Neon Genesis Evangelion

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Neon Genesis Evangelion
新世紀エヴァンゲリオン
(Shin Seiki Evangelion)
Genre Mecha, Psykologisk thriller, Apokalyptisk/post-apokalyptisk, Drama
Tv-anime
Instruktør Hideaki Anno
Studie Gainax
Tatsunoko Productions
Production I.G
MOVIC
Star Child
Licensgiver ADV Films (Tv-serien)
Manga Entertainment (Filmene)
Netværk Japan TV Tokyo, Animax
Engelsk netværk USA Cartoon Network (Adult Swim), Anime Network
Original udsendelse 4. oktober 199527. marts 1996
Afsnit 26
Relaterede udgivelser
Manga:
Film:
Denne artikel handler om animeen. Se Neon Genesis Evangelion (manga) for mangaen.

Neon Genesis Evangelion (新世紀エヴァンゲリオン Shin Seiki Evangerion) er en japansk animeserie der første gang blev vist på TV Tokyo fra den 4. oktober 1995. Serien kørte over 26 afsnit og sluttede den 27. marts 1996. Den er skrevet og instrueret af Hideaki Anno og produceret af Gainax.

Udover tv serien er filmene End of Evangelion, Evangelion: Death and Rebirth og Revival of Evangelion udkommet.

Der er også udkommet en manga af samme navn baseret på anime'en. Mangaen er tegnet af tv-seriens karakter designer Yoshiyuki Sadamoto.

I 2003 udtalte den Amerikanske Distributør ADV Films at de havde planlagt en live action film. Men hver der er hverken sat navn på en instruktør eller en dato endnu.

Den 9. september 2006 bekræftede Gainax at 4 nye film, kaldet Rebuild of Evangelion, var under produktion. De første tre film er blevet udgivet in henholdsvis 2007, 2009 og 2012, mens den sidste stadig er under udarbejdelse.

Plot[redigér | redigér wikikode]

Tv-serien foregår hovedsageligt i 2015 i en futuristisk by ved navn Tokyo-3. Jorden har været igennem det apokalyptiske "Second Impact" der officielt er navnet for den hændelse der fandt sted da en stor meteor ramte antarktis i år 2000. Som følge af katastrofen smeltede polerne og satte mange storbyer under vand, hvilket førte til massiv politisk uro og humanitære katastrofer, hvilket igen førte til store krige over de tilbageværende ressourcer, og nogle af disse udviklede sig endda til atomkrige. Da en global fredsslutning endelig blev underskrevet et par år senere, havde halvdelen af hele jordens befolkning mistet livet. Nu står den overlevende menneskehed dog overfor en ny trussel, de såkaldte "Engle", en gruppe mystiske, destruktive kæmpevæsner af ukendt oprindelse, der er immune overfor konventionelle våben. Menneskehedens sidste håb er en hemmelig organisation under FN kaldet "NERV", som besidder det eneste våben der kan besejre en Engel: En kæmpestor cybernetisk organisme kaldet Evangelion.

Personer[redigér | redigér wikikode]

Personerne i Neon Genesis Evangelion er i konstant konflikt med deres forhold til menneskene omkring dem, deres indre dæmoner og traumatiske oplevelser fra deres fortid.

Hideaki Anno har beskrevet helten Shinji Ikari som "en dreng der holder sig fra menneskelig kontakt" og som "har overbevist sig selv om at han er en komplet unødvendig personen i så stor en grad at han ikke kan begå selvmord." Han beskriver Shinji og Misato Katsuragi som "utroligt bange for at blive såret" og "ikke passene på det folk opfatter som helte i et eventyr." De to andre hovedpersoner Rei Ayanami og Asuka Langley Soryu har ligene problemer hvad angår deres kontakt til andre mennesker.

Inspiration og Symbolik[redigér | redigér wikikode]

Evangelion indholder mange referencer til biologiske, militære, religiøse og psykologiske koncepter. Selvom de biologiske og religiøse afviger fra hvordan den nutidige Kristendom og biologi vil bruge dem, Annos brug af Sigmund Freuds ideer er dog temmelig præcis.

Serien udviser en stærk indflydelse fra Arthur C. Clarke's novelle Ud af Barndommen, en indflydelse Anno har bekræftet.