Rødovre Station

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Rødovre Station
RødovreStation-11.JPG
Overblik
Land Danmark
Stationstype Trinbræt
Adresse Rødovre Stationscenter 1
2610 Rødovre
Kommune Rødovre Kommune
Jernbane Høje Taastrup-banen
Nabostationer Brøndbyøster Station, Hvidovre StationRediger på Wikidata
Forkortelse Rdo
Åbningsdato 24. april 1964
Takstzone 32
Perron(er) 2
Perronspor 2
Transport
Operatører DSB
S-tog S-train service B.svg S-train service Bx.svg
Buslinjer 21 161 200S 848
Passagertal
 
S-tog  
1996
7.722
1998
7.319
2000
7.349
2002
6.625
2004
6.646
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Koordinater: 55°39′53″N 12°27′32″E / 55.66472°N 12.45889°Ø / 55.66472; 12.45889

Rødovre Station er en stationHøje Taastrup-banen i København. Den er placeret på grænsen mellem Rødovre og Hvidovre kommuner og dækker dermed dele af begge.

Stationen åbnedes den 24. april 1964, 10 år efter S-togs-linjen blev åbnet. Stationen fik en ny elevator i 2004.

Sporlayout[redigér | redigér wikikode]

Stationen har et usædvanligt layout, idet det nordlige spor er hævet omkring fem meter over de andre spor, mens passagerfaciliteter (en "Kort & Godt"-butik samt en mindre ventehal) er placeret umiddelbart under dette spor. Dermed er nærmest direkte adgang fra stationens hovedindgang, ved busterminalen nord for stationen, til det sydlige spor, der går mod København. Ideen bag dette layout er, at de fleste passagerer skal mod København, og dermed skal have nem adgang til perronen, mens ankommende passagerer blot skal gå ned ad trapperne. Et lignende layout kan findes i Hongkongs lufthavnsstation.

Fjernbanen Vestbanen passerer stationen på dennes sydlige side. Mellem Rødovre og Hvidovre påbegyndes udfletningen fra hovedbanen ud mod Godsbanegården og Lufthavnen. Dette område er en selvstændig station på fjernbanen, benævnt Hvidovre Fjern .

Opland[redigér | redigér wikikode]

Stationen ligger i Rødovre, kun få meter fra grænsen til Hvidovre Kommune. Nord for stationen, på den anden side af den vej, busserne bruger som adgangsvej til busterminalen, ligger Hendriksholm-kvarteret. Hendriksholm-kvarteret omfatter både en række villa-byggerier, Hendriksholm Skole og Hendriksholm Kirke. Vest for stationen, på den anden side af Avedøre Havnevej, ligger højhusbyggerierne Kærene, der både består af lavere 3-4 etagers ejendomme, og højhusene, der præger billedet ud mod Roskildevej. To af disse højhuse har i den seneste tid vakt stor opmærksomhed i pressen, da de blev beskyldt for at kunne vælte i stormvejr. Det er blevet besluttet at rive disse to højhuse ned.

Syd for stationen ligger Rebæk Søpark med dertilhørende center, hvor man indtil foråret 2013 fandt den store dyrebutik Zoo Zity, og Rebæk Søpark Kollegiet.

Området foran stationen præges af et mindre center, Rødovre Stationscenter, der indeholdt en række butikker, bl.a. en rollespilsbutik og en frakkebutik. Store dele af centeret nedbrændte i 2013. Desuden findes der foran og til højre for indgangen til stationen en større busterminal, hvorfra linjerne 21, 161, 200S og 848 afgår. Der er langs fortovet ved stationen malet en lang, gul stribe i stil med de prikker, man finder på S-togs-stationerne, da man havde problemer med bussernes bagender der svinger ud, og potentielt kunne skade menneskerne, der venter på bussen.

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til:
  Foregående station     S-tog.svg S-tog     Efterfølgende station  
S-train service B.svg
Hverdage
mod Holte
S-train service B.svg
Aften og weekend
S-train service B.svg
Nat
S-train service Bx.svg
Myldretid
mod Farum