Mecklenburg-Schwerin

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
(Groß-)Herzogtum Mecklenburg-Schwerin
(Stor)Hertugdømmet Mecklenburg-Schwerin
Blank.png
1352–1918 Flagge Großherzogtümer Mecklenburg.svg
Flag Våben
Flag Rigsvåben
Geografisk placering af (Stor)Hertugdømmet Mecklenburg-Schwerin
Storhertugdømmet i Det Tyske Kejserrige.
Hovedstad Schwerin
Styreform Hertugdømme
Historie
 - Adskillelse fra Mecklenburg-Stargard 1352
 - Første deling af hertugdømmet 1520
 - Anden deling af hertugdømmet 1621
 - Adskillelse fra Mecklenburg-Strelitz 1701
 - Ophøjet til storhertugdømme 1815
 - Afskaffelse af monarkier i Tyskland 1918

Mecklenburg-Schwerin var et hertugdømme (siden 1815 storhertugdømme) i det nordlige Tyskland, skabt da Albrecht 2. af Mecklenburg og hans bror John fik titel som hertuger af Mecklenburg af den Hellige Romerske Kejser Karl 4. Styret af Huset Mecklenburg forblev området forholdsvis fattigt i det Tysk-Romerske Rige.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Dynastiets fader, Niklot (1090-1160), var høvding blandt de slaviske Obotritter. De kæmpede bl.a. mod sakserne og blev endeligt slået af Henrik Løve i 1160. Sønnen, Pribislav, underlagde sig Henrik Løves overherredømme og blev i 1167 prins af Mecklenburg. Efter adskillige delinger blandt efterkommerne indtil 1312, samlede Henrik 2. af Mecklenburg landene. Hans to sønner arvede derefter hver sin del og hertugdømmerne Mecklenburg-Schwerin og Mecklenburg-Stargard opstod.

I 1364 blev Albert 3. af Mecklenburg ophøjet til konge i Sverige. I 1471 blev de to tidligere hertugdømmer atter samlet i et, da hertugen af Mecklenburg-Stargard døde uden arvinger.

Mecklenburg-Schwerin i perioden 1866-1934.

Imidlertid deltes de allerede igen i 1520 og der skabtes desuden det lille hertugdømme Mecklenburg-Güstrow. Endnu en deling blandt arvinger fandt sted i 1621 og endnu en samling igen i 1695 under Friedrich Wilhelm af Mecklenburg. Herefter opstod der en heftig strid med hans onkel, Adolf Friedrich hvilket førte til, at de ledende stormagter tvang dem til at indgå fred og dele Mecklenburg mellem dem. Hertugdømmet Mecklenburg-Strelitz, som var væsentlige mindre end Mecklenburg-Schwerin, opstod efter denne fred i 1701. Der skulle dog stadig herske ufred mellem de to hertugdømmer helt indtil afslutningen af 1. verdenskrig i 1918.

Efter Wienerkongressen i 1815 blev hertugen ophøjet til storhertug af stormagterne og bestod også efter det Tyske Kejserriges samling i 1871. I oktober 1918 abdicerede den tyske kejser og alle monarkier i Tyskland afskaffedes. Herefter blev staten oprettet som Fristaten Mecklenburg-Schwerin, der blev slået sammen med Fristaten Mecklenburg-Strelitz i januar 1934 til et samlet Mecklenburg. Efter afslutningen af 2. verdenskrig blev det lagt sammen med Forpommern og dannede den nye stat Mecklenburg-Vorpommern.

Kuriosa[redigér | redigér wikikode]

Flere hertuginder af Mecklenburg-Schwerin er igennem tiden blevet prinsesser eller dronninger af Danmark. Det gælder både:

Se også[redigér | redigér wikikode]