Pokémon (spilserie)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Pokémon
International Pokémon logo.svg
Genrer Rollespil
Udviklere Game Freak
Udgivere
Skabere Satoshi Tajiri
Komponister Junichi Masuda
Platforme
År etableret 1996
Første udgivelse Pokémon Red og Blue (Internationalt) Pokémon Red og Pokémon Green (Japan)
February 27, 1996
Seneste udgivelse Pokémon Sword og Shield
November 15, 2019
Spin-offs Se Liste over Pokémon-spin-offs

Pokémon er en spilserie udviklet af Game Freak og udgived af Nintendo og The Pokémon Company some en del af Pokémon-franchisen. De første spil, skabt af Satoshi Tajiri med hjælp fra Ken Sugimori, blev udgivet på Gameboy i 1996 i Japan, og hovedserien, også kaldet "kerneserien" af spillenes udviklere, er fremmadrettet fortsat på hver generation of Nintendos håndholdte konsoller.

Spillene har typiske været udgivet i grupper af tre med to spil med mindre forskelle, der udgives på samme tid, og en tredje version, som tilføjer forbedringer og nyt indhold til de oprindelige to spil. Senere generationer har set både to og ingen forbedret udgave. I trejde generation begyndte en trend, hvor tidligere spil blev genskabt på det nye hardware omkring ti eller flere år efter deres oprindelige udgivelse. Mens at hovedserien består af rollespil, så er mange spin-off-spil baseret på serien blevet lavet, som blandet andet action-rollespil, puzzle-spil og kamp-spil.

Fra og med den 24. november 2017, så er over 300 millioner Pokémon-spil blevet solgt verden om, hvis man inkluderer spin-off-spil, spredt ud over 76 titler på både håndholdte og stationære konsoller.[1] Dette har gjort Pokémon til den anden bedst-sælgende videospil-franchise lige efter Nintendo's egen Mario-franchise. Derudover er Pokémon verdens støreste medie-franchise[2][3][4] med succesfulde anime-serier, film, og merchandise. Mobilspillet Pokémon Go er blevet downloaded mere end en milliard gange verden om.[5]

Generationer[redigér | rediger kildetekst]

Alle spil i Pokémon-franchisen er i grove træk opdelt i generationer. Disse generationer er mere eller mindre en kronologisk opdeling efter udgivelse; efter et part år kommer der nye spil i hovedserien, som har adskillelige nye Pokémon, nye gameplay-koncepter, foregår i en ny region, har nye karakterer og en ny historie, hvorved det betragtes som værende en ny generation.[6] Hovedserien af Pokémon-spil, spin-off-spill, animeen, manga, og kortspillet bilver alle opdateret med de nye elementer, som bliver introduceret i disse spil. Visse Pokémon fra nyere spil blev vist frem i TV-serien eller filmene måneder, hvis ikke år, inden at de spil det blev lavet for udkom. Den første generation begyndet i Japan med Pokémon Red og Pokémon Green på Nintendos Game Boy-konsol. Fra og med 2020 er der otte forskellige generationer i serien. De nyeste spil i hovedserien, Pokémon Sword og Shield, påbegyndte den ottende og seneste generation, da de bliv udgivet over hele verden den 15. november 2019 på Nintendo Switch-konsollen.[7][8][9]

Første generation[redigér | rediger kildetekst]

De første Pokémon-videospil der udkom, og gjorde Pokémon til et verdensfænomen, var Pokémon Red og Green, der udkom i Japan tilbage i 1996. Disse to spil blev senere fulgt af et tredje spil Pokemon Blue samme år. Da spillene skulle udgives internationalt, valgte man at bygge de internationale versioner op omkring Pokemon Blue, der jo var det nyeste. De internationale versioner kom derfor til at hedde Pokémon Red og Pokémon Blue og disse kom til USA i 1998 og Europa i 1999. Pokémon Green blev aldrig udgivet uden for Japan, så derfor er der ikke ret mange der kender til denne version. Spillene blev udgivet til Nintendos håndholdte spillekonsol Game Boy og bliver ofte omtalt som den 1. generation af Pokémon-videospil.

I 1998 blev en fjerde version af spillet udgivet under navnet Pokémon Yellow. Det blev udviklet til Nintendos spillekonsol Game Boy Color. Det udkom i USA i 1999 og i Europa i 2000.

Samtlige versioner udspiller sig i samme region, nemlig Kanto-regionen, og eventyret spilleren skal igennem, er groft sagt det samme. Forskellen på versionerne er hvilke Pokémons det er muligt at fange og hvilke starter-Pokémons man kan vælge imellem, idet man kun har mulighed for at vælge Pikachu, som en særlig starter-Pokémon i Pokémon Yellow.

Spillene indeholder i alt 151 Pokémons, med Mew som den hemmelige og sværttilgængelige nummer 151, som man kun kan anskaffe sig ved hjælp af en Nintendo Event uden at snyde.

Anden generation[redigér | rediger kildetekst]

Den anden generation af Pokémon-videospillene består af de to spil Pokémon Gold og Silver samt opfølgeren Pokémon Crystal. Spillene foregår 3 år efter 1. generationsspillene, hvad der også giver sig til udtryk i spillets handling. Alle tre spil er udgivet til Game Boy Color i henholdsvis 1999 og 2000 i Japan, 2000 og 2001 i USA, og alle tre spil i 2001 i Europa, men mens Pokémon Silver og Pokémon Gold både kan spilles på den originale Gameboy og Gameboy Color, kan Pokémon Crystal kun spilles på Game Boy Color. I de tre spil udvides Pokémon-bestanden til 251 forskellige Pokémons – de første 151 er også tilgængelige her. I spillene foregår handlingen både i regionerne Kanto og Johto, idet spilleren starter sit eventyr i Johto, og har mulighed for at besøge Kanto senere hen i spillet.

