Bifrost (musikgruppe)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Jump to navigation Jump to search
Disambig bordered fade.svg Denne artikel omhandler orkestret Bifrost. For andre betydninger af bifrost, se artiklen Bifrost
Bifrost
Oprindelse Danmark København, Danmark
Genre Rock
Aktive år 1974 – nu
Associeret med Niels-Henning Ørsted Pedersen
Peter Bastian
Claes Yngström
Morten Kærså
Medlemmer Tom Lundén
Michael Miller
John Teglgaard
Jeppe Reipurth
Knut Henriksen
Pia Cohn
Tidligere medlemmer Ida Klemann
Annapurna (Peter Gundorph)
Finn Jensen
Torben Andersen
Asger Skjold-Rasmussen
Mogens Ficher
Eksterne henvisninger
Officiel hjemmeside

Bifrost er en dansk rockgruppe, der blev dannet i 1974 i København af Tom Lundén og Finn Jensen. Tom Lundén er uofficiel hovedperson og har skrevet og sunget langt de fleste af deres sange, deriblandt "Hej Maria", "Det er morgen" og "Mens lyset brænder ud" (sidstnævnte blev i mange år brugt som TV Avisens søndags-jingle). Desuden er Bifrost kendt for Christiania-slagsangen "I kan ikke slå os ihjel", skrevet af Tom Lundén.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Med rødder i Projekt Hus i 1970'erne blev Bifrost samlet som musikgruppe omkring 1974. Noget af det første, man hørte til gruppen, var den til lejligheden samlede gruppe Det Internationale Sigøjnerkompagni, der indspillede Lundéns berømte støttesang til Christiania, "I kan ikke slå os ihjel". Den blev udgivet på Christianiapladen i 1976 med sang af blandt andet Povl Dissing, Sebastian og Annisette.

Gruppen spillede videre med udgangspunkt i Christiania, og i 1976 udkom gruppens første album under eget navn, Bifrost. Lyden på dette album blev i høj grad defineret af Tom Lundéns og Torben Andersens keyboards og Finn Jensens guitar. Derudover lagde mange mærke til teksterne, der havde udgangspunkt i et spirituelt og socialt engageret verdenssyn. Desuden var de to sangere, Ida Klemann og Annapurna iøjnefaldende til koncerterne.[kilde mangler]

I begyndelsen var Tom Lundén og Finn Jensen forsangere, og teksterne var lige så tit på engelsk som på dansk. På senere album fik Ida Klemann og Annapurna mere plads.

Det følgende år satsede gruppen og pladeselskabet stort og udsendte dobbelt-lp'en Til en sigøjner, der blev fulgt op af en storstilet danmarksturné med omfattende lydudstyr. Både album og turné var succesrige, og de følgende år var Bifrost en af landets mest populære rockgrupper. Efterhånden fik medlemmerne forskellige interesser, og det resulterede i, at Annapurna, Torben Andersen, Mogens Fischer og Asger Skjold-Rasmussen forlod Bifrost efter det tredje album.

Tom Lundén og Ida Klemann førte gruppen videre.

Med den nye rytmegruppe bestående af Jeppe Reipurth og Knut Henriksen fik gruppen en musikalsk bund som basis for nye sange, der blev godt modtaget af publikum.[kilde mangler] Således var Kassen & hjertet fra 1981 den hurtigst sælgende Bifrost-udgivelse med 50.000 eksemplarer solgt på en måned. Med samme besætning fulgte En tro kopi.

Men inden da havde den nye konstellation udgivet det engelsksprogede album Crazy Canary med adskillige af de engelsksprogede sange, der ikke var blevet plads til på de tidligere Bifrost-album.

Efter udskiftningen af Ida Klemann med Pia Cohn i 1983 kom Bifrost (den med hånden) og Vand jeg kan gå på. På sidstnævnte udgivelse medvirkede en række gæstemusikere som Niels-Henning Ørsted Pedersen, Peter Bastian, Claes Yngström og Morten Kærså. Samtidig trådte Pia Cohn i karakter som forsanger.

Blandt de seneste udgivelser fra gruppen er blandingsalbummet Hjerte til salg fra 1996, som både indeholder nye og tidligere udgivne numre.

Bifrost har senest udgivet sangen "Spillet" i 2005 og i 2006 "Stjernesang" samt en masse instrumentalmusik i et historie /fortælleprojekt om universet.

I den seneste genudgivelse af det første album beskriver Tom Lundén tiden i Bifrost - den allerførste tid.

Medlemmer[redigér | redigér wikikode]

Ved indspilningen af det første album bestod gruppen af:

I 1979 så Bifrost således ud:

Timeline[redigér | redigér wikikode]

Diskografi[redigér | redigér wikikode]

Studiealbum[redigér | redigér wikikode]

Opsamlingsalbum[redigér | redigér wikikode]

Singler[redigér | redigér wikikode]

featuring[redigér | redigér wikikode]

Ekstern henvisning[redigér | redigér wikikode]