Spring til indhold

Koordinater: 55°12′43″N 14°53′34″Ø / 55.21194°N 14.89278°Ø / 55.21194; 14.89278
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Version fra 5. maj 2016, 15:22 af Steenthbot (diskussion | bidrag) Steenthbot (diskussion | bidrag) (konvertering fra Skabelon:coor title d/dm/dms til Skabelon:Coord)
Rø (Bornholm)
Rø
Røs beliggenhed
Rø Kirke
Rø Station

er en bebyggelse på det nordlige Bornholm 2 km fra kysten ved Helligdommen og 7 km V for Gudhjem.

Rø Kirke og 11 gader og veje kan siges at ligge i byzonen. De fleste seværdigheder ligger udenfor byen. I 2007 opgjorde Danmarks Statistik, at der var 181 indbyggere i området, hvorved det kom under de 200, der kræves for at kunne kalde det en by. Landsbyer findes i øvrigt ikke på Bornholm.

Historie

Rø er Bornholms mindste sogn og er blevet kaldt "det røde sogn" siden 1400-tallet efter den gamle kirkes røde tag. Ud over kirken bestod byen stort set kun af Kirkeskolen fra 1840, præstegården og Rø Mølle (den bevaringsværdige hollandske mølle ved siden af landhandelen).

Jernbanen

Rø havde station på Rønne-Allinge-Sandvig jernbanen (1913-1953). Efter jernbanens ankomst fik byen et voldsomt opsving, og der var både Brugs, 2 købmandsforretninger, bager, skrædder, autoværksted med benzinsalg, radioforretning, sparekasseafdeling og skomager. Desuden var der en lang række håndværksvirksomheder - bl.a snedker-, murer-, smedeværksteder.

Stationsbygningen er bevaret som bolig på Rø Stationsvej 5. Fra Røvej går en 7 km lang sti, der følger banens tracé gennem den snævre kløft Kleven til Klemensker.

Skolen

Efter at folkeskolen i Rø blev sammenlagt med Østerlars-Gudhjem Skole, var der i en årrække specialundervisning for udviklingshæmmede på skolen. Skolebygninger er senere om- og udbygget til bofællesskab for udviklingshæmmede under Regionskommunen. Institutionen hedder Røbo.

Landhandelen

Bornholms sidste landhandel holdt åbent hele året. Den inspirerede Jacob Ludvigsen til de berømte TV-reklamer for Tuborg Squash. 22. oktober 2009 lukkede købmanden sin butik. Han fyldte 81, men grunden til lukningen var hans irritation over de nidkære sundhedsmyndigheder, der ikke havde haft forståelse for forretningen[1].

Kulturen

Bornholms Musik Festival, Danmarks ældste, har haft kontor i Rø og har siden 1968 afholdt koncerter i kirkerne i bl.a. Rø, Aakirkeby og Østermarie. Formanden for festivalen, Mogens Rafn, nåede inden sin død i 2009 at fortælle om festivalens 40 år i Jul på Bornholm, et kulturhistorisk tidsskrift. Bornholms Musik Festival føres videre af musikdirektør Steffen Hyldig.

Kunstnere og kunsthåndværkere har holdt deres indtog i byen. Såvel i byområdet som i sognet findes glas- og keramikværksteder.

Seværdigheder

  • Bornholms Kunstmuseum på kanten af Helligdomsklipperne, hvor Hotel Helligdommen lå indtil slutningen af 1980'erne, viser en permanent udstilling af bornholmermalerne.
  • Rø Golfbaner på den tidligere Rø Flyveplads blev ved åbningen meget populær som den første danske golfbane med synlige klippearealer og dermed nye udfordringer.
  • High Park Bornholm på Brommevej (ca. 2,5 km fra byen) byder på træklatringsudfordringer for enhver smag - fra småbørnene til vovehalsene
  • Rø Plantage[2]
  • Døndalen er en typisk sprækkedal med et (om foråret og efteråret) imponerende vandfald. Døndalen ligger lige nedenfor Kunstmuseet.
  • Helligdomsklipperne (som Kunstmuseet er bygget ovenpå) viser den mere barske side af den bornholmske natur. Der går en turbåd fra Gudhjem eller Sæne havn til Helligdomsklipperne. Fra Helligdomsklipperne er der gangsti (kyststien) til henholdsvis Gudhjem og Tejn.
  • Generelt naturen omkring byen, der danner grundlag for flere turistture med eller uden guide.

Kilder

  1. ^ Ifølge Bornholms Tidende og DR/Bornholm
  2. ^ Naturstyrelsens vandretursfolder nr. 27, Rø Plantage

55°12′43″N 14°53′34″Ø / 55.21194°N 14.89278°Ø / 55.21194; 14.89278