Stromae

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Stromae
Stromae 2011.jpg
Stromae ved NRJ Music Awards i 2011
Information
Fødselsnavn Paul van Haver
Fødselsdato 12. marts 1985 (32 år)
Fødested BruxellesRediger på Wikidata
Oprindelse Bruxelles,Belgien
Statsborger BelgienRediger på Wikidata
Genre Elektronisk musik, Hiphop
Beskæftigelse sanger, sangskriver, Producer
Notable instrumenter
Klaviatur, Tromme, Synthesizer
Kendte værker
Eksterne henvisninger

Stromaes Myspace, Stromaes Twitter,

Stromaes Facebook
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Paul van Haver (født 12. marts 1985), bedre kendt som hans kunstnernavn, Stromae [stʁɔmaj], er en belgisk musiker, sanger, rapper og sangskriver.

Stromaes forældre er en rwandisk far, Pierre Rutare, og en belgisk mor, Miranda Marie Van Haver. Han er oprindeligt fra Laeken, i Bruxelles.[1] Han etablerede sig selv i både Hiphop og Elektronisk musik.

Stromae fik stor offentlig opmærksomhed i 2009 med hans sang Alors on danse, som blev nummer et i adskillelige Europæiske lande. I 2013, udkom hans andet album ”Racine Carrée”, som blev en stor kommerciel succes, med 2 millioner solgte kopier i Frankrig alene, [2] og næsten 600.000 solgte kopier i andre lande.

Opvækst og tidlig karriere[redigér | redigér wikikode]

Stromae blev født i Belgien af en flamsk mor, og en rwandisk far.[3] Hans far, en succesfuld arkitekt, blev dræbt under Folkedrabet i Rwanda i 1994.[3] Hans mor opdragede ham og hans 4 søskende i Bruxelles, og senere i en nærliggende forstad. Hun opfordrede hvert barn til at dyrke en sport og spille et instrument. Stromae valgte slagtøj.

Hans mor placerede ham i en romersk katolsk jesuitisk skole, efter han dumpede i den offentlige skole, som 16-årig.[3]

Han dannede en lille rap gruppe med sine venner, mens han stadig gik i skole. Den belgiske singer-songwriter Jacques Brel, musik- og dansegenren Cuban Son, og musikgenren Congolese Rumba havde stor indflydelse på Stromae. [4]

Stromae har ikke følt en ubetinget tilknytning til Belgien, selvom han er født og opvokset i landet. Han har gennemgående følt sig mere forbundet til sine rwandiske rødder, som har været en stor inspirationskilde hos Stromae. [3]

Musikkarriere[redigér | redigér wikikode]

2000–2007: Den tidlige del af Stromaes karriere[redigér | redigér wikikode]

I år 2000 optrådte Stromae som en rapper, med navnet Opsmaestro. Dog skiftede han senere sit kunstnernavn til ”Stromae”, som betyder ”maestro” med stavningerne vendt om efter den Franske argot, verlan.[3] Som 18-årig, dannede han en rap gruppe, med navnet ”Suspicion”, sammen med rapperen ”J.E.D.I.” i byen Eichof. De producerede sammen sangen og musikvideoen ”Faut que t’arrête le Rap…”, før J.E.D.I. valgte at forlade rap duetten.

For at finansiere sin private skoleundervisning arbejde Stromae deltid i hospitalsbranchen, men hans akademiske niveau var ikke højt nok. Det var først senere, da Stromae kom ind på Institut national de radioélectricité et cinématographie, at han udgav sit første album ”Juste un cerveau, un flow, un fond et un mic…”.

2007–2008: Stromaes debut-EP og hans første pladekontrakt[redigér | redigér wikikode]

I 2007 under hans studier på filmskolen i Bruxelles, valgte Stromae udelukkende at fokusere på sin musikkarriere. Dette resulterede i hans deput-EP ”Juste un cerveau, un flow, un fond et un mic…”. I 2008 underskrev Stromae en 4-årig pladekontrakt med ”Because Music” og ”Kilomaître”.

2009–2012: Gennembrud og international succes[redigér | redigér wikikode]

I 2008 arbejdede Stromae som praktikant, hos radiokanalen NRJ Bruxelles. Vincent Verbelen, musikleder for kanalen, var imponeret over Stromaes første single ”Alors on danse”, og valgte at afspille den for første gang på NRJ. Reaktionen fra lytterne, inklusive mange kendte personer, alt fra Anna Wintour og Jean-Claude Van Damme til den daværende franske præsident Nicolas Sarkozy, elskede den, og Stromae fik hurtig stor opmærksomhed rundt om i verden. Efter ikke mere end et par uger, nåede singlen førstepladsen, som den mest solgte sang i Belgien. Vertigo Records, en afdeling af Mercury Records, skrev efter denne bedrift kontrakt med Stromae, om at udgive singlen globalt.

