Ununtrium

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Egenskaber
Generelt
Navn(e): Ununtrium, Eka-thallium
Udseende: Formodentligt gråt eller sølvskinnende metal
Kemisk symbol: Uut
Atomnummer: 113
Atommasse: [284] g/mol
Grundstofserie: Andre metaller
Gruppe: 13
Periode: 7
Blok: p
Elektronkonfiguration: Måske [Rn] 5f14 6d10 7s² 7p1
(Gæt baseret på thallium)
Elektroner i hver skal: 2, 8, 18, 32, 32, 18, 3
Fysiske egenskaber
Tilstandsform: Formodentlig fast
ID-numre
CAS-nummer: 54084-70-7

Ununtrium (tidl. også eka-thallium) er det midlertidige navn for det 113. grundstof i det periodiske system, med det kemiske symbol Uut: Stoffet findes ikke i naturen, men kan syntetiseres i uhyre små mængder ad gangen i laboratorier.

Den 30. december 2015 godkendte IUPAC eksistensen af grundstof nummer 113. De har givet RIKEN-laboratoriet i Japan retten til at navngive grundstof nummer 113 efter et mytologisk begreb, et mineral, et sted eller land, en egenskab eller en forsker. Efter navneforslaget er offentliggjort, har folk fem måneder til at gøre indsigelser, før navnet bliver permanent[1].

Egenskaber[redigér | redigér wikikode]

Der foreligger i skrivende stund ikke meget om ununtriums egenskaber. Ud fra stoffets placering i det periodiske system må man forvente et blødt, sølvskinnende metal.

Fremstilling af ununtrium[redigér | redigér wikikode]

Som andre tunge grundstoffer skabes ununtrium ved kollisioner mellem accelererede ioner af relativt lette grundstoffer, og en "skydeskive" af et tungere grundstof. Herved skabes enten direkte en ununtrium-kerne eller et tilsvarende tungt grundstof, som derefter kan henfalde til ununtrium.

Historie[redigér | redigér wikikode]

I august 2003 skabte man grundstoffet ununpentium ved en kollision mellem 48Ca og 243Am; dette stof henfaldt derefter til det første ununtrium-atom videnskaben havde set. Opdagelsen blev offentliggjort den 1. februar året efter af et forskerhold med deltagere fra det Forenede kerneforskningsinstitut i Rusland og Lawrence Livermore National Laboratory i USA.

Isotoper af ununtrium[redigér | redigér wikikode]

Man kender syv isotoper af ununtrium, og det gennemgående træk blandt disse er at jo tungere isotop, desto længere halveringstid: Således har den tungest kendte ununtrium-isotop, 287Uut, også den længste halveringstid; cirka 20 minutter.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]