Jade

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Jade (flertydig). (Se også artikler, som begynder med Jade)
Drage af jade.
Upoleret jade; mest grøn og med brun/orange jade ved nogle af hjørnerne.
Aktinolit: Ca2(MgFe)5Si8O22(OH)2.

Jade er en betegnelse for to forskellige bjergarter, der består af forskellige krystalliserede mineraler. De to slags jade er aktinolit og jadeit.

Fordi de begge blev brugt i sten- og bronzealderkulturer med samme formål, og de begge er næsten lige så hårde som kvarts, meget slidstærke og med smukke farver og nemt kan formes, var det ikke før end i 1863, at den franske mineralog Alexis Damourat opdagede, at "jade" faktisk var to forskellige materialer. [1]

Jade fik af ukendte årsager ord for at helbrede smerter ("sting") i siden. Den del af kroppen hedder på spansk ijada, af latin ilia (= lyske, underliv, flanke), [2] beslægtet med latin ileus (= alvorlige koliksmerter). [3] I 1560'erne blev jade på spansk kaldt piedra de ijada (= koliksten, sten mod smerter i siden), forkortet til ijada, som på fransk blev til l'éjade, forvansket til le jade; [4] og i den form kom ordet til Norden.

Henvisninger[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Jade: A beautiful and durable material of nephrite or jadeite
  2. ^ What is the meaning of the Latin word ilia?
  3. ^ Online Etymology Dictionary
  4. ^ Online Etymology Dictionary

Eksterne lænker[redigér | redigér wikikode]

Geografi/geologi Stub
Denne artikel om geografi eller geologi er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.