J.H. Paulli

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
J.H. Paulli
Født 6. marts 1809Rediger på Wikidata
Død 11. juli 1865 (56 år)Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Faglitterær skribentRediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Just Henrik Voltelen Paulli[1] (født 6. marts 1809 i København, død 11. juli 1865 sammesteds) var en dansk præst. Han var far til Richard August Simon Paulli.

Han blev student fra Det von Westenske Institut 1827. I 1833 blev han cand.theol., i 1835 kateket ved Helligåndskirken og blev allerede i 1837 forflyttet, da han var blevet kendt som en begavet prædikant, til Christiansborg Slotskirke som slotspræst. Her virkede han i tyve år, indtil han 1857 blev kaldet til stiftsprovst og sognepræst ved Vor Frue Kirke. I 1864 blev han tillige kongelig konfessionarius.

Paulli stod J.P. Mynster nær i henseende til kirkeligt grundsyn og var stærkt påvirket af ham. Han blev i øvrigt Mynsters svigersøn. H.L. Martensen og Paulli var fortrolige venner, og Martensen hørte til stadighed Paullis forkyndelse. Paulli var derfor en af hovedmændene inden for den såkaldte "højkirkelige" retning i den danske kirke.

Den videnskabelige teologi syslede Paulli også med, trods sin stærkt optagne tid, og navnlig pastoralteologien studerede han. I 1851 blev han dr.theol. på en afhandling om Dr. Niels Hemmingsen's Pastoralteologi, et Bidrag til den praktiske Teologis Historie, i 1854 lærer i homiletik ved pastoralseminariet. Af øvrige skrifter fra hans hånd kan nævnes en prædikensamling Prædikener om Kirken og Sakramenterne (1844) og Kristelige Bønner (1845) samt Taler i Kirken og ved særegne Lejligheder, samlede efter hans død af C.L.N. Mynster og udgivne 1866.

Paulli var formand for Københavns gejstlige konvents salmebogskomité, der i 1844 udgav et prøvehæfte med salmer. 1840 blev han Ridder af Dannebrog og 1860 Dannebrogsmand.

Han er begravet på Assistens Kirkegård.

Gengivelser[redigér | redigér wikikode]

Kilder[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Ved dåben: Just Henrich Voltelin Paulli
ReligionStub
Denne religionsrelaterede biografi er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Biografi