opal på Mars[1] . Når man leder efter opaler, graver man dybe huller i bjerge. Man sætter advarselsskilte op, så folk er velvidende om det, fordi mange af de fattige bor i disse bjerge, og man kan dø at af falde ned i de dybe huller[Kilde mangler].

I Australien findes den sorte opal, den hvide findes i Europa og ildopal i Mexico. Opaler kan ligge som små klumper eller i lange lag. Opaler kan ligge frit på jorden, men forekommer oftest i større dybde.

Engang blev opaler anset for at bringe uheld. Man kan fremstille kunstige opaler, men de bliver ødelagt, hvis man tager dem op af den væske, man fremstiller dem i. Der findes mange berømte opaler. Andamooka og Lihtning Ride er de største opal-minebyer i Australien.

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]