Ununtrium

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Egenskaber
Generelt
Navn(e): Ununtrium, Eka-thallium
Udseende: Formodentligt gråt eller sølvskinnende metal
Kemisk symbol: Uut
Atomnummer: 113
Atommasse: [284] g/mol
Grundstofserie: Andre metaller
Gruppe: 13
Periode: 7
Blok: p
Elektronkonfiguration: Måske [Rn] 5f14 6d10 7s² 7p1
(Gæt baseret på thallium)
Elektroner i hver skal: 2, 8, 18, 32, 32, 18, 3
Fysiske egenskaber
Tilstandsform: Formodentlig fast
ID-numre
CAS-nummer: 54084-70-7

Ununtrium (tidl. også eka-thallium) er det midlertidige navn for det 113. grundstof i det periodiske system, med det kemiske symbol Uut: Stoffet findes ikke i naturen, men kan syntetiseres i uhyre små mængder ad gangen i laboratorier.

Egenskaber[redigér | redigér wikikode]

Der foreligger i skrivende stund ikke meget om ununtriums egenskaber. Ud fra stoffets placering i det periodiske system må man forvente et blødt, sølvskinnende metal.

Fremstilling af ununtrium[redigér | redigér wikikode]

Som andre tunge grundstoffer skabes ununtrium ved kollisioner mellem accelererede ioner af relativt lette grundstoffer, og en "skydeskive" af et tungere grundstof. Herved skabes enten direkte en ununtrium-kerne eller et tilsvarende tungt grundstof, som derefter kan henfalde til ununtrium.

Historie[redigér | redigér wikikode]

I august 2003 skabte man grundstoffet ununpentium ved en kollision mellem 48Ca og 243Am; dette stof henfaldt derefter til det første ununtrium-atom videnskaben havde set. Opdagelsen blev offentliggjort den 1. februar året efter af et forskerhold med deltagere fra det Forenede kerneforskningsinstitut i Rusland og Lawrence Livermore National Laboratory i USA.

Isotoper af ununtrium[redigér | redigér wikikode]

Man kender syv isotoper af ununtrium, og det gennemgående træk blandt disse er at jo tungere isotop, desto længere halveringstid: Således har den tungest kendte ununtrium-isotop, 287Uut, også den længste halveringstid; cirka 20 minutter.