Alors on danse” var i maj 2010, single nummer et, i Belgien, Frankrig, Sverige, Grækenland, Tyskland, Østrig, Tyrkiet, Schweiz, Italien, Danmark, Rumænien og Tjekkiet. 4 måneder efter begyndte Stromae et samarbejde med Kanye West om en remix af hittet[5], og i november 2010 blev Stromae nomineret til ”Best Dutch and Belgian Act” ved MTV Europe Music Awards.

Stromae sagde i et interview: ”I was in a little group doing rap music. I thought that rather than copying the French sound, I'd focus on a more American style but give it a European spin. And then I rediscovered 90s Eurodance. For a long time we were ashamed of that sound but in fact there's a lot to discover. It has its roots in everything from house to salsa. I also really admire Jacques Brel – he has been a huge influence on me – but also all sorts of other stuff, Cuban Son, and the Congolese Rumba, that I heard as a child; that music rocked the whole of Africa.”

”(Jeg var i en lille gruppe, som lavede rapmusik. Jeg tænkte at i stedet for at kopiere den franske musik, ville jeg fokusere mere på den amerikanske stil, men dog give det et europæisk twist. Det var her, jeg opdagede 90’ernes Eurodance. I lang tid var vi flove over musikken, men der var faktisk en del at opdage. Det har rødder i alt fra house til salsa. Jeg beundrer også virkelig Jacques Brel – han har haft stor indflydelse på mig – men også mange andre ting, som Cuban Son, og Congolese Rumba, som jeg hørte da jeg var barn; Den musik, styrede for vildt i Afrika)”

Stromae insisterede på, at han ville samarbejde med rap gruppen Swag+5, indeholdende rapperen T-Jay. Det endte ikke med at samarbejdet blev en realitet, men Stromae er en stor fan af gruppen.[6]

Den kritiske anmelder, Molly Woodcraft, fra den britiske avis, The Guardian, udtalte i et interview: He combines 90's electro synths and beats with a laidback delivery to mesmeric effect”.

Stromae er 1 af de 10 vindere af prisen ”European Border Breakers Award 2011.

9. Februar 2011, vandt hans debutalbum Cheese prisen for ”Best Dance Album” ved Victoires de la musique.

23. maj 2011, under optagelserne til det franske TV-show, Taratata, lavede Stromae en blanding af sangen ”Alors on danse” og ”Dont Stop the Party”. En sang lavet af The Black Eyed Peas. Stromae annoncerede også, at han ville optræde som opvarmning, for The Black Eyed Peas, ved en af deres to koncerter i Paris, den 24. og 25. juni 2011.[7]

Stromae havde tidligere mødt will.i.am ved NRJ Music Awards i januar. Will.i.am fortalte ham, at han godt kunne lide ”alors on danse”, og han fortalte samtidig at han gerne ville samarbejde med Stromae.

I 2011, blev Stromae nomineret for Best Belgian Act ved MTV Europe Music Awards.[8]

2013–nu: Racine Carrée (√)[redigér | redigér wikikode]

Den første single, Papaoutai fra Stromaes andet album Racine Carrée (dansk for ”kvadratrod”), blev udgivet digitalt den 13. maj 2013. Single endte som sang nr. 1 I Belgien og Frankrig, nummer 2 i Holland og nummer 7 i Tyskland og Schweiz.

22. maj 2013, gik en video viralt på Youtube, det viste en fuld mand, Stromae, som vandrede rund på Loiza tram station i Bruxelles.[9] Et par dage efter, blev det dog offentliggjort at videoen var en musikvideo, og dette blev bekræftet af Stromae, da han besøgte TV-showet Ce soir ou jamais. Her fortalte og diskuterede han musikvideoen, som tilhørte sangen Formidable, der handler om en fuld mand der er blevet forladt af sin kæreste. Musikvideoen var lavet af optagelser på skjulte kameraer, og viser bl.a. folk der tager billeder af ham, folk der er irriterede over hans berusede adfærd, folk der hjælper ham, og også 3 politimænd der spørger, om han er okay og om han har brug for hjælp.[10][11]

26. juli 2013, annoncerede Stromae på Facebook[12] og Twitter[13], at hans andet album, (”Racine Carrée” også kendt som ), var færdigt, og ville blive udgivet 16. august 2013.

