Nældens takvinge

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Nældens takvinge
Nældens takvinge. Foto: Algirdas, 2005
Nældens takvinge.
Foto: Algirdas, 2005
Bevaringsstatus

Ikke truet (DKRL)[1]
Videnskabelig klassifikation
Rige Animalia (Dyr)
Række Arthropoda (Leddyr)
Klasse Insecta (Insekter)
Orden Lepidoptera
(Sommerfugle)
Familie Nymphalidae
(Takvingefamilien)
Slægt Aglais
Art A. urticae
Videnskabeligt artsnavn
Aglais urticae
Linnaeus 1758
Underarter
  • Aglais urticae ichnusa
  • Aglais urticae urticae
Hjælp til læsning af taksobokse

Nældens takvinge (Aglais urticae) er en sommerfugl i takvingefamilien. Den er udbredt i næsten hele Europa og gennem Asien til stillehavskysten. Den er almindelig i Danmark og er udnævnt til nationalsommerfugl. Den er en forårsbebuder, der kommer frem fra overvintring, når temperaturen i marts stiger over 8-10 grader. Forekommer overalt, hvor der vokser nælder og på steder med egnede overvintringssteder. Hannen er meget territorial om foråret. Hvis en fredsforstyrrer i form af en anden sommerfugl eller et andet insekt bevæger sig ind i territoriet, bliver den straks jaget væk igen.

Udseende[redigér | rediger kildetekst]

Nældens takvinge er ikke så stor, men dens farver er meget iøjnefaldende. På forkanten af forvingen veksler pletter i sort og hvid-gult. Bundfarven på vingerne er en meget kraftig orange, og på kanten af vingerne findes et bånd af små lyseblå pletter. Nældens takvinge har et vingefang på 40-52 mm. Umiddelbart kan den minde lidt om kirsebærtakvinge, som dog er noget større, har fire sorte pletter på forvingerne og mangler de tydelige blå pletter langs kanten af forvingerne.

Larver af nældens takvinge æder løs af Stor Nælde.

Livscyklus[redigér | rediger kildetekst]

Den voksne sommerfugl ses tit om vinteren i kældre og på kølige lofter sammen med dagpåfugleøjen. De første individer er på vingerne i marts, hvor de normalt vågner af vinterdvalen. Den nye familie bliver til i slutningen af juli. Æggene lægges på undersiden af nældeblade, og efter 10 dage klækkes æggene, og larverne kommer frem. Larvetiden varer 3-4 uger, og larven måler da 3-4 centimeter. Efter forpupningen går der omkring 12 dage, før den færdige sommerfugl kryber frem. Den voksne sommerfugl lever af nektar fra blomster.

Foderplanter[redigér | rediger kildetekst]

Stor Nælde og undertiden også Liden Nælde.

Galleri[redigér | rediger kildetekst]

Galleri med danske arter i Takvingefamilien
Egentlige takvinger ↓ - Perlemorsommerfugle ↓ Randøjer ↓

Egentlige takvinger

Pletvinger

Perlemorsommerfugle

Randøjer

Kilder/Henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Helsing, F. (2019), "Dagsommerfugle", i Moeslund, J.E. m.fl. (red.), Den danske Rødliste 2019, Aarhus Universitet, DCE – Nationalt Center for Miljø og Energi, hentet 23. januar 2020