Xbus

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Linje 925X på Havnegade i Aarhus.

X Bus er et system af ekspresbusser i Jylland, der særligt sørger for forbindelse mellem byer, der ikke umiddelbart er forbundet af tognettet. X Busserne kører gerne over lange afstande med få stop, fortrinsvist i større byer, hvilket minimerer rejsetiden. X Busserne bruges bl.a. meget af unge, der i weekenderne rejser mellem studiested og hjemby.

X Bus består pr. 2020 af 16 forskellige direkte ruter med få stop. Ruterne identificeres af et trecifret nummer, der starter med 9 (mellem 900 og 980) og efterfølges af X. Rutenettet er opbygget med Vejle, Viborg og Aalborg som knudepunkter, hvor mange ruter mødes. Busserne kendes ved deres karakteristiske lyseblå farve. Der gælder de sædvanlige takster, og X Busserne kan derfor benyttes i flæng med de almindelige busser. I større byer kan der dog være bestemmelser om, at X Busserne ikke må benyttes til lokale rejser indenfor disse.

X Bus drives af de tre regionale trafikselskaber Nordjyllands Trafikselskab, Midttrafik og Sydtrafik.

Historie[redigér | redigér wikikode]

X Busserne kan kendes på det lyseblå design og de store hvide X'er.

Forløberen for X Busserne var E-busserne, der blev indført 2. juni 1991 af trafikselskaberne i de dengang syv jyske amter. Baggrunden var en reform af DSBs InterCity-system, og at private vognmænd havde planer om et fjernbusnet. Til at begynde med var der 19 ruter i et sammenhængende net, der forbandt de større byer over det meste af Jylland. Blandt andet fungerede Vejle, Viborg, Aarhus og Aalborg som knudepunkter. Systemet blev oprindeligt kaldt for E-Bus/Weekend, idet princippet var at der kørtes fredag eftermiddag og aften. Det forhindrede dog ikke, at en del af ruterne også kørte på hverdage. De enkelte ruter havde et E bagpå linjenummeret, hvilket i forvejen kendtes fra ekspresbusserne i Nordjylland og i HT-området. Takstsystemerne var dem de enkelte trafikselskabet benyttede. Ruterne krydsede højst en amtsgrænse undervejs, da mere ellers ville have krævet tilladelse fra Persontrafikrådet.[1]

Ved køreplansskiftet i maj 1992 blev systemet udvidet til 24 ruter, og samtidig fik næsten alle ruter 900-numre. Desuden var der nu mere kørsel på hverdage end i weekenden. Ruternes længde varierede fra 38 til 163 km, idet en gennemsnitlig passager rejste ca. 32 km. Ifølge en rapport fra Trafikministeriet gav 13 ruter overskud, syv underskud og fire var neutrale. Der blev benyttet ca. 75 busser, hvoraf en del havde ekstra komfort. En del af busserne kørte dog også på almindelige ruter, og det vurderedes at det reelle behov for E-busserne var på ca. 40 busser. I øvrigt bemærkedes at passagerne overvejende benyttede E-busserne som et uafhængigt system i stedet for som tilbringer til InterCitytogene.[1]

29. oktober 1995 blev E-busserne erstattet af X Busserne. Mange af ruterne var dog de samme, der bare fik et X bagpå linjenumrene i stedet for et E. Fra starten var der 20 ruter, heraf fem weekend-ruter. Grundprincippet var fortsat kørsel med komfortable busser og med færre stop undervejs end de almindelige busruter. Et nyt tiltag var dog, at busserne som udgangspunkt var malet lyseblå og med store hvide X'er på siderne og fronten. En anden forskel var, at Ribe Amt ikke længere var med i samarbejdet og Ringkøbing Amt kun delvist. De øvrige amter kunne til gengæld glæde sig over, at passagertallet steg med ca. 40 % i løbet af det første år som følge af køreplansudvidelser og en vellykket reklamekampagne.[2]

Fra 1. oktober 2001 til 23. marts 2002 blev der gjort forsøg med X Busser på Bornholm. Der blev kørt to gange om morgenen i hver retning på en rute fra Allinge via Rønne til Nexø.[3]

I en årrække omfattede Xbussamarbejdet desuden linje 980 fra Aalborg via Herning til Esbjerg, der blev drevet af Thinggaard Busser under navnet Thinggaard Express. Da samarbejdet mellem Thinggaard og trafikselskaberne ophørte, blev linjen ændret til en privat linje med samme nummer fra 29. juni 2020 men kun mellem Aalborg og Herning.[4]

Ruter[redigér | redigér wikikode]

Status pr. 27. juni 2021.