25. august 2013, tilsluttede Stromae sig, Major Lazers koncert, ved den franske festival Rock en Seine, hvor han optrådte med Papaoutai.

I September 2013, lavede det belgiske rockband Mintzkov, et cover af Stromaes sang Formidable, ved en livesession på Studio Brussel. Det specielle ved coveret, var at sangen nu have engelske tekster, og derfor hed ”wonderful”.

I november 2013, modtog Stromae prisen for Best Belgian Act ved MTV Europe Music Awards[14][15], og 17. marts 2014, blev det offentliggjort, at Stromaes sang Ta fête ville være den officielle sang for det Belgiske nationalfodboldhold ved VM i 2014.[16]

I juni 2014, med hjælp fra hans nye album, fik Stromae sin debut på Amerikansk tv i showet Late Night with Seth Meyers, som blev sendt på NBC.[17] Stromae tog derefter på turne tværs over USA, og optrådte på Best Buy Theater i New York City.[18][19]

21. oktober 2014, blev det afsløret, at den New Zealandske sanger Lorde, inviterede Stromae til at arbejde på soundtracket til The Hunger Games: Mockingjay – Part 1 sammen med artister som Kanye West, Grace Jones, Diplo og The Chemical Brothers.[20] Han bidrog til sangen Meltdown hvor artister som Pusha T, Q-tip, Haim og Lorde, indgik.[21]

I marts 2015, udgav Stromae en musikvideo, for sangen Carmen. Musikvideoen er instrueret af Sylvian Cromet, og skulle advare folk mod at blive afhængig af sociale medier, som f.eks. Twitter.[22]

Stromae fortsatte sin turné rundt i USA, og optrådte i marts 2015 adskillelige steder, bl.a. på festivallen ”South by Southwest (SXSW)”, beliggende i Texas.[23] Han var også med i line-up’en ved Coachella Valley Musik and Arts Festival.[24][25] Han begyndte derefter, den 13. maj, at turnere i Afrika, men blev i midten af juni tvunget til at aflyse resten af sine show på grund af helbredsproblemer.[26]

14. september 2015, udkom Stromaes nye single Quand c'est, en sang omhandlende kræft.[27]

I slutningen af 2015, nåede Stromaes andet album at sælge 2 millioner kopier i Frankrig, hvilket ellers ikke var sket for en udgivelse i Frankrig i over 20 år.

Stromaes kollektion[redigér | redigér wikikode]

Stromae er kendt for sin meget karakteristiske fysik og tøjstil.[Kilde mangler] Han har brugt sit image til at lave sin egen kollektion, under navnet Mosaert, som er et anagram af Stromae. Kollektionen indeholder klare farver og geometriske mønstre, og er blevet beskrevet som hipster og ”retro”.[Kilde mangler] Stromae har selv udtalt, at han ville ”create a bridge between British style and African aesthetic”[28] (“forbinde den britiske stil, med den afrikanske æstestik.”) Hans første kollektion var en succes, og blev udsolgt efter allerede 3 dage. [29] Hans anden kollektion, ”Capsule No. 2”, blive udgivet i butikken Colette i Paris den 3. december 2014. Kollektionen passer til hans andet album, og indeholder derfor kvadratrødder i flere forskellige farver.[30][31]

Privatliv[redigér | redigér wikikode]

12. december 2015, blev Stromae gift med Coralie Barbier af den velkendte katolske præst Guy Gilbert ved en privat ceremoni i Mechelen.[32]

Nomineringer og priser[redigér | redigér wikikode]

År Organisation Nominering Vundet?
2009 NRJ Music Awards Belgian Francophone Musical Breakthrough of the year Nej
2010 Music Industry Awards Musical Breakthrough of the Year Nej
2010 Music Industry Awards Hit of the Year Ja, med sangen Alors on Danse
2011 Ultratop Download Award Most Downloaded Artist in 2010 in Belgium Nej
2011 Octaves de la musique Artist of the year Nej
2011 Octaves de la Musique Show of the year Nej
2011 Victories de la Musique Electronic or Danse Music Album of the Year Ja, med albummet Cheese
2012 ADISQ Most Succesful Francophone Artist in Quebec Nej
2013 Festival International du Film Francophone de Namur Best Music Video Ja, med sangen Papaoutai
2013 MTV Europe Music Awards Best Belgian Artist Nej
2013 NRJ Music Awards Best French-Speaking Male Artist Nej
2013 Red Bull Elektropedia Awards Artist of the Year Nej
2013 SACEM Rolf Marbot Prize for Song og the Year Ja, med sangen Formidable
2013 NRJ Music Awards Best French-Language Song Ja, med sangen Formidable
2014 Victories de la Music Song/Variety Album of the Year Ja, med albummet Racine Carrée
2014 Octaves de la Musique Best Album og French Songs Ja, med albummet Racine Carrée
2014 Victories de la Musique Male Artist of the Year Nej
2014 Globes de Cristal Awards Best Male Singer Nej
2014 Octaves de la Musique Artist of the Year Nej
2014 Octaves de la Musique Bel RTL Public Prize Nej
2014 World Music Awards Best-Selling Benelux Artist Nej
2014 Victories de la Musique Music Video of the Year Ja, med sangen (og musikvideoen) Formidable
2015 Victories de la Musique Concert of the year Nej

