Spring til indhold

Særlig Støtte og Rekognoscering

Koordinater: 55°52′27″N 12°25′48″Ø / 55.874153°N 12.429953°Ø / 55.874153; 12.429953
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Patruljekompagniet)
Særlig Støtte og Rekognoscering
Aktiv1959 -
LandDanmark Danmark
TroskabRigsfællesskabet
VærnHjemmeværnet
Garnison/HQFlyvestation Skalstrup
Kaldenavn(e)SSR
Hjemmesidehttps://www.hjv.dk/oe/HVKSSR/Sider/default.aspx
Ledere
Nuværende lederMajor Morten Rask

Hjemmeværnets Særlig Støtte og Rekognoscering (forkortet SSR) er et særligt hjemmeværnskompagni med speciale i fjernopklarings- og patruljeenhed. Enheden er et særligt hjemmeværnskompagni, direkte underlagt Landsdelsregion Øst, i modsætning til de andre hjemmeværnsenheder der er underlagt et distrikt.

SSR har siden 2020 haft til huse på Flyvestation Skalstrup.

Enheden er specialiseret i at indhente informationer af taktisk karakter, ved uset at indsætte et antal patruljer over stor afstand og i længere tid i et ikke-venligtsindet operationsområde.

Hjemmeværnets Særlig Støtte og Rekognosceringskompagni (SSR) er specialuddannet i indhentning af informationer under vanskelige taktiske forhold og støtter løsningen af forsvarets nationale og internationale opgaver. Som Hjemmeværnets nationale specialstyrke skal SSR bl.a. kunne støtte Forsvarets specialoperationsstyrker med patruljer og stabspersonel - også internationalt. Det stiller store krav til den enkelte soldat.

SSR's særlige status ses blandt andet ved at SSR, som den eneste danske militære enhed, har et baretmærke af stof, hvor alle andre enheder har et metalmærke. SSR er også de eneste der har deres eget kompagnimærke, da de normale hjemmeværnskompagnier bærer et værnsmærke eller deres landsdelsregions mærke.[1]

Internationale bidrag[redigér | rediger kildetekst]

SSR leverede de første frivillige fra Hjemmeværnet der deltog i internationale operationer[2], og leverer jævnligt instruktører og soldater til Forsvarets internationale operationer.

  • Mali, 2019, uddannelse af malisisk nationalgardes antiterrorkorps FORSAT
  • Afghanistan
  • Irak, 2006, Protection Teams

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Enheden hed frem til 31. december 2006 Patruljekompagniet ved Hærens Operative Kommando (i daglig tale kaldt Patruljekompagniet). SSR kan spore sit ophav tilbage til Hjemmeværnets Specielle Efterretningspatruljer (SEP), der blev oprettet i 1959, og 50 året blev markeret i 2009, blandt andet med en lykønskning fra Forsvarschefen. I 2017 blev enheden organisatorisk flyttet til at være direkte underlagt Landsdelsregion Øst, mod tidligere at være underlagt Hjemmeværnsdistrikt Nordsjælland.[3]

Tidligere var der også opstillet et patruljekompagni under Danske Division som blev uddannet ved Dronningens Livregiment, som stod til rådighed som en reserveenhed.

I Hjemmeværet anvendes til tider betegnelsen "patruljekompagni" af historiske årsager om hjemmeværnskompagnier (underafdelinger), der har en patruljedeling underlagt. Rettelig er navnet i Hjemmeværnet for en "patruljeindsatsdeling", men betegnelsen patruljekompagni eller patruljeindsatskompagni anvendes også. Disse lokale hjemmeværnspatruljer har en begrænset kapacitet, der ikke kan sammenlignes med den fjernopklaringskapacitet, som man finder ved de to ovennævnte patruljekompagnier.

Se også[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne kilder[redigér | rediger kildetekst]

MilitærSpire
Denne artikel om militær er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
  1. ^ Hjemmeværnets Uniformsbestemmelser, UBHJV, HJKBST 403-001 2019-10, punkt 4.7
  2. ^ https://www.hjv.dk/oe/HVKSSR/nyheder/Sider/10-aar-med-internationale-opgaver.aspx
  3. ^ https://www.hjv.dk/oe/HVKSSR/nyheder/Sider/SSR-overflyttet-til-Landsdelsregion-Oest-01-0kt-20.aspx

55°52′27″N 12°25′48″Ø / 55.874153°N 12.429953°Ø / 55.874153; 12.429953