Hans Hansen Seidelin

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Broom icon.svgDer er ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem.
Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande, der fremføres. Hvis ikke der tilføjes kilder, vil artiklen muligvis blive slettet.
Question book-4.svg
Hans Hansen Seidelin
Født 14. marts 1632Rediger på Wikidata
Død 20. juni 1668 (36 år)Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse PræstRediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Hans Hansen Seidelin (14. marts 1632 i Helsingør20. juni 1668 i København) var en dansk præst. Søn af handelsmand Hans Jørgensen (død 1639) og hustru Lisbeth Seidelin (død 1659).

Sammen med sin bror Jørgen Hansen Seidelin (ca. 1633- ca.1688) studerede han i udlandet og de fik ifølge traditionen i Uppsala oplysninger om Carl X Gustavs krigsforberedelser og hastede hjem for at underrette Frederik III. Ret sikkert er det, at de under Københavns belejring forud for Stormen på København udførte værdifuld spionagevirksomhed, hvor de i kraft af deres viden om matematik og ingeniørvidenskab samt kendskab til det svenske sprog skaffede oplysninger bag fjendens linjer om det svenske materiel, som kunne udnyttes i forsvaret af København.

Som tak for deres store indsats lovede kongen dem begge gode embeder. Hans Hansen Seidelin blev 1660 residerende kapellan ved Sankt Olai Kirke i Helsingør og 1665 provst og sognepræst ved Holmens Kirke. Han tog magistergraden 1667.