Diskografi[redigér | redigér wikikode]

Albums[redigér | redigér wikikode]

EP (Extended Play)[redigér | redigér wikikode]

 • 2007: Juste Un Cerveau, Un Flow, Un fond Et Un Mic...

Singler[redigér | redigér wikikode]

Alle sange[redigér | redigér wikikode]

Juste Un Cerveau, Un Flow, Un fond Et Un Mic...
No. Title Length
1. "C'est Stromae" (fra 2007) 3:45
2. "Ouais J'suis Yo'" (fra 2007) 4:08
3. "Le Rap C'est Simple" (fra 2007) 3:56
4. "J'ai Pas Ce Qu'il Faut" (fra 2007) 3:39
Total length:
15:30

[33][34]

Professionelle vurderinger
Anmeldernes vurdering
Kilde Vurdering
The Guardian 3/Skabelon:Plural[35]
Cheese
No. Title 2010 Length
1. "Bienvenue chez moi" (fra 2010)   2:55
2. "Te Quiero" (fra 2010)   3:23
3. "Peace or Violence" (fra 2010)   3:08
4. "Rail de musique" (fra 2010)   4:08
5. "Alors on danse" (fra 2010)   3:26
6. "Summertime" (fra 2010)   3:04
7. "Dodo" (fra 2010)   3:58
8. "Silence" (fra 2010)   4:40
9. "Je Cours" (fra 2010)   3:15
10. "House'llelujah" (fra 2010)   3:59
11. "Cheese" (fra 2010)   3:02
Total length:
41:51
Professionelle vurderinger
Anmeldernes vurdering
Kilde Vurdering
AllMusic 4/Skabelon:Plural[36]
Racine Carrée (√)
No. Title Length
1. "Ta fête" (fra 2014) 2:56
2. "Papaoutai" (fra 2013) 3:52
3. "Bâtard" (fra 2013) 3:28
4. "Ave Cesaria" (fra 2014) 4:09
5. "Tous les mêmes" (fra 2013) 3:33
6. "Formidable" (fra 2013) 3:33
7. "Moules Frites" (fra 2013) 2:38
8. "Carmen" (fra 2015) 3:09
9. "Humain à l'eau" (fra 2013) 3:59
10. "Quand c'est?" (fra 2015) 3:00
11. "Sommeil" (fra 2013) 3:38
12. "Merci" (fra 2013) 3:54
13. "AVF" (fra 2013) 3:44
Total length:
46:04

