Spring til indhold

J.H. Paulli

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
J.H. Paulli
Født6. marts 1809 Rediger på Wikidata
København, Danmark Rediger på Wikidata
Død11. juli 1865 (56 år) Rediger på Wikidata
København, Danmark Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
BeskæftigelseFagbogsforfatter, præst Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Just Henrik Voltelen Paulli[1] (født 6. marts 1809 i København, død 11. juli 1865 sammesteds) var en dansk præst. Han var far til Richard August Simon Paulli.

Han blev student fra Det von Westenske Institut 1827. I 1833 blev han cand.theol., i 1835 kateket ved Helligåndskirken og blev allerede i 1837 forflyttet, da han var blevet kendt som en begavet prædikant, til Christiansborg Slotskirke som slotspræst. Her virkede han i tyve år, indtil han 1857 blev kaldet til stiftsprovst og sognepræst ved Vor Frue Kirke. I 1864 blev han tillige kongelig konfessionarius.

Paulli stod J.P. Mynster nær i henseende til kirkeligt grundsyn og var stærkt påvirket af ham. Han blev i øvrigt Mynsters svigersøn. H.L. Martensen og Paulli var fortrolige venner, og Martensen hørte til stadighed Paullis forkyndelse. Paulli var derfor en af hovedmændene inden for den såkaldte "højkirkelige" retning i den danske kirke.

Den videnskabelige teologi syslede Paulli også med, trods sin stærkt optagne tid, og navnlig pastoralteologien studerede han. I 1851 blev han dr.theol. på en afhandling om Dr. Niels Hemmingsen's Pastoralteologi, et Bidrag til den praktiske Teologis Historie, i 1854 lærer i homiletik ved pastoralseminariet. Af øvrige skrifter fra hans hånd kan nævnes en prædikensamling Prædikener om Kirken og Sakramenterne (1844) og Kristelige Bønner (1845) samt Taler i Kirken og ved særegne Lejligheder, samlede efter hans død af C.L.N. Mynster og udgivne 1866.

Paulli var formand for Københavns gejstlige konvents salmebogskomité, der i 1844 udgav et prøvehæfte med salmer. 1840 blev han Ridder af Dannebrog og 1860 Dannebrogsmand.

Han er begravet på Assistens Kirkegård.

Gengivelser[redigér | rediger kildetekst]

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Ved dåben: Just Henrich Voltelin Paulli

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

ReligionSpire
Denne religionsrelaterede biografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Biografi