Kai Holm (skuespiller)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Kai Holm
Født 4. marts 1896 Rediger på Wikidata
Lemvig Rediger på Wikidata
Død 10. juli 1985 (89 år) Rediger på Wikidata
Danmark Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Filmskuespiller, skuespiller Rediger på Wikidata
Nomineringer og priser
Udmærkelser Ridder af 1. klasse af Dannebrog Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Kai Emil Holm (født 4. marts 1896 i Lemvig, død 10. juli 1985) var en dansk skuespiller og biografdirektør.

Han var tapetserer og gennemgik Det kongelige Teaters elevskole 1922-1924. Herefter gik han på Skole- og Fritidsscenen 1925-1926.

Siden hen optrådte han bl.a. på Det Ny Teater, Folketeatret og Det kongelige Teater. Han var direktør for FriluftsteatretBellahøj 1939-1940. Holm indspillede en række film, oftest i usympatiske roller.

Samtidig med sin karriere som skuespiller var han biografdirektør for Toftegaard Bio 193850 og leder af World Cinema 1950–70. Under Besættelsen var han med i modstandsbevægelsen og lod en militærgruppe ledet af senere statsminister Anker Jørgensen opbevare et stort våbenlager i biografens lokaler. Ved Gribskov modtog den illegale gruppe våben og ammunition, som på lastbiler blev kørt til hovedstaden. Fra Valby blev våben distribueret til små depoter på privatadresser.[1][2]

Holm blev 1964 æresmedlem af Dansk Skuespillerforbund. Han modtog Blicherprisen 1965 og Martin Andersen Nexø Legatet 1969. Han blev Ridder af Dannebrog i 1951 og i 1954 både Ridder af 1. grad af Dannebrog og ridder af den norske Sankt Olavsorden og svenske Vasaorden.

Udvalgt filmografi[redigér | redigér wikikode]

Kilder[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

SkuespillerStub
Denne danske skuespillerbiografi er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Biografi
Harlekin Columbine Tivoli Denmark.jpgArtiklen om skuespilleren Kai Holm kan blive bedre, hvis der indsættes et (bedre) billede.
Du kan hjælpe ved at uploade et godt billede til Wikimedia Commons iht. de tilladte licenser og indsætte det i artiklen. Eller du kan søge efter eksisterende filer på Wikimedia Commons eller på Flickr - fx med værktøjet Free Image Search Tool.