Pilledrager

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Pilledrager

Truet (DKRL)[1]
Videnskabelig klassifikation
Rige Plantae (Planter)
Division Pteridophyta
Klasse Filicopsida (Bregner)
Orden Hydroperiales (Vandbregne-ordenen)
Familie Marsileaceae (Pilledrager-familien)
Slægt Pilularia (Pilledrager-slægten)
Art P. globulifera
Videnskabeligt artsnavn
Pilularia globulifera
L.
Hjælp til læsning af taksobokse

Pilledrager (Pilularia globulifera) er en bregne med 5-10 cm lange, oprette trådformede blade. Den vokser ved f.eks. lavvandede søer. Planten anses for at være truet og er fredet i flere lande.

Beskrivelse[redigér | rediger kildetekst]

Pilledrager er tilhører Vandbregne-ordenen og er den eneste vandbregne i Skandinavien. Den lever i vand, og den 1 mm tykke jordstængel har led-knuder som 2-3 bladstilke skyder op fra. Bladene er cylindriske, tydne og trådformede, og vokser lodret op. Bladene er 5-10 cm lange. Unge blad er indrullet foroven.

Sporehusene har fire rum, og sidder som 0,5 cm brede, mørkebrune, kugleformede kapsler ved led-knuderne, hvor bladene starter. Planten formerer sig ved hjælp af heterospori med to typer sporer. Se Vandbregne-ordenen vedrørende heterospori.

Voksested[redigér | rediger kildetekst]

Pilledrager trives i lavvandede (op til 30 cm vanddybde) næringsfattige ferskvands-områder, f.eks. dyndede søbredder og grøftekanter, på sand eller tørv.

Pilledrager vokser i det sydlige Skandinavien og nordlige Europa. I Danmark er den sjælden, hvor den er kendt fra Jylland, Nordsjælland og Bornholm.

Planten anses for at være truet og er på den danske rødliste. I flere lande er den fredet eller beskyttet på anden vis.[2]

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Wind, P. (2019), "Karplanter", i Moeslund, J.E. m.fl. (red.), Den danske Rødliste 2019, Aarhus Universitet, DCE – Nationalt Center for Miljø og Energi, hentet 20. januar 2020
  2. ^ Pilledrager på den danske rødliste på bios.au.dk

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]