Maria Alexandrovna af Rusland

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Broom icon.svg Der er ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket muligvis er et problem.
Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande, der fremføres i artiklen.
Question book-4.svg
Maria Alexandrovna

Maria Alexandrovna (17. oktober 1853-24. oktober 1920), storfyrstinde af Rusland, gift hertuginde af Sachsen-Coburg-Gotha, hertuginde af Edinburgh, prinsesse af Storbritannien.

Maria Alexandrovna var datter af kejser Alexander 2. af Rusland og Maria Alexandrovna af Hessen. Hun tilhørte huset Romanov.

Maria i 1870

Ungdom[redigér | redigér wikikode]

Storfyrstinde Maria blev født i Tsarskoye Selo, som den eneste overlevende datter af den senere kejser Alexander 2. Hun var specielt knyttet til sin moder.

I sin barndom lærte hun de gængse sprog fransk, tysk og engelsk.

Maria blev hurtigt meget selvbevidst om sin status, og hendes standsbevidsthed fulgte hende gennem hele livet. Ligeledes var hun bevidst om at pligten kom før fornøjelsen.

Hun nærede en stor kærlighed for Rusland, og hun elskede at køre slædeture om vinteren.

Ægteskab[redigér | redigér wikikode]

Som den enste datter af Alexander 2. var Maria et eftertragtet parti blandt de kongelige og fyrstelige familie. Hendes moder ønskede dog en mindre betydelig prins, der ville slå sig ned i Rusland, så hun stadig kunne beholde sin datter hjemme.

Maria blev dog i 1874 gift med prins Alfred af Storbritannien, den næstældste søn af dronning Victoria af Storbritannien.

Ægteskabet var ikke særlig lykkeligt. Det eneste de havde tilfælles var deres interesse for musik.

Livet i Storbritannien[redigér | redigér wikikode]

Maria følte sig aldrig til rette i Storbritannien. Hun blev betragtet som hård af det britiske selskabsliv og i familien.

Hun beholdt sin ortodokse religion og indrettede et kapel i Clarence House, parrets bolig i London.

Kort efter hendes ankomst insisterede hun på at have rang efter dronningen med henvisning til hendes status som russisk kejserdatter, hvilket skabte en del spændinger i familien. Hendes ønske blev dog ikke opfyldt, og hun havde rang efter den danskfødte prinsesse af Wales, Alexandra af Danmark.

Hertuginde af Sachsen-Cobug-Gotha[redigér | redigér wikikode]

I 1893 arvede hendes mand hertugdømmet Sachsen-Coburg-Gotha, en af de mindre stater i det Tyske kejserrige.

Maria følte sig til rette i rollen som regerende hertuginde, og nød tiden i familiens nye hjemland, modsat tiden i Storbritannien. Hun holdt især af at indrette de hertugelige paladser.

Maria delte sin tid mellem Coburg og Frankrig, med hyppige rejser til Storbritannien og Ruskand. Ligeledes købte hun et slot i Bayern ved søen Tegernsee, hvor hun samlede hele familien.