Forskellen på de 3 versioner er, ligesom i 1. generation, hvilke Pokémons man kan møde, men Crystal-udgaven indeholder også den mulighed at kunne vælge en pige som personen man følger. Den valgmulighed er senere blevet en fast del af spillene.

Tredje generation[redigér | rediger kildetekst]

Pokémon Ruby og Sapphire og Pokémon Emerald blev udgivet i henholdsvis 2002 og 2004 i Japan, og 2003 og 2005 i både USA og Europa. Disse spil er de første spil i serien til spillekonsolen Game Boy Advance. Disse 3. generationsspil inkluderede yderligere 135 nye Pokémons og foregår i regionen Hoenn, dog er der ikke længere mulighed for at fange samtlige af de kendte Pokémons men kun et udpluk af dem.

I år 2004 udkom der en forbedret genudgivelse af 1. generationsspillene Pokémon Red og Pokémon Green under titlerne Pokémon FireRed og LeafGreen, der gør det muligt at anskaffe de resterende Pokémons man mangler fra Ruby, Sapphire og Emerald.

Fjerde generation[redigér | rediger kildetekst]

I 2006 udkom Pokémon Diamond og Pearl i Japan. De er de første spil i serien, der blev udgivet til den, på det tidspunkt, nye spillekonsol Nintendo DS. De blev udgivet i 2007 i USA og Europa. De blev senere fulgt op af et tredje spil, Pokémon Platinum, der blev udgivet i 2008 i Japan og i 2009 i USA og Europa. Bestanden af Pokémon steg endnu engang, nu kom den op på 493, og man fortsatte med kun at kunne fange et udpluk af alle de kendte Pokémons. Pokémon Diamond, Pokémon Pearl og Pokémon Platinum udgør 4. generation af Pokémon-videospillene.

I 2009 udkom Pokémon Heart Gold og Soul Silver i Japan og i 2010 i USA og Europa. Disse er en genudgivelse af 2. generationsspillene Pokémon Gold og Silver, der, ligesom de sidste genudgivelser, gør det muligt at fange de Pokémons man mangler.

Femte generation[redigér | rediger kildetekst]

I 2010 blev Pokémon Black og White udgivet i Japan. Disse spil blev også udgivet til spillekonsollen Nintendo DS, og udkom i USA og Europa i 2011. De fik begge en opfølger i form af Pokémon Black 2 og White 2, der udkom i både Japan, USA og Europa i 2012. Antallet af Pokémon er steget endnu en gang - med hele 156, hvilket er det største antal af nye Pokémons til dato, inkl. 1 generation. I de første to spil har man kun mulighed for at fange de nye Pokémons, mens de sidste to spil re-introducerede nogle af de gamle Pokémons tilbage i spillene. Pokémon Black og White 1 og 2 udgør tilsammen den 5. generation af videospillene.

Sjette generation[redigér | rediger kildetekst]

Den sjette generation består af Pokémon X og Y, der udkom i oktober 2013 verden over. Det var de første spil i hovedserien, der blev udgivet til Nintendo 3DS'en.

I 2014 udkom desuden en genudgivelse af 3. generationsspillene Ruby og Sapphire under titlerne Pokémon Omega Ruby og Alpha Sapphire.

Syvende generation[redigér | rediger kildetekst]

Den syvende generation består af Nintendo 3DS-spillene Pokémon Sun og Moon, der udkom i 2016, deres efterfølgere fra 2017, Pokémon Ultra Sun og Ultra Moon, samt generation I-remakesne fra 2018, Pokémon: Let's Go, Pikachu! og Let's Go, Eevee!

Ottende generation[redigér | rediger kildetekst]

Den ottende generation består af Nintendo Switch-spillene Pokémon Sword og Shield fra 2019.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ https://www.famitsu.com/news/201711/24146680.html
  2. ^ "POKEMON IS THE LARGEST MEDIA FRANCHISE IN THE WORLD". nintendosoup (amerikansk engelsk). Hentet 21. marts 2019.
  3. ^ Elvy, Craig (28. august 2018). "Pokémon Is Now The Highest Grossing Media Franchise". Screen Rant (amerikansk engelsk). Hentet 21. marts 2019.
  4. ^ Elio, Anthony (11. september 2018). "Pokémon Is Crowned World's Biggest Media Franchise". Innovation & Tech 'Today' (amerikansk engelsk). Hentet 21. marts 2019.
  5. ^ Webster, Andrew (28. februar 2019). "Pokémon Go spurred an amazing era that continues with Sword and Shield". The Verge. Hentet 1. marts 2019.
  6. ^ "HIDDEN POWER of masuda". www.gamefreak.co.jp. Hentet 27. november 2019.
  7. ^ Vincent, Brittany; Vincent, Brittany (27. februar 2019). "'Pokemon Sword and Shield' Announced For Nintendo Switch". Variety (engelsk). Arkiveret fra originalen 27. februar 2019. Hentet 27. februar 2019.
  8. ^ Farokhmanesh, Megan (29. maj 2018). "Another Pokémon game is still coming in 2019". The Verge. Arkiveret fra originalen 30. maj 2018. Hentet 4. november 2018.
  9. ^ DeFreitas, Casey (29. maj 2018). "Core Pokemon RPG Coming to Nintendo Switch 2019". IGN. Arkiveret fra originalen 30. maj 2018. Hentet 4. november 2018.