Enblomstret vintergrøn

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Enblomstret vintergrøn

Truet (DKRL)
Videnskabelig klassifikation
Rige Plantae (Planter)
Division Magnoliophyta (Dækfrøede planter)
Klasse Magnoliopsida (Tokimbladede)
Orden Ericales (Lyng-ordenen)
Familie Ericaceae (Lyng-familien)
Slægt Moneses
Videnskabeligt artsnavn
Moneses uniflora
(L.) Gray
Hjælp til læsning af taksobokse

Enblomstret vintergrøn (Moneses uniflora) er en 5-15 cm høj, stedsegrøn urt, der i Danmark vokser i skygge på fugtig bund i nåleskove. Enblomstret vintergrøn er den eneste art i slægten Moneses, der tidligere henførtes til Vintergrøn-familien (Pyrolaceae), men nu henføres til Lyng-familien. Den er hjemmehørende i koldt tempereret og subarktisk/subalpint klima på den nordlige halvkugle.

Beskrivelse[redigér | rediger kildetekst]

Enblomstret Vintergrøn er små planter med en roset af aflangt runde 1-3cm lange, let læderagtige, savtakkede, stedsegrønne blade. Fra midten af rosetten står en blomsterstilk med en enkelt blomst, der er 1,5-2 cm i diameter og velduftende. Blomsterstilken er 5-15 cm lang.

Planten breder sig langsomt vha. frø og underjordiske jordstængler. Den er afhængig af mykorrhiza (samliv med en svamp), for at gro.

Udbredelse[redigér | rediger kildetekst]

Vintergrøn hører til på fattig, fugtig, ofte sur eller sandet jord – i Danmark, hvor den er sjælden, typisk på morbund i mosrige nåleskove.

I Danmark forekommer Enblomstret Vintergrøn f.eks i Asserbo Plantage, Nordsjælland og i Sandflugtskoven v. HasleBornholm. Enblomstret Vintergrøn er almindelig i Norge, Sverige, Finland og Rusland hvor den breder sig på skygget, fugtig, mosrig bund, oftest i gamle granskove, skovmoser og skovklædte skråninger.

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

Søsterprojekter med yderligere information:


  • Signe Frederiksen et al., Dansk flora, 2. udgave, Gyldendal 2012. ISBN 8702112191.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]