Grønlig vintergrøn

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Grønlig vintergrøn

Truet (DKRL)[1]
Videnskabelig klassifikation
Rige Plantae (Planter)
Division Magnoliophyta (Dækfrøede planter)
Klasse Magnoliopsida (Tokimbladede)
Orden Ericales (Lyng-ordenen)
Familie Ericaceae (Lyng-familien)
Slægt Pyrola (Vintergrøn-slægten)
Art P. chlorantha
Videnskabeligt artsnavn
Pyrola chlorantha
Sw.
Hjælp til læsning af taksobokse

Grønlig vintergrøn (Pyrola chlorantha) er en 10-25 cm høj, stedsegrøn urt der vokser på fattig jord, i Danmark typisk sandet jord. Den er meget sjælden i Danmark. I Norge, Sverige og Finland er den mere udbredt, men ikke almindelig - med undtagelse af Skåne, hvor den er ligeså sjælden som i Danmark.

Beskrivelse[redigér | rediger kildetekst]

Grønlig vintergrøn er en lille plante med en roset af runde, let læderagtige, stedsegrønne blade. Fra midten af rosetten står en blomsterstilk med en klase af få, små, grønlig-hvide klokkeformede blomster. Den grønlige, hvide eller gullige griffel er lige så lang som kronbladene, og da klokken er helt åben, stikker griflen tydeligt ud af klokken. Den blomstrer i Danmark i juni-juli.

Roden er en jordstængel, der vokser meget langsomt.

Højde x bredde og årlig tilvækst: 30 x 15 cm (højden er inklusiv blomsterstilk).

Udbredelse[redigér | rediger kildetekst]

Grønlig Vintergrøn er meget sjælden i Danmark, hvor den vokser på fattig jord, oftest i sandet jord i fyrreskove. I Danmark forekommer den kun i Nordjylland, på Sjælland og Bornholm, og er regnet som en truet artden danske rødliste.[2]

Den er mindre sjælden i de andre nordiske lande (undtagen Island, hvor den mangler). Globalt har arten såkaldt cirkumboreal udbredelse, dvs. den findes i boreal skov på hele den nordlige halvkugle. Udover Norden vil det bl.a. sige i Rusland, USA og Canada.

Økologi[redigér | rediger kildetekst]

Forekomster af Vintergrøn er ofte meget lokale. De kan forekomme i større bestande i et lille område og mangle helt i naboområder. Vintergrøn er afhængig af mykorrhiza (samliv med en svamp).

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

Søsterprojekter med yderligere information:
  1. ^ Wind, P. (2019), "Karplanter", i Moeslund, J.E. m.fl. (red.), Den danske Rødliste 2019, Aarhus Universitet, DCE – Nationalt Center for Miljø og Energi, hentet 31. juli 2021
  2. ^ Grønlig vintergrøn på den danske rødliste, bios.au.dk hentet 1. august 2021
  • Signe Frederiksen et al., Dansk flora, 2. udgave, Gyldendal 2012. ISBN 8702112191.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]