Alawisme

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Alawitter)
Gå til: navigation, søg
Disambig bordered fade.svg Ikke at forveksle med Alevisme.

Alawisme (Engelsk: Alawism, Arabisk: علوية (ʿAlawīyyah), Tyrkisk: Arap Aleviliği) er en heterodoks shia-islamisk sekt, hvis tilhængere er arabere, som primært lever i området, der strækker sig over Sydtyrkiet, Vestsyrien og Nordlibanon. Tilhængerne kaldes alawitter, hvilket også er det navn de bruger om sig selv. Men modstandere af alawitterne omtaler dem som nusayri i stedet for, som en nedladende betegnelse.

Alawitterne forveksles ofte med de historisk relaterede alevitter i Tyrkiet, men de to trosretninger er i dag separate.

Alawismen er især kommet i mediernes lys, efter den Syriske Borgerkrig, da den syriske præsident Bashar al-Assad også er alawit. Alawitterne menes at udgøre ca. 12% af den syriske befolkning og ca. 3-4 millioner på verdensplan. Deres historiske oprindelse kan spores tilbage til Irak. Men som følge af massive forfølgelser, måtte de alawitiske ledere flytte til Syrien omkring år 1000, hvilket er den historiske årsag til at alawitterne i dag kan findes i disse områder.

Under sunnitiske herredømmer som mamlukkerne og osmannerne har alawitterne i århundreder været udsat for undertrykkelse og forfølgelse. Den sunnitiske teolog, Ibn Taymiyya (1263 - 1328), der senere er blevet inspirationskilde til salafismen, er kendt for at være den første som har udstedt en fatwa, der opildnede til massakreringen af alawitterne:

... de folk som kaldes nusayri [alawitter] og de andre [relaterede grupper]... er mere kætterske end jøder og kristne, endda mere kætterske end de fleste polyteister...[1]

Konsekvenserne af denne fatwa var, at ca. 20.000 alawitter blev massakreret i den libanesiske by Tripoli. Og alawitterne måtte søge tilflugt oppe i bjergene:

Også under den osmanniske sultan Selim 1. blev alawitterne genstand for en fatwa. Inden Selim 1. erobrede Syrien i 1516, fik han udstedt en fatwa for at kunne forfølge de arabiske alawitter i Syrien. Herefter blev ca. 40.000 arabiske alawitter slået ihjel omkring byen Aleppo, og efterfølgende blev også 9.400 alawitiske sheiker slået ihjel:

Disse kættere [alawitterne] kombinerer enhver form for kætteri og ondskab og stædighed og enhver slags blasfemi, æreløshed og ateisme. Hvem end siger at disse [mennesker] ikke er kættere og ateister og [at de] ikke bør bekæmpes, er selv en ateist på samme måde som de er. Grunden til at det er påbudt at bekæmpe dem og dræbe dem, er både deres ateisme og ondskab. ... Hvem end har en af disse egenskaber [som alawitterne] er en ateist og bør dræbes om så han angrer eller ej.[2]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. The Fatwas and the Nusayri/Alawis of Syria, s. 179
  2. The Fatwas and the Nusayri/Alawis of Syria, s. 182


Religion Stub
Denne religionsartikel er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.