[37]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

 1. ^ Le Soir: Ma journée avec Stromae, de Laeken à Vilvorde, hentet 8. juni 2016 (Fransk)
 2. ^ Stromae : "Racine carrée" franchit le cap des 2 millions de ventes, hentet 8. juni 2016 (Fransk)
 3. ^ a b c d e Scott, Sayare (14. oktober 2013). "Stromae: Disillusion With a Dance Beat". The New York Times. Hentet 8. juni 2016. (Engelsk)
 4. ^ Hoby, H, Fox, K & Woodcraft, M (5. september 2010). Stars In Our Eyes: This Season’s New Music Talent. The Guardian. Hentet 28. oktober 2014. (Engelsk)
 5. ^ Stromae feat. Kanye West – Alors on danseYouTube (2. september 2010). Hentet 22. februar 2012.(Fransk)
 6. ^ The Observer, 5. september 2010(Engelsk)
 7. ^ Black Eyed Peas at Stade De France | MSN Arabia Entertainment. Arabia.msn.com (26. Juli 2011). Hentet 22. februar 2012.(Engelsk)
 8. ^ MTV EMA 2011 :: 06.11.2011 :: Belfast :: Stromae. Be.mtvema.com (6. November 2011). Hentet 22. februar 2012. (Nederlandsk/Hollandsk)
 9. ^ Stromae bourré à BruxellesYouTube (23. maj 2013) (Fransk)
 10. ^ Stromae - Formidable (ceci n'est pas une leçon). 27. maj 2013. Hentet 13. juni 2013. (Fransk)
 11. ^ (på fransk)VIDEO. Formidable : le clip de Stromae nous a tous buzzés. lexpress.fr. 27. maj 2013. Hentet 13. juni 2013. 
 12. ^ Stromae. Facebook. 15. november 2013. Hentet 19. februar 2014. (Engelsk)
 13. ^ Twitter / Stromae: It's done. My 2nd album will. Twitter.com. 26. juli 2013. Hentet 19. februar 2014. (Engelsk)
 14. ^ Thijs, Tommy (18. september 2013). "Dit zijn de genomineerden voor de MTV European Music Awards". De Morgen. Hentet 18. september 2013. (Nederlandsk/Hollandsk)
 15. ^ 2013 MTV EMA: Highlights of the show & winners. MTV. 10. november 2013. Hentet 11. november 2013. (Engelsk)
 16. ^ "Het officiële Rode Duivels-lied is er!". De Standaard. 17. marts 2014. Hentet 17. marts 2014. (Nederlandsk/Hollandsk)
 17. ^ Allain, Xavier (17. juni 2014). Découvrez la première télévision de Stromae aux Etats-Unis. Hentet 18. august 2014. (Fransk)
 18. ^ Lowery, Tim (30. april 2014). Meet Stromae, the most famous pop star you've never heard of. Hentet 18. august 2014. (Engelsk)
 19. ^ Lindsay, Benjamin (23. juni 2014). International Artist Stromae Slays, Sells Out Best Buy Theater. Hentet 18. august 2014. (Engelsk)
 20. ^ Minsker, Evan (21. oktober 2014). Kanye West, Chvrches, Bat For Lashes, Haim, Pusha T, Charli XCX Appear on Lorde's The Hunger Games: Mockingjay, Pt. 1 Soundtrack. Hentet 16. april 2015. (Engelsk)
 21. ^ Rutherford, Kevin (13. november 2014). Lorde Gathers Stromae, Pusha T, Q-Tip & HAIM for ‘Meltdown’ from ‘Hunger Games': Listen. Hentet 17. april 2015. (Engelsk)
 22. ^ Dunlap, Kelley (31. marts 2015). Premiere: Stromae Warns Of The Tweetpocalypse In Amazingly Animated "Carmen" Video. Hentet 17. april 2015. (Engelsk)
 23. ^ Thompson, Stephen (25. marts 2015). Stromae, Live In Concert: SXSW 2015. Hentet 17. april 2015. (Engelsk)
 24. ^ Krishnamurthy, Sowmya. 10 Most Anticipated Hip-Hop and R&B Acts Performing at Coachella 2015. (Engelsk)
 25. ^ Wong, Grace (13. april 2015). Coachella 2015: Belgium’s Stromae proves music is a universal language. Hentet 17. april 2015. (Engelsk)
 26. ^ Pointu, Tupac (14. juni 2015). Belgian singer Stromae cancels concerts for health reasons. Hentet 15. juni 2015. (Engelsk)
 27. ^ Hugo-Pierre Gausserand (14. september 2015). "Stromae affronte le cancer dans son clip Quand c'est ?". Le Figaro. Hentet 19. september 2015.  (Fransk)
 28. ^ Stromae: the eclectic musician. Vogue Magazine. Hentet 30. oktober 2014. (Engelsk)
 29. ^ Voogt, G. Stromae’s clothing line ‘Mosaert’ huge success. D'Sign Magazine. Hentet 28. oktober 2014. (Engelsk)
 30. ^ "Flashback: Mosaert – Capsule n°2". colette. (Engelsk)
 31. ^ "mosaert capsule no. 2". Stromaeometre • Your source on the singer Stromae • stromaeometre.com. (Engelsk)
 32. ^ Hélène Pagesy (14. december 2015). Stromae s'est marié dans le plus grand secret samedi. Hentet 7. februar 2016. (Fransk)
 33. ^ discogs.com: Stromae – Juste Un Cerveau, Un Flow, Un Fond Et Un Mic, hentet 8. juni 2016 (Engelsk)
 34. ^ YouTube: J'ai Pas Ce Qu'il Faut, hentet 8. juni 2016 (Fransk)
 35. ^ Sullivan, Caroline (2. september 2011). "Stromae: Cheese - Review". The Guardian. Hentet 16. september 2011.  (Engelsk)
 36. ^ Prunes, Mariano. Racine Carrée – Stromae. AllMusic. Rovi Corporation. Hentet 18. december 2014.  (Engelsk)
 37. ^ Racine Carrée, hentet 8. juni 2016 (Engelsk)

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]