Diskussion:Kendte frimurere

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Arbitrær liste[rediger kildetekst]

Denne liste ser ret arbitrær ud. Hvilke kriterier er der for om folk er med på den eller ej? --Palnatoke (diskussion) 20. jun 2012, 11:04 (CEST)

Hvis, man er notabel og frimurere er vel kriteriet. Eller, tænker du på at listen er ved at blive for lang? --Trade (diskussion) 20. jun 2012, 14:06 (CEST)
Notabel og kendt er ikke det samme, og hvis vi kun har folk på listen, som vi i forvejen har artikler om, kan vi vel lige så godt henvise til kategorien. --Palnatoke (diskussion) 20. jun 2012, 14:46 (CEST)
Sådanne lister kan blive enormt omfattende, jvf. "10.000 Famous Freemasons". Giver listerne værdifuld information? Siger de noget nyt om personen på listen eller om frimureri? --Asathoor (diskussion) 20. jun 2012, 22:19 (CEST)

Formålet med listerne[rediger kildetekst]

En henvisning til kategorierne er en udmærket løsning, hvis man vil vide om en person var frimurer. Kategorierne er også mere enkle at håndtere ud fra et teknisk synspunkt. En liste med navne er mao. ikke nok. Listen skal fortælle:

  • A) Hvordan personen har præget frimureriet.
  • B) Om frimureriet på væsentlig måde har påvirket personens virke

Eksempler

Hvis en person ikke lever op til sådanne kriterier bør de ikke optræde i denne artikel. / --Asathoor (diskussion) 21. jun 2012, 08:03 (CEST)

Listens form[rediger kildetekst]

Listen over kendte frimurere kunne se sådan ud:

År Betydning for frimureriet Hvem Medlem af logen Antaget til frimurerlærling i året Land Orient (by)
1781 "Ernst og Falk" udgives. Værket kritiserer samtidens frimureri. Gotthold Ephraim Lessing Zum Wahren Bier 1779 Tyskland Abfart
1723 "Constitution of ye Free Masons" James Anderson Ukendt Ukendt England London
2008 Udgiver bogen XYZ, der ... Nomen Nescio St. Clemens nr. 506 1972 Danmark Aarhus

Med denne form for liste er det ikke nok, at en person er frimurer. Personen optræder på listen på grund af en skelsættende begivenhed, der har påvirket frimureriets historie eller udvikling. På den måde kan vi udvikle lister over kendte frimurere, der er mere relevante. Kunne en sådan liste være en mere farbar vej? --Asathoor (diskussion) 21. jun 2012, 10:09 (CEST)

Jeg synes, det er en meget god idé at lave et skema som dette. Efter min mening bør skemaet være i artiklen Frimureri og ikke i artiklen Kendte frimurere. Jeg synes ikke, der er nogen grund til at skemaet skal være i en selvstændig artikel – skemaet kan fint være et kapitel i artiklen Frimureri. Jeg synes derfor, at skemaet skal indsættes her, og artiklen Kendte frimurere skal slettes. --Scient (diskussion) 25. jun 2012, 12:53 (CEST)

Skal denne liste slettes?[rediger kildetekst]

I 2012 oprettede jeg denne side som et kompromis, for at give de mennesker, som holder af at lave lange lister over frimurere et sted, hvor de kunne folde sig ud - og så kunne man skille listen ud fra artiklen om Frimureri. Listerne strider mod Wikipedias listenorm; men nogen skribenter holder meget af dem, og lægger jo en del arbejde i listerne.

Nu seks år efter oprettelsen af Kendte frimurere ser det ud til, at de meget lange lister over kendte frimurere bliver ved med at brede sig i artiklen Frimureri; mens Kendte frimurere ligger relativt stille. Jeg ser to scenarier:

Hvilken løsning er bedst? / Asathoor (diskussion) 18. jun 2018, 16:11 (CEST) .

