Jade

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Jade (flertydig). (Se også artikler, som begynder med Jade)
Drage af jade.
Upoleret jade; mest grøn og med brun/orange jade ved nogle af hjørnerne.
Aktinolit: Ca2(MgFe)5Si8O22(OH)2.

Jade er en betegnelse for to forskellige bjergarter, der består af forskellige krystalliserede mineraler. De to slags jade er aktinolit og jadeit.

Fordi de begge blev brugt i sten- og bronzealderkulturer med samme formål, og de begge er næsten lige så hårde som kvarts, meget slidstærke og med smukke farver og nemt kan formes, var det ikke før end i 1863, at den franske mineralog Alexis Damourat opdagede, at "jade" faktisk var to forskellige materialer. [1]

Jade fik af ukendte årsager ord for at helbrede smerter ("sting") i siden. Den del af kroppen hedder på spansk ijada, af latin ilia (= lyske, underliv, flanke), [2] beslægtet med latin ileus (= alvorlige koliksmerter). [3] I 1560'erne blev jade på spansk kaldt piedra de ijada (= koliksten, sten mod smerter i siden), forkortet til ijada, som på fransk blev til l'éjade, forvansket til le jade; [4] og i den form kom ordet til Norden.

Henvisninger[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Jade: A beautiful and durable material of nephrite or jadeite
  2. ^ What is the meaning of the Latin word ilia?
  3. ^ Online Etymology Dictionary
  4. ^ Online Etymology Dictionary

Eksterne links[redigér | redigér wikikode]

Geografi/geologiStub
Denne artikel om geografi eller geologi er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.