Nummer Rute Trafikselskab Bemærkninger
900X VejleKoldingChristiansfeldHaderslevAabenraaSønderborg Sydtrafik
912X Aarhus RutebilstationSkanderborgHorsensBillund Lufthavn Midttrafik / Sydtrafik På enkelte afgange om natten køres via Vejle.
918X Aarhus RutebilstationRanders Midttrafik Nedlægges 8. august 2021.[5]
925X Aarhus HovedbanegårdAarhus Lufthavn Midttrafik Kørsel i tilslutning til flyafgange og -ankomster.
928X (Holstebro) – ViborgRanders Midttrafik Holstebro kun enkelte afgange mandag-fredag og alle søndag. Linjen kører ikke om lørdagen.
940X ViborgSkiveNykøbing MorsThisted Nordjyllands Trafikselskab / Midttrafik
944X EsbjergGrindstedBillund LufthavnBillund Sydtrafik
950X AalborgNibeLøgstør – (RanumRønbjerg) Nordjyllands Trafikselskab Ranum og Rønbjerg kun nogle afgange på hverdage og alle i weekender.
951X AalborgAarsFarsø – (SkiveHolstebro) Nordjyllands Trafikselskab Skive og Holstebro kun enkelte afgange.
953X ViborgKarupHerning Midttrafik
954X HadsundTerndrupAalborgMariager Nordjyllands Trafikselskab
960X SilkeborgViborgAalborg Midttrafik / Nordjyllands Trafikselskab
970X AalborgFjerritslevThisted – (Nykøbing Mors) Nordjyllands Trafikselskab Thisted - Nykøbing Mors kun enkelte afgange, ellers forbindelse med linje 940X.
971X AalborgAabybroPandrupLøkken Nordjyllands Trafikselskab Kun mandag-fredag
973X AalborgSæbyFrederikshavn Nordjyllands Trafikselskab
974X AalborgHjallerupDronninglundAsaa Nordjyllands Trafikselskab Kun mandag-fredag.

Nedlagte ruter[redigér | redigér wikikode]

Nummer Nedlagt Rute Bemærkninger
901X 26. juni 2017 Aarhus UniversitetSkejby SygehusHarlevSkovbySilkeborg Vest Kun en afgang i hver retning og kun mandag-fredag. Om morgenen kørtes til Aarhus Universitet og om eftermiddagen til Silkeborg Vest.
913X 26. juni 2017 AarhusSilkeborgBillund Lufthavn – (Legoland) Legoland kun i weekenderne.
913X 27. juni 2021.[5] SilkeborgGaltenAarhus Rutebilstation – (Aarhus Universitetshospital) Kun i myldretiderne. Aarhus Universitetshospital kun en afgang.
914X 30. juni 2019[6] ViborgHammelAarhus Rutebilstation Mandag-torsdag kun en afgang om dagen fra Viborg til Aarhus og ingen modsat.
915X 27. juni 2021.[7] EsbjergRibeToftlundAabenraa
926X 30. juni 2019[6] ViborgHjøllundTørringVejle
952X 27. juni 2021.[5] RingkøbingHerningSilkeborgAarhus Rutebilstation
980 29. juni 2020[4] (FrederikshavnSæby) – AalborgViborgHerning – (Grindsted - Esbjerg) Frederikshavn - Aalborg betjentes kun af en afgang fra Frederikshavn. Kun enkelte afgange mellem Herning og Esbjerg.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Noter[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ a b E-bus/Jylland - og lidt om Danbus og IC-busserne af Thomas de Laine. Myldretid, 9. august 2002.
  2. ^ X-Bus. Her, der og alle vegne - nu også på Myldretid! af Thomas de Laine. Myldretid, 9. august 2002.
  3. ^ Forsøg med X-Busser stopper, Busfronten 163/2002, s. 4.
  4. ^ a b Køreplan for rute 980, Nordjyllands Trafikselskab. Besøgt 29. juni 2020.
  5. ^ a b c Køreplaner X Busser, Midttrafik. Besøgt 29. maj 2021.
  6. ^ a b Region Midtjyllands besparelser på kollektiv trafik, Midttrafik. Besøgt 30. juni 2019.
  7. ^ Nye køreplaner, Sydttrafik. Besøgt 29. maj 2021.