Che Guevara

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Ambox scales.svg Denne artikels neutralitet er omstridt
Begrundelsen kan findes på diskussionssiden eller i artikelhistorikken.
Che Guevara i Argentina 1951. Fotografi taget af faderen.

Ernesto Rafael Guevara de la Serna (14. juni[1] 19289. oktober 1967 i La Higuera Bolivia), var en marxistisk revolutionær, læge, og cubansk guerillaleder. Han blev født i den argentinske by Rosario.

Ernesto Rafael Guevara de la Serna er bedre kendt som Che Guevara. Che betyder "ven/kammerat" på argentinsk. Tilnavnet fik han, fordi han altid afsluttede en sætning ved at sige Che til den person, han talte med.


Liv[redigér | redigér wikikode]

Fødslen[redigér | redigér wikikode]

Ernesto che Guevara blev født den 14. Juni, kort efter at hans mor Celia de la Serna og far Ernesto Guevara Lynch blev gift. Umiddelbart efter brylluppet forlod parret Buenos Aires og tog til en afkrog af junglen ved Misiones. Da fødslen var nær, rejste de ned ad Paraná-floden til byen Rosario. Her fødte hun, og en læge forfalskede dåbsattesten for at beskytte familien mod skandale. Hvis ikke barnet var blevet den berømte revolutionære Che Guevara, ville hans forældre måske have taget deres hemmelighed med i graven.[2]

Opvækst[redigér | redigér wikikode]

Che Guevara havde irske aner og voksede op i en middelklassefamilie. Han studerede medicin i hovedstaden Buenos Aires. Her var han ikke videre politisk aktiv, dog deltog han i demonstrationer mod præsident Juan Domingo Perón. Che Guevara var langt mere interesseret i eventyr og drog ud på længere motorcykelrejser i Argentina og rundrejser i Latinamerika.

På disse ture, så han stor forskel på rig og fattig, og han blev bevidst om den sociale uretfærdighed. Interessen for politik satte sig fast i den unge mands bevidsthed.[Kilde mangler]

Politisk liv[redigér | redigér wikikode]

Che Guevara i 1960

I 1955 mødtes Che Guevara og eksilcubaneren Fidel Castro. Det blev et vendepunkt for Che Guevara, for her blev han overbevist om vigtigheden af en revolutionær, væbnet kamp. Han blev medlem af Fidel Castros 26. juli bevægelse, der tog magten på Cuba i 1959. Efter Fidel Castros magtovertagelse blev Che Guevara kommandant for La Cabaña fængslet, hvor han beordrede bødlen til at henrette op imod 400 politiske fanger fra bl.a. Batista's politistyrker. Denne omstændighed har medvirket til, at Che Guevaras eftermæle forsat diskuteres. [1][2].

Efter høje poster i den nye regering som industriminister, chef for nationalbanken og udenrigsminister, en regeringsperiode med kraftigt faldende produktion og stigende fattigdom i Cuba, forlod Che Cuba i 1966 i håbet om at gennemføre lignende revolutioner andre steder i verden. Først i Den Demokratiske Republik Congo og senere i Bolivia, hvor han tilbragte det sidste halve år af sit liv i regnskoven. Deres styrker skrumpede ind til 16 mand efter mange kampe med bolivianske soldater. Den 8. oktober 1967 lokaliserede bolivianske specialenheder Che Guevaras mænd og nedkæmpede dem. Che blev ramt flere gang i benene, omringet og udmanøvreret. Han overgav sig ved at råbe: "Skyd ikke! Jeg er Che Guevara og mere værd levende end død.". På en båre blev han transporteret til den nærtliggende bolivianske landsby La Higuera og indespærret i en skole. Dagen efter, den 9. oktober 1967, blev han henrettet af en beruset menig soldat,[Kilde mangler], da alle andre havde tøvet på grund af den store respekt han nød [Kilde mangler]. Dette skete sandsynligvis efter ordre fra den bolivianske regering på trods af at CIA ville have, at han skulle holdes i live for enhver pris.

Ét af hans mest berømte citater er: "Lad mig fortælle dig, med risiko for at synes latterlig, at den sande revolutionær er styret af store følelser af kærlighed. Det er umuligt at tænke på en autentisk revolutionær uden denne kvalitet."

Eftermæle[redigér | redigér wikikode]

Efter sin død er Che Guevara på trods af sine voldelige metoder og mange menneskeliv på samvittigheden blevet et ikon for store dele af den politiske venstrefløj. I 1960'erne prydede plakater med den unge Che Guevara vægge i tusinders unge menneskers værelser.[Kilde mangler]I starten af 1990´erne blev Che Guevara trendy og hans portræt blev igen optrykt i tusindetal på t-shirts, tasker og plakater. I 2004 instruerede Walter Salles filmen Motorcykeldagbog, som bygger på Che Guevaras dagbøger fra en ungdomstur gennem Sydamerika.

Tidslinje[redigér | redigér wikikode]

Noter[redigér | redigér wikikode]

  1. 1,0 1,1 Fødselsdatoen vist på hans fødselsattest var 14. juni 1928, selvom en tertiær kilde, (Julia Constenla, citeret af Jon Lee Anderson), fastholder at han blev født 14. maj samme år. Constenla hævder at hun fik fortalt af en uidentificeret astrolog at hans Guevaras, Celia de la Serna, allerede var gravid da hun og Ernesto Guevara Lynch blev gift og at datoen på deres søns fødselsattest blev forfalsket for at undgå en skandale. ([Anderson 1997, pp. 3, 769.)
  2. 2,0 2,1 Ifølge Jon Lee Anderson: Che Guevara: A Revolutionary Life, 1997

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til:
Wikiquote har citater relateret til: