Vestervig Kirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Vestervig Kirke

Vestervig Kirke
Generelle informationer
Opført 1140-60
Geografi
Adresse Klostergade 1, 7770 Vestervig
Sogn Vestervig Sogn
Pastorat Vestervig-Agger Pastorat
Provsti Sydthy Provsti
Stift Aalborg Stift
Kommune Thisted Kommune
Eksterne henvisninger
Websted www.vestervig-kirke.dk

Vestervig Kirke er en kirke i Vestervig Sogn i Thisted Kommune. Kirken er usædvanligt stor og er efter sigende Nordens største landsbykirke. Dens usædvanlige størrelse skyldes dens fortid som kirke i det forsvundne Vestervig Kloster. Desuden fandtes her i tiden omkring dens opførelse en kongsgård. Samtidig menes det at være i Vestervig at Knud den Store samlede sin flåde til leding mod England [1].

Vestervig Klosterkirke

I Danmarks første stiftindeling omkring 1060 [2][3] menes Vestervig at have været et af de 8 stifter. Senere overgik bispesædet til Børglum og senere igen til det nuværende sæde i Ålborg. Historieforskere sætter i nutiden spørgsmålstegn herved, men alligevel fejrede Ålborg Stift sit 450 års jubilæum i 2004 med en indledende gudstjeneste i Vestervig Kirke[1].

Den nuværende kirke er dog ikke den første eller eneste i Vestervig. Der fandtes tidligere en romansk kirke ligeledes viet til Skt. Thøger [4].

På kirkegården omkring kirken ligger en grav, hvor ifølge traditionen de jordiske rester af Valdemar den Stores søster Liden Kirsten og prins Buris hviler. De to måtte ikke få hinanden for kongen, der lod Kirsten dræbe og gravsætte på kirkegården. Buris blev lænket til kirken, sådan at han netop kunne nå hen og røre graven. Da han selv døde, blev han begravet i forlængelse af Kirsten. Det er tradition at nygifte brudepar lægger en buket på graven for Liden Kirsten, der ikke selv fik en.[5][6]

Kirkens ydre[redigér | redigér wikikode]

Kirken er treskibet, bygget i basilikaform i romansk tid. Hertil er der i sengotisk tid tilføjet et vesttårn. Koret og apsis er rekonstrueret i 1917-21 i den form, som man mener, de oprindelig har haft. De oprindelige tværskibe er ikke genskabt med egne gavle, men er overdækket ved at hovedskibets tag er ført ud over dem.

Udvendige detaljer[redigér | redigér wikikode]

I ydermuren findes et relief af to mennesker og to formentlig djævle. Ingen portaler er bevaret på deres oprindelige plads – i dag findes dels en sydportal dels en vestportal i tårnet, som er kirkens hovedindgang.

Kirkens indre[redigér | redigér wikikode]

I det treskibede kirkerum er hovedskibet adskilt fra sideskibene ved romanske rundbuer. Der findes diverse kalkmalerier fra forskellige tider, dels dekorationer, dels motiver med bl.a. Veronikas svededug og et svin, der spiller på sækkepibe. Ligeledes er der på væggene en række kalkmalede viekors.

Kirkens inventar[redigér | redigér wikikode]

Kirkens døbefont er en romansk font af klæbersten af norsk oprindelse med sydtysk dåbsfad fra omkring 1575, med bebudelsen som motiv.
Prædikestolen er udført i 1608-10.
Altertavlen fra 1729-30 i senbarok var oprindelige bestemt til Viborg Domkirke. Det har i storfeltet maleri af Mogens Cr. Thrane forestillende den korsfæstede med Maria og Johannes.
Der findes i kirken adskillige middelalderlige gravsten og en del epitafier.

Noter[redigér | redigér wikikode]

  1. 1,0 1,1 Et 450 års jubilæum – Aalborg Stift
  2. Kong Svend Estridsen på danmarkskonger.dk
  3. Tidstavle kunsthistorisk oversigt fra romansk tid til 1990'erne
  4. Sankt Thøger og Vestervig
  5. Vestervig Kirke – Liden Kirsten og Prins Buris – Aalborg Stift
  6. Liden Kirstens Grav på Vestervig Kirkegård af P.L. Hald

Eksterne kilder og henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til:
Koordinater: 56° 46′ 23,5″ N, 8° 19′ 2″ Ø