Kimbell Art Museum

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Kimbell Art Museum (fra sydvest).

Kimbell Art Museum er et museum beliggende i Fort Worth, Texas, USA. Museet rummer en lille samling af europæiske, asiatiske og præcolumbianske værker, såvel som forskellige skiftende udstillinger fra andre samlinger. Bygningen er tegnet af Louis Kahn.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Kimbell Art Foundation (Kimbell kunstfund) blev grundlagt efter ønske af Kay Kimbell, en texansk industrimand og kunstsamler, som ønskede at oprette et kunstinstitut til beboerne i Texas. Ved sin død i 1964 besluttede hans enke Velma Fuller Kimbell at anvende hele ejendom til finansiering af instituttet. Museumsbygningen blev bestilt i 1966 og åbnede i 1972. Den 11.000 m² store bygning er tegnet af arkitekten Louis Kahn og har form som en række rum defineret ved parallelle tøndehvælvinge. For nylig har det blevet besluttet at museet skal udvides med en tilbygning til hvilke arbejde Renzo Piano blev valgt som arkitekt

Værker[redigér | rediger kildetekst]

I den europæiske samling er der bl.a. værker af Michelangelo, Picasso, Caravaggio, El Greco, Rembrandt, Claude Monet, Thomas Gainsborough, Élisabeth Vigée-Le Brun, Rubens. Det indeholder desuden det eneste maleri af Adam Elsheimer udenfor Europa. To vigtige malerier af Piet Mondrian repræsenterer den modernistiske periode. Der er en samling af oldsager fra den klassiske periode, der strækker sig fra assyriske til græske og romerske genstande.

Den asiatiske samling omfatter krukker fra yngre stenalder i Kina og værker fra Tang, Song og Ming dynastierne.

Japansk kunst er fokuseret på Momoyama og Edo perioderne.

Kunstnere[redigér | rediger kildetekst]

Og desuden anskaffes museet i 2009 et maleri af Michelangelo (Tortur af Sankt Anthony)

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Koordinater: 32°44′54″N 97°21′55″V / 32.7483°N 97.3653°V / 32.7483; -97.3653