J.H. Paulli

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Just Henrik Voltelen Paulli[1] (født 6. marts 1809 i København, død 11. juli 1865 sammesteds) var en dansk præst. Han var far til Richard August Simon Paulli.

Han blev student fra Det von Westenske Institut 1827. I 1833 blev han cand.theol., 1835 kateket ved Helligåndskirken og forflyttedes allerede 1837, da han var blevet kendt som en begavet prædikant, til Christiansborg Slotskirke som slotspræst. Her virkede han i tyve år, indtil han 1857 blev kaldet til stiftsprovst og sognepræst ved Vor Frue Kirke. I 1864 blev han tillige kongelig konfessionarius.

Paulli stod J.P. Mynster nær i henseende til kirkeligt grundsyn og var stærkt påvirket af ham. Han blev i øvrigt Mynsters svigersøn. H.L. Martensen og Paulli var fortrolige venner, og Martensen hørte til stadighed Paullis forkyndelse. Paulli var derfor en af hovedmændene inden for den såkaldte "højkirkelige" retning i den danske kirke.

Den videnskabelige teologi syslede Paulli også med, trods sin stærkt optagne tid, og navnlig pastoralteologien studerede han. I 1851 blev han dr.theol. på en afhandling om Dr. Niels Hemmingsen's Pastoralteologi, et Bidrag til den praktiske Teologis Historie, i 1854 lærer i homiletik ved pastoralseminariet. Af øvrige skrifter fra hans hånd kan nævnes en prædikensamling Prædikener om Kirken og Sakramenterne (1844) og Kristelige Bønner (1845) samt Taler i Kirken og ved særegne Lejligheder, samlede efter hans død af C.L.N. Mynster og udgivne 1866.

Paulli var formand for Københavns gejstlige konvents salmebogskomité, der i 1844 udgav et prøvehæfte med salmer. 1840 blev han Ridder af Dannebrog og 1860 Dannebrogsmand.

Han er begravet på Assistens Kirkegård.

Gengivelser[redigér | redigér wikikode]

Kilder[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Ved dåben: Just Henrich Voltelin Paulli
Religion Stub
Denne religionsrelaterede biografi er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Biografi