FynBus

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
FynBus
Virksomhedsinformation
Selskabsform Interessentskab
Branche Transport; Rutebuskørsel
Grundlagt 2007
Hovedsæde Tolderlundsvej 9, 5000 Odense C
Nøglepersoner Morten Andersen (formand)
Eksterne henvisninger
http://www.fynbus.dk
CVR-nummer 29979944
OpenCorporates dk/29979944 Rediger på Wikidata

FynBus er et trafikselskab, der ejes af ni fynske kommuner, samt af Region Syddanmark. Ærø Kommune varetager selv den offentlige buskørsel på Ærø. Selskabet blev stiftet den 1. januar 2007, som et led i strukturreformen, der blandt andet krævede at der blev dannet trafikselskaber over hele landet, til at varetage den kollektive trafik i regioner og kommuner.

Oprindelig var FynBus betegnelsen for de fynske rutebiler, men pr. 1. januar 2007 blev FynBus til et rigtigt trafikselskab og har i dag ansvaret for driften af regionalbusser, bybusser, Odense Letbane og lokalbusser på på Fyn og Langeland. og tidligere også på Ærø

Fynbus kundecenter er placeret ved Odense Banegård Center ved den gamle rutebilstation, imens de øvrige faciliteter har adresse på Tolderlundsvej 9 i Odense C.

Kørslen for FynBus udføres bl.a. af Keolis og Tide samt en række mindre, lokale entreprenører. Keolis har kontrakt på bybuskørslen i Odense samt på Odense Letbane, og Tide står for den regionale buskørsel.

Fynbus har ligesom de øvrige trafikselskaber i Danmark aktier og er medejere af Rejsekort & Rejseplan A/S. Den kollektive trafik bliver i den vestlige del af Region Syddanmark varetaget af Sydtrafik

Produkter[redigér | rediger kildetekst]

Uddybende Uddybende artikel: Odense_Bybusser
Uddybende Uddybende artikel: Odense_Letbane

Bybusser[redigér | rediger kildetekst]

I Odense er der så mange der bruger buslinje 41 og 42 at disse ruter må betjenes med ledbusser

Fynbus har ansvaret for bybusdriften i byerne Odense, Svendborg, Nyborg og Middelfart. I disse byer kører der reelle bybussystemer hvoraf Odense og Svendborg er de største af systemerne. I Nyborg køres der to linjer i et Servicebuslignende koncept. I Middelfart kører der 3 linjer som også krydser bygrænsen til oplandet. I Svendborg kører bybusserne ikke på hverdage efter klokken 18.15 og i weekenderne efter klokken 13.30 her er man henvist til Flextrafik. der har i 2021 været kigget på at bybusserne i Svendborg skulle gøres gratis men dette ville give kapacitetsproblemer og behov for dublering som ville give ekstra udgifter til Svendborg Kommune. [1]

Regionale ruter[redigér | rediger kildetekst]

Regional rute 141 på vej imod Faaborg fra Odense

Fynbus har ansvaret for de regionale rutebiler også kaldet Regionale busruter. Disse busruter binder byerne på Fyn sammen på kryds og tværs af de større byer hvoraf Odense er det største udgangspunkt med ruter til nærmest alle byer på Fyn.[2] Af eksempler på disse ruter kan nævnes linje 195 der kører imellem Odense og Nyborg via de mindre byer på strækningen som toget ikke betjener, eller rute 141 der kører fra Odense til Faaborg

Regionale Natbusser[redigér | rediger kildetekst]

På Fyn er det de regionale ruter der står for Natbustrafikken, ruterne kører ud af Odense og kører til de større byer rundt på Fyn udover ruterne der kører ud af Odense kører linje 930 mellem Nyborg - Svendborg - Faaborg også natbusafgange[3]. Natafgange er foruden linjenummeret skiltet med et "N" bag på.

Lokalruter[redigér | rediger kildetekst]

Dette er ruter der primært er indrettet efter de kommunale skolers ringetider, de drives at kommunerne og har typisk 2 afgange til skolen om morgenen og 3 hjem om eftermiddagen, almindelige passagerer kan også benytte disse ruter ved behov. Denne type ruter kører udelukkende på skoledage og ikke i ferier og på helligdage.

U-Ruter[redigér | rediger kildetekst]

Udover natbusser, bybusser og de Regionale busser så driver Fynbus også et koncept med hurtigbusser til og fra ungdomsuddannelserne rundt på Fyn og Erritsø(Fredericia) i Jylland, dette buskoncept er døbt U-ruter. Dette koncept blev introduceret grundet forsinkelser på de ordinere regionaleruter til og fra ungdomsuddannelserne og eventuelle bybusser. U-Ruterne kører ligesom Lokalruter udelukkende på skoledage.

Jernbanedrift på Fyn[redigér | rediger kildetekst]

Fynbus driver ingen jernbanedrift på Fyn. Jernbanedriften på Fyn er udliciteret til ArrivaSvendborgbanen som dog kører under Fynbus takster, priser og zonesystem. Danske Statsbaner driver Intercitytrafikken samt den regionale togtrafik til Fredericia hvor de regionale tog så betjener de mindre byer undervejs over Vestfyn. DSB kører ligesom Arriva også under Fynbus takstsystem hvis man skal internt på Fyn.

