Filigran

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Version fra 8. feb. 2015, 00:52 af Dawikibot (diskussion | bidrag) Dawikibot (diskussion | bidrag) (Datomærker Artikler uden kilder-skabeloner)
Del af Etruskisk ørering i guld udført i filigran, 500 år f.kr., udstillet på British Museum.
Tallerken i Sterlingsølv udført i filigranteknik.

Filigran (af latin filigrana, fransk filigrane) er en delikat og vanskelig form for metalsmykkearbejde. Det indebærer arbejder som er lavet af meget tynde tråde (latin filum) og små perler eller kugler (latin granum), sædvanligvis af sølv og guld. De tynde tråde loddes sammen til ornamenter og artistiske former og fæstes på et underlag eller ramme.

Filigranarbejder anvendes bl.a. til smykker og kendes helt tilbage fra antikken og indenfor almuekunsten. I metode minder det en del om kniplingsbroderier. En teknik som ikke må forveksles med filigran består i at punktere en eksisterende metalgenstand med huller i bestemte mønstre.

Selv om filigran i dag er en meget speciel gren indenfor ædelsmed-uddannelsen tid har det i historisk tid været en del af guldsmedehåndværket.

Filigran går tilbage til oldtiden og har været populært i mange kulturer som bevis på en guldsmeds tekniske og håndværksmæssige dygtighed, bl.a. i kunst fra vikingetiden.

Filigran var populært i Frankrig i perioden fra 1660 og til slutningen af 1800-tallet. Filigran er stadig meget populært i Indien og andre asiatiske lande.

Se også