Sletningsforslag: Kendte frimurere

Se evt. på Wikipedia:Sletningsforslag

Pixi Uno har markeret artiklen med {{slet}}, men ikke oprettet et sletningsforslag. På diskussionssiden er der en debat, hvor dele af artiklen foreslåes flyttet ind i Frimureri. MVH Henrik (heb, Diskussion   Bidrag   E-mail) 20. jul 2012, 10:25 (CEST)

Sammenskriv sammenskriv den danske liste, der virker nogenlunde fuldstændig med frimurerartiklen. Peter Mulvany (diskussion) 20. jul 2012, 16:18 (CEST)
  • Behold - Som liste er den allerede ret stor. Den kunne være et udmærket søgeredskab for interesserede. --Rmir2 (diskussion) 22. jul 2012, 10:08 (CEST)
  • Slet jf. Wikipedia:Lister - hvornår er man kendt? --|EPO| COM: 24. jul 2012, 21:22 (CEST)
Konklusion:
Der kan ikke opnås enighed. Status quo opretholdes. --|EPO| COM: 30. jul 2012, 17:27 (CEST)

Forslag genoptaget, jf. Diskussion:Frimureri#Fortsat fra Landsbybrønden.

  •  Formalia - Ping @Asathoor og AnetteM:
  • Slet - Jeg mener ikke det er relevant at liste hvem der har været frimurer, med mindre de har haft særlig betydning for foreningen. Jeg mener ikke at det skal listes både i Frimureri, Den Danske Frimurerorden samt Kendte frimurere. Jeg er usikker på om det er en overtrædelse af persondataforordningen, i de tilfælde hvor der ikke er kilde på medlemskabet.--Kjeldjoh (diskussion) 18. jun 2018, 16:21 (CEST)
  • Slet Vi skal ikke til at diskutere jura. Definitionen "kendte" er subjektiv, hvilket betyder at listen ikke er naturligt afgrænsende som kræves af WP:LIST. -- InsaneHacker 🕊️ (🗨️) 18. jun 2018, 16:55 (CEST)
  • Slet - Jeg mener stadig, at artiklen skal slettes, og at den skulle have været det for flere år siden, så jeg havde undgået, at jeg i 2018 skulle bruge tid på at forklare en bruger, hvad listenormen betyder. Godt at se, at Bruger:Kjeldjoh efter laaaaange diskussioner (hvor han tidligere skrev, at Kendte frimurere-artiklen skulle beholdes og forbedres), nu har oprettet et sletningsforslag om den pågældende artikel. --AnetteM (diskussion) 18. jun 2018, 17:00 (CEST)
  • Slet Kendte frimurere Ping @AnetteM og Kjeldjoh: - samt i logisk forlængelse af dette de lange lister med "Kendte frimurere" i Frimureri. Asathoor (diskussion) 18. jun 2018, 17:14 (CEST)
  • Behold - jeg er enig i, at vi ikke bør have to ens lister, men jeg synes at vi bør slette listen på Frimureri og opretholde denne særskilte liste som søgeredskab for interesserede. Uden at kende noget til emnet iøvrigt har jeg indtrykket af, at mange personer ikke har lagt skjul på deres medlemsskab, tværtimod, og hvis dette kan dokumenteres med offentligt tilgængelige kilder, bør de stå på listen, ellers ikke. Disse betragtninger gælder både danske og udenlandske frimurere. Rmir2 (diskussion) 18. jun 2018, 17:57 (CEST) Slet - jeg bøjer mig for Arne (Amjaabc)s argument. Rmir2 (diskussion) 18. jun 2018, 19:22 (CEST)
  • Slet - Enig i, at den ikke opfylder listekriterierne. @Rmir2: Søgning foregår vel mindst lige så godt via Kategori:Frimurere og dennes underkategorier. —Arne (Amjaabc) (diskussion) 18. jun 2018, 18:37 (CEST)
  • Slet: Hvorfor skulle vi have den? Har vi en "Kendte socialdemokrater", "Kendte folkekirketilhængere", "Kendte medlemmer af Fyns Frimærkesamler-Forening"? --Madglad (diskussion) 19. jun 2018, 00:35 (CEST)
Konklusion:
Enighed om sletning - hermed udført. --Asger (diskussion • bidrag • e-mail) 5. jul 2018, 23:56 (CEST)