Forskel mellem versioner af "Høje Taastrup-banen"

Spring til navigation Spring til søgning
m
Typo
(Opdateret efter køreplansskift)
m (Typo)
'''Høje Taastrup-banen''' er en [[jernbane]] mellem [[Københavns Hovedbanegård]] og [[Høje Taastrup Station|Høje Taastrup]] og en del af [[København]]s [[S-tog|S-bane]]. Banen ligger parallelt med [[hovedbane]]n [[Vestbanen]], som den har flere stationer tilfælles med. Til daglig drives de to baner dog uafhængigt af hinanden.
 
Banen betjenes af [[B (S-tog)|linje B]] og i myldretiden desuden af [[Bx (S-tog)|linje Bx]]. Det inderste stykke mellem København H og Valby betjenes desuden af togene på [[Frederikssundsbanen]], der her benytter Høje Taastrup-banens spor. Derudover ligger Høje Taastrup-banens spor sammen Køge Bugt-banens spor mellem København H og den tekniske station Skelbæk mellem Dybbølsbro og Enghave med valgfri sporbenyttelse i retning mod Skelbæk.
 
== Historie ==
Enkeltsporet mellem Enghave og Valby blev udvidet til dobbeltspor i 1941, og på samme tid blev S-banen forlænget til [[Vanløse Station|Vanløse]] på Frederikssundsbanen. I 1953 blev der anlagt nye spor til S-banen langs Vestbanen mellem Valby og [[Glostrup Station|Glostrup]]. Den var oprindelig enkeltsporet mellem Hvidovre og Glostrup men blev udvidet til dobbeltspor i 1963, kort før S-banen blev forlænget til [[Taastrup Station|Taastrup]].
 
I mange år endte S-togene i Taastrup, hvor de fleste [[regionaltog]] stoppede, så man kunne skifte. I 1986 blev denne funktion flyttet til den nye Høje Taastrup Station et par kilometer vestmod forvest på den anden side af S-togsdepotet. Stationen blev bygget i et åbent område, der var planlagt til at blive et mindre regionalt center, og stationen selv forestillede man sig som aflastning for den centrale København H. Derfor stopper alle fjerntog mod vest ved stationen. Området omkring stationen er efterhånden blevet bebygget, men de store planer om den som et andet centralt område har den aldrig rigtig levet op til.
 
Omkring 2000 nåede planer om at forlænge S-banen fra Høje Taastrup til Roskilde et forholdsvis fremskredet stadie, før de endeligt blev opgivet i maj 2002. Planerne dukker stadig lejlighedsvis op.

Navigationsmenu