Ufo (objekt)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Fotografi af en påstået UFO i New Jersey – billedet er taget den 31. juli 1952.
En skulptur af en UFO i Tenjo i Colombia, en placering, der er spekuleret at være hyppigt besøgt af mange UFO'er og forårsager mange uforklarlige aktiviteter at forekomme.

Ordet UFO er en forkortelse af uidentificeret flyvende objekt. Ordet kan bruges i begge grammatiske køn på dansk.

En UFO er betegnelsen for ethvert flyvende objekt, hvis oprindelse på observationstidspunktet er ukendt. I de fleste tilfælde er UFO'er fejlfortolkninger af fx fly, balloner og andre menneskeskabte fartøjer, eller af naturlige fænomener som eksempelvis kuglelyn, himmelfænomener, meteorer, skyformationer eller blot hallucinationer eller fri fantasi.

Der er dog en lille procentdel af observationerne som ikke umiddelbart lader sig forklare som blot fejlopfattelser. Men om de så nødvendigvis er fartøj fra andre planeter, tidsrejsende eller folk fra andre dimensioner, er dog stadig debatteret. En del af observationerne kan skyldes militære øvelser og afprøvninger af våben eller fx nye militærfly, og er derfor hemmeligholdt.

Den populære betegnelse flyvende tallerken stammer fra en meget omtalt hændelse den 24. juni 1947 i staten Washington i det nordvestlige USA. Forretningsmanden og privatpiloten Kenneth Arnold var på forretningsrejse i et mindre fly og fløj lavt over bjerget Mount Rainier, da han angiveligt blev fulgt af ni skiveformede luftfartøjer. De bevægede sig i formation med en hastighed på ca. 2000 km/t. Arnolds historie blev ti dage senere underbygget af beretninger fra besætningen på et United Airlines-passagerfly, der observerede mellem fem og ni lignende fartøjer i samme område. Senere på måneden tog en beboer i staten Oklahoma et foto af ni flyvende objekter, som lignede dem, Arnold havde­ set.[1][2]

Selvom det amerikanske forsvar hævdede, at Arnold havde set en luftspejling, satte den militære efterretningstjeneste, Army Air Force Intelligence, en stor undersøgelse af UFO-observationer i gang. Sommeren 1947 bød på mange observationer, bl.a. det senere så berømte UFO-styrt i Roswell, New Mexico. Ifølge flere UFO-foreninger har frigivede, hemmelige dokumenter senere vist, at vraget ved Roswell var en nedstyret militærballon. Under kodenavnet Mogul forsøgte USA at tage målinger højt oppe i atmosfæren for at finde ud af, om Sovjetunionen prøvesprængte atombomber. Projektet var på grund af Den kolde krig tophemmeligt.

Fra videnskabelig side fornægtes UFO'er som fænomen ikke, men teorien om intergalaktiske rumskibe er ikke bevist og anses for endog meget usandsynlig. Ikke desto mindre vedbliver UFO'er at fascinere, og en række UFO-organisationer er dannet i forskellige lande; i Danmark har Skandinavisk UFO Information (SUFOI) registreret iagttagelser siden 1957.

Ufologi[redigér | redigér wikikode]

Ufologi er oprindelig en videnskabelig metodik, dvs. indsamling, statistik og søgen efter forklaringer, men ordet bruges nu bredere om al UFO-debat og især UFO-religiøsitet. UFO-religiøse grupper antager for givet, at ufo'erne er intergalaktiske rumskibe, og at de har et ophøjet budskab til menneskeheden som fx fred, værn om miljøet osv. Sådanne grupper opstår som regel omkring en profet, der hævder at have kontakt med rumvæsenerne, det være sig fysisk kontakt, via tankeoverføring eller gennem kanalisering.

En af ufologiens første og største profeter, amerikaneren George Adamski, hævdede i 1950'erne at have mødt en mand fra Venus, som påbød ham at missionere for stop af atomprøvesprængninger. Enkelte ivrige ufologer mener, at ufonauter fra rummet har besøgt Jorden siden forhistorisk tid.

Nærkontakt med UFO'er[redigér | redigér wikikode]

ufo-beretninger bliver ofte delt ind efter graden af nærkontakt. Det var den respekterede amerikanske ufolog J. Allen Hynek der opfandt de forskellige former:

  • Nærkontakt af første grad er hvis man ser en UFO, inden for 150 meters afstand.
  • Nærkontakt af anden grad er hvis der er tegn på at en UFO kommer, eller at en UFO har efterladt spor.
  • Nærkontakt af tredje grad er hvis man ser mystiske væsner ved en UFO. Mange mener at disse væsner er rumvæsner.

Oprindeligt var der kun tre former for nærkontakter med UFO'er. Men senere kom der to andre.

  • Nærkontakt af fjerde grad er hvis man bliver bortført af de mystiske væsner. (Se også ufobortførelser).
  • Nærkontakt af femte grad er hvis man kommer i kontakt med de mystiske væsner.

UFO-fænomener som myter[redigér | redigér wikikode]

Den danske forsker Mikael Rothstein ser UFO-fænomenet i et religion-historisk, sociologisk og folkloristisk perspektiv og skriver for eksempel:

[...] ufo-rapporter er kulturelle produkter, og derfor kan man sige, at det er menneskets fantasi, håb, drømme frygt eller ønsker, som er det reelle centrum for studiet af ufoer og ufo-fænomenet.[3]

UFO-arkiver[redigér | redigér wikikode]

Engelske nationale arkiver åbnes[redigér | redigér wikikode]

England har gjort førhen hemmelige arkiver tilgængelige på internettet.[4] Dokumenterne fra det nationale arkiv indeholder informationer om UFO-observationer fra 1986 til 1992 og blev offentligt tilgængelige i oktober 2008.

Danske arkiver fra Flyvevåbnet åbnet[redigér | redigér wikikode]

Flyvevåbnet har offentliggjort deres arkiver om UFO'er på internettet.[5]

UFO-hændelser[redigér | redigér wikikode]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Se også[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til: