Spring til indhold

Alletiders Jul

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Version fra 25. apr. 2023, 18:55 af InternetArchiveBot (diskussion | bidrag) InternetArchiveBot (diskussion | bidrag) (Oprettede eller redigerede 1 arkivlinks ud af 4 analyserede links, se hjælp) #IABot (v2.0.9.3)
Alletiders Jul
Information
GenreTv-julekalender
MedvirkendeJan Linnebjerg
Paul Hüttel
Jesper Klein
Jeanne Boel
Karen Gardelli
Spilletidca. 25 min.
SprogDansk
Sæsoner og afsnit
Antal afsnit24
Produktion
Produktionsår1994
ProduktionslandDanmark
InstruktørMartin Miehe-Renard
Udsendt
Oprindelig kanalTV 2
Først sendt1. − 24. december 1994
Sidst sendt1. − 24. december 2020
Musik
Komponist bag
kendingsmelodi
Martin Miehe-Renard og Jan Rørdam
Kronologi og andet
Tidligere serie
Efterfølges af
Alletiders Nisse
Links
Alletiders JulIMDb (engelsk)

Alletiders Jul er en dansk julekalender fra 1994, som er skrevet og instrueret af Martin Miehe-Renard og produceret af Adaptor Frontier Media A/S for TV 2. Den blev sendt første gang på TV 2 i 1994, og er siden blevet genudsendt på samme kanal i 2004, 2016 og 2020.[1] Serien består af 24 afsnit á 25 minutters varighed, og medvirkende i serien er Jan Linnebjerg, Paul Hüttel, Jesper Klein, Jeanne Boel og Karen Gardelli. Julekalenderen følger nisserne Pyrus og Guttenborg og pigen Freja, og rigsarkivaren Bertramsen og hans sekretær Josefine på deres rejse gennem Danmarkshistorien for at finde frem til den danske jul, som ved et uheld er blevet slettet fra historiebøgerne.

Julekalenderen blev modtaget med stor ros i 1994, og er den mest sete familiejulekalender med et gennemsnitligt seertal på 1.383.000 pr. afsnit, og ved genudsendelsen i 2004 havde hvert afsnit ca. 1 mio. i seertal i gennemsnit.[2][3]

Grundet seriens succes blev der efterfølgende dannet en Pyrus-franchise med tre julekalender-efterfølgere; Alletiders Nisse (1995), Alletiders Julemand (1997) og Alletiders Eventyr (2000), en film, Pyrus på pletten (2000) og en teaterforestilling, Pyrus i Alletiders Show.

Handling

Danmarks Rigsarkiv i København arbejder og bor rigsarkivaren Birger Bertramsen, der lever og ånder for Danmarkshistorien og bruger alle sine vågne timer på at læse og skrive om gamle konger, krige og lignende. Han har i mange år arbejdet alene i Rigsarkivet, men nu er han pludselig blevet tildelt en sekretær, den unge Josefine Brahe, der skal hjælpe ham, da Bertramsen også har modtaget en opgave fra Det Danske Kongehus, der ønsker at få udfærdiget en fyldestgørende rapport om, hvordan den danske jul er blevet til.

Bertramsen har dog aldrig arbejdet alene i Rigsarkivet, da nissen Guttenborg har boet og arbejdet i Rigsarkivet i al hemmelighed for menneskene i mange år, hvor han sørger for at nissernes rolle i historierne ikke bliver glemt. Guttenborg passer mest sig selv, men en dag dukker den unge og livlige Pyrus op, der skal være i nisselære ved Guttenborg og Rigsarkivet. Pyrus er en rigtig ungnisse, som ikke kan sidde stille og han vil meget gerne lære at beherske de trylleformularer, som Guttenborg har i sin lille bog. Under et øjebliks uopmærksomhed fra Guttenborg, får Pyrus fat i Guttenborgs trylleformularbog, og under hans forsøg med at fortrylle en bog, går noget galt. Pludselig falder alle bogstaverne ud af bogen, og snart opdager Bertramsen og Josefine at alt julepynt og julehygge udenfor Rigsarkivet er forsvundet, forvirret over, hvordan det er sket. Guttenborg og Pyrus indser nu at Pyrus ved et uheld har slettet julen fra Danmarkshistorien. Samtidig finder de to midt i al rodet i arkivet en omtumlet og forvirret ung pige, som ikke kan huske sit eget navn eller noget om hvem hun er.

Guttenborg og Pyrus tager sig af pigen, som de kalder Freja, og sammen med Bertramsen og Josefine (stadig uden at de ved noget om nisserne), starter de fra begyndelsen af Danmarkshistorien for at finde frem til, hvordan den danske jul blev til og hvor Freja hører til. Under deres rejse igennem Danmarkshistorien møder nisserne bl.a. Valdemar den Store, Erik Klipping, Svend Tveskæg, den nordiske gudinde Freja, Margrethe Sprænghest, Tycho Brahe, Ludvig Holberg, H.C. Andersen og Christian den 4.

