Rundfinnet radeløv

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Rundfinnet radeløv
Rundfinnet radeløv
Rundfinnet radeløv

Truet (DKRL)[1]
Videnskabelig klassifikation
Rige Plantae (Planter)
(urangeret) Tracheobionta (Karplanter)
Division Pteridophyta
Klasse Polypodiopsida (Bregner)
Orden Polypodiales (Engelsød-ordenen)
Familie Aspleniaceae (Radeløv-familien)
Slægt Asplenium
Art A. trichomanes
Videnskabeligt artsnavn
Asplenium trichomanes
L.
Hjælp til læsning af taksobokse

Rundfinnet radeløv (Asplenium trichomanes) er en lille bregne i milturtslægten Asplenium. Den er en udbredt og almindelig art, der forekommer næsten over hele verden i en række stenrige levesteder. Det er en variabel bregne med flere underarter.

Navnet trichomanes refererer til et græsk ord for bregne. [2]

Beskrivelse[redigér | rediger kildetekst]

Rundfinnet radeløv danner 10 til 30 cm høje tuer, der stammer fra et kort, skællet rhizom. De stedsegrønne blade er lange og smalle, gradvist aftagende mod spidsen der er opdelt i små, gulgrønne til mørkegrønne, rundede bladdele. Bladene kan nå 40 cm i længden, men er mere almindeligt 8–20 cm.[3]

Udbredelse og levesteder[redigér | rediger kildetekst]

Det er udbredt i tempererede og subarktiske områder og forekommer også i bjergrige områder i troperne. Dens udbredelse omfatter det meste af Europa og store dele af Asien syd til Tyrkiet, Iran og Himalaya og en bestand i Yemen. Den forekommer både i nordlige, sydlige og dele af det østlige Afrika og også i det østlige Indonesien, sydøstlige Australien, Tasmanien, New Zealand og Hawaii. Den findes i Nordamerika og Mellemamerika og Cuba, og de nordlige og vestlige regioner i Sydamerika som Chile. Selvom dens udbredelse er bredt spredt, er den ofte sjælden, og bestandene er spredt fra hinanden baseret på tilgængeligheden af passende levesteder.[4] Den vokser i stenrige levesteder såsom klipper, skråninger, vægge og mineaffald, den type sten, der bruges som et substrat afhængigt af underarterne. Den vokser fra havniveau op til 3.000 meter i Nordamerika, mens den på de britiske øer når 870 meter.

I Danmark er den regnet som en truet artden danske rødliste.[5]

Kilder og henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Wind, P. (2019), "Karplanter", i Moeslund, J.E. m.fl. (red.), Den danske Rødliste 2019, Aarhus Universitet, DCE – Nationalt Center for Miljø og Energi, hentet 31. juli 2021
  2. ^ Harrison, Lorraine (2012). RHS Latin for Gardeners. United Kingdom: Mitchell Beazley. ISBN 978-1845337315.
  3. ^ "Asplenium trichomanes L." www.worldfloraonline.org. Hentet 2020-12-05.
  4. ^ Barbara Coffin; Lee Pfannmuller (1988). Minnesota's Endangered Flora and Fauna. U of Minnesota Press. s. 56. ISBN 978-0-8166-1689-3.
  5. ^ Rundfinnet radeløv på den danske rødliste, bios.au.dk hentet 1. august 2021