Domesticering

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Domesticeret)
Spring til navigation Spring til søgning
Får og hunde menes at være blandt de første dyr, der blev tæmmet.
Zebraen har vist sig vanskelig at domesticere, men et enkelt eksemplar ses her at være blevet tæmmet.

Domesticering (af latin: domesticus) eller tæmning er den proces, hvorved en bestand af dyr eller planter, gennem en proces af udvælgelse, bliver vænnet til omsorg og kontrol. Et kendetegn ved tæmning er kunstig udvælgelse af mennesker. Mennesker har bragt disse bestande under deres kontrol og omsorg af flere årsager: for at producere mad eller værdifulde råvarer (såsom uld, bomuld eller silke), for at få hjælp til forskellige typer af arbejde (såsom transport eller beskyttelse), for at beskytte sig selv og dyrene igennem videnskabelig forskning, såsom at finde kure for visse sygdomme, samt for at nyde dyrene som kæledyr.

Planter blev primært tæmmet til æstetisk nydelse i og omkring hjemmet, hvor de normalt kaldes for stueplanter eller prydplanter, men også til fødevareproduktion, hvor de normalt kaldes for afgrøder. En forskel i disse tæmmede planter kan være de planter der bevidst er blevet ændret eller udvalgt til særlige ønskede egenskaber, og dem der hovedsageligt ikke er anderledes end deres vildtlevende modstykker (forudsat at tæmning ikke nødvendigvis er ensbetydende med fysisk ændring). På samme måde er dyrene inddelt – de dyr der er tæmmet til hjemmet, som kaldes kæledyr, mens de dyr der er tæmmet til fødevare eller arbejde kaldes for husdyr.

Et eksempel på et domesticeret dyr kunne være: Hunden. Dennes stamfader er ulven, hunden er derfor en domesticeret form af ulven.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

NaturvidenskabStub
Denne naturvidenskabsartikel er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.