Administrativt[redigér | rediger kildetekst]

Bestyrelsen[redigér | rediger kildetekst]

FynBus ledes overordnet set af en bestyrelse[4] bestående af repræsentanter fra de fynske kommuner, samt region Syddanmark. Med undtagelse af de to regionale repræsentanter i bestyrelsen, er de øvrige bestyrelsesmedlemmer valgt af repræsentantskabet. Borgmester Morten Andersen (V) fra Nordfyns Kommune er bestyrelsesformand. [5][4]

Udover bestyrelsen skal drøfte hvad der sker i Fynbus på nuværende basis og i tidligere perioder skal bestyrelsen også skabe mobilitetsplaner for en sammenhængende kollektivtrafik

Udbud af kørslen[redigér | rediger kildetekst]

Fynbus står ikke selv for selve busserne og deres chauffører. Alle ruter bliver nemlig kørt på udbud, som vognmænd har budt ind på, hvor det selskab som kommer med det lukrative tilbud på bestemte ruter, vinder kørslen. Operatører i Fynbus er bl.a Tide, og Keolis.

Passagertal i Fynbus[redigér | rediger kildetekst]

Fynbus i tal fra bestyrelsesmødet den 10 December 2021.[6]

Fynbus i tal 2019 2020 2021
Passagertal i busser 14.521.000 9.472.000 13.678.000
Køreplantimer 613.716 612.621 597.049
KøreplanKM 18.478.905 18.488.724 18.203.786

Ærø meldte sig ud og Langeland kigger på[redigér | rediger kildetekst]

Ærø[redigér | rediger kildetekst]

Ærø har flere gange erklæret at de ville melde sig ud af Fynbus. Første gang var i 2008 kort efter Strukturreformen der pålagde kommuner at være medlem af minimum et trafikselskab[7]. Kommunen var utilfreds over at Fynbus ville lukke den ene af Ærøs 2 busruter samt skære i busruten på den tilbageværende rute 790. Cirka et års tid efter og at havde givet Transportministeriet besked fik Ærø afslag på udmeldelse fra Fynbus med begrundelse i loven om trafikselskaber og Strukturreformen[8]. Men Ærø fik hul igennem til sidst og i 2012 gjorde folketinget det muligt for Ø kommuner uden fast forbindelse at melde sig ud af de Regionale trafikselskaber for at drive sin egen transport. Ærø meldte sig ud af Fynbus i 2015 og driver fortsat sin egen busdrift der endda er gratis at kører med og har været det siden 2011[9].

Langeland[redigér | rediger kildetekst]

På Langeland har man siden 2017 kigget skævt til Ærø over deres udmeldelse af Fynbus. Langeland kommune ønsker selv at udmelde sig fra det Regionale trafikselskab grundet for store administrationsomkostninger i at blive i selskabet[10]. Desværre er loven om Trafikselskaber og Strukturreformen et benspænd for Langeland Kommune idet at Langeland har en bro over Tåsinge til det centrale Fyn og derved er Langeland landfast og kan ikke melde sig ud på trods af de evige ønsker[11] Langeland har ligesom Ærø også tænkt på at gøre busserne gratis men dette er endnu ikke blevet til noget.

Billetmuligheder[redigér | rediger kildetekst]

  • Rejsekort: Kan benyttes hos nærmest alle trafikselskaber i Danmark.
  • Kontantbillet: Købes på stationer eller direkte i bussen og koster 24kr for 2 zoner. Prisen stiger 10kroner pr ekstra zone.
  • Pendlerkort: For dig der rejser mere end 3 gange om ugen
  • Pendler20: For dig der rejser 2 til 3 gange om ugen.
  • Turismebillet: Kan Købes i Fynbus kundecenter/Webshop og giver adgang til transport en hel dag på fyn for 50kr, sælges kun i ferieperioder[12]
  • Odense billetten: For en flad 10'er kan du fra den 1 Juli og resten af 2022. kører med bussen, hvis du er mellem 15 og 25[13].

Galleri[redigér | rediger kildetekst]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ https://www.svendborg.dk/sites/default/files/PDF/samlet_oversigt_alle_teamer.pdf
  2. ^ https://www.fynbus.dk/filarkiv/Find%20din%20rejse/Kort/Rutekort/Regionale_jan2018.pdf
  3. ^ https://www.fynbus.dk/natbusser
  4. ^ a b "Bestyrelsen". fynbus.dk. Arkiveret fra originalen 22. januar 2018. Hentet 22. januar 2018.
  5. ^ "Morten Andersen (V) Borgmester". nordfynskommune.dk. Arkiveret fra originalen 23. januar 2018. Hentet 22. januar 2018.
  6. ^ https://www.fynbus.dk/filarkiv/Om%20FynBus/Dagsordener%20og%20referater/2021/SAMLET%20Dagsorden%20FynBus%20Bestyrelse%2010.%20december%202021.pdf
  7. ^ https://www.berlingske.dk/samfund/aeroe-vil-ud-af-regionalt-busselskab
  8. ^ https://faa.dk/artikel/%C3%A6r%C3%B8-tvunget-til-at-blive-i-fynbus-2009-3-31
  9. ^ https://faa.dk/artikel/s%C3%A5-kom-der-gratis-busser-p%C3%A5-%C3%A6r%C3%B8
  10. ^ https://www.tv2fyn.dk/kommunalvalg-2017/langeland-vil-fyre-fynbus-og-gore-busserne-gratis
  11. ^ https://faa.dk/artikel/debatm%C3%B8de-om-busser-loven-taler-imod-langelandsk-brud-med-fynbus
  12. ^ https://www.fynbus.dk/find-den-rigtige-billet
  13. ^ https://fyens.dk/artikel/fynbus-disker-op-med-slagtilbud-til-bus-og-letbane

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Koordinater: 55°24′18.7″N 10°23′17.8″Ø / 55.405194°N 10.388278°Ø / 55.405194; 10.388278