I løbet af serien lykkedes det gruppen at finde frem til, hvordan den danske jul blev til med hjælp fra traditioner og skikke, og til sidst i serien finder Freja, Pyrus og Guttenborg ud af at Freja er Julens ånd, og hun kan nu vende tilbage til sin retmæssige plads i historiebøgerne. Omtrent samtidig opdager Bertramsen og Josefine at de er far og datter, da det kommer frem til at Bertramsen forlod sin lille familie for mange år siden, og at Josefine aldrig har kendt sin far. De har begge dele af et iturevet billede, som viser sig at passe sammen. De får derudover færdiggjort deres rapport og julen, og de kan aflevere den til Kongehuset.

Medvirkende

Sange

Musikken til Alletiders Jul blev komponeret af Jan Rørdam med sangtekster af Miehe-Renard. Titelsangen blev sunget af Karen Gardelli, der også indtog rollen som Freja. Sangene blev udgivet på CD og MC i 1994. I forbindelse med genudsendelsen af julekalenderen i 2004 blev sangene genudgivet på CD i nyt cover.[1]

# TitelFremført af Længde
1. "Alletiders Jul"  Karen Gardelli 3:12
2. "Julen Er Noget Som"  Jan Linnebjerg 1:58
3. "Hvem Er Jeg"  Karen Gardelli 3:42
4. "Hygge"  Jan Linnebjerg 2:44
5. "Cool Jul"  Jan Linnebjerg 3:09
6. "Jeg Elsker Dig"  Karen Gardelli 2:58
7. "Læs Og Lær"  Paul Hüttel 2:32
8. "Når Man Er Lille"  Jan Linnebjerg 2:28
9. "Jul I Gamle Dage"  Jesper Klein, Jeanne Boel 2:13
10. "I Form"  Karen Gardelli 2:41
11. "Kartoteket"  Jesper Klein, Paul Hüttel 2:49
12. "Giv Dig Tid"  Jesper Klein 2:03
13. "Svend, Knud Og Valdemar"  Jeanne Boel 1:41
14. "Tjing Tjang Tjing"  Paul Hüttel 2:46
15. "Lucia"  Jan Linnebjerg 2:31

Produktion

Alletiders Jul blev optaget i TV1 Productions studier i Taastrup ved København,[4] og for at undgå for store omkostninger med at lave kulisser til de mange scener, der skulle finde sted i fortiden, forsøgte skaberne sig med at lave computer-generede kulisser. Skuespillerne og scenerne blev indspillet foran en blue screen og med hjælp fra eksperter fløjet ind fra USA, blev der skabt computer-generede kulisser som blev indsat i post-produktion.[1]

Julekalenderen var den tredje julekalender i træk, som Miehe-Renard skrev til TV2 - de to øvrige var Skibet i Skilteskoven (1992) og Jul i Juleland (1993) - men i modsætning til disse havde Miehe-Renard frie hænder til at lave sin egen fortælling. Inspirationen til historien kom fra hans søn, Oliver, som havde spurgt ind til de forskellige danske juletraditioner og deres oprindelse. Udover inspiration til historien havde sønnen også givet inspiration til Pyrus-karakteren; et barn, der hele tiden kommer til at lave ballade, selvom han i virkeligheden vil det godt.[1]

VHS- og DVD-udgivelser

Alletiders Jul blev udgivet på VHS i en redigeret udgave i 1995. I 2001 blev denne redigerede udgave også udgivet på DVD (grønt cover).

I forbindelse med genudsendelsen af julekalenderen i 2004 blev den nye version af serien med ny intro og 16:9-beskæring udgivet på DVD. Her var alle afsnit i fuld længde (gult cover).

I 2017 blev 2004-versionen af julekalenderen genudgivet på DVD i nyt cover (lilla cover).[1]

Øvrige udgivelser

I 1994 udgav instruktør og manuskriptforfatter Miehe-Renard historien fra Alletiders Jul som børnebog.

I forbindelse med genudsendelsen af julekalenderen i 2004 blev der lavet et PC-spil, som kunne købes med ugebladet Ude & Hjemme.[1]

Alletiders Juleudstilling

Bundsbæk Mølle ved Skjern blev der i 2017, 2018 og 2019 lavet en udstilling om Pyrus, som bestod af originale kostumer og genstande fra Alletiders Jul, Alletiders Nisse og Alletiders Julemand.

Referencer

  1. ^ a b c d e f https://juleweb.dk/julekalendere/alletiders-jul/
  2. ^ Nielsen, Susanne (26. november 2011). "TV 2 vinder julekalender-ræset". TV 2. Arkiveret fra originalen 30. november 2011. Hentet 26. november 2011.
  3. ^ https://omtv2.tv2.dk/nyheder/2020/11/her-er-danmarks-mest-populaere-tv-julekalendere/
  4. ^ 25 år med TV 2's julekalendere: "Alletiders jul" (1994)

Eksterne henvisninger