Østerlars

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Østerlars
Friskolen Nybrovej
ØsterlarsStationØ.jpg ØsterlarsNybrovej.jpg
ØsterlarsMultihuset.jpg
Multihuset
Overblik
Land Danmark Danmark
Region Region Hovedstaden
Kommune Bornholms Regionskommune
Sogn Østerlarsker Sogn
Postnr. 3760 Gudhjem
Demografi
Østerlars by 243[1] (2022)
Kommunen 39.545[1] (2022)
 - Areal 588,53 km²
Andet
Tidszone UTC +1
Hjemmeside www.brk.dk
Oversigtskort

Østerlars er en byBornholm med 243 indbyggere (2022)[1], beliggende 6 km syd for Gudhjem, 5 km nordvest for Østermarie, 13 km nord for Aakirkeby og 19 km nordøst for kommunesædet Rønne. Byen ligger i Bornholms Regionskommune, der hører til Region Hovedstaden.

Byen har sin egen officielle hjemmeside: Østerlars.dk

Østerlars hører til Østerlarsker Sogn. Østerlars Kirke ligger 1 km nord for byen og er den største af Bornholms 4 rundkirker. Navnet "Lars" er en forkortelse af Laurentius.[2] Neden for kirken ligger Bornholms Middelaldercenter, der hvert år afholder marked, demonstration af jagtfalke og skydning med kanoner.

Faciliteter[redigér | rediger kildetekst]

Friskolen Østerlars har 142 elever, fordelt på 0.-9.klasse i ét spor, og 22 ansatte. Den startede i 1964 i byens gamle hotel, men bor nu i den tidligere stationsbygning på Nybrovej 42.[3]

Mosaikskolen, der var den sidste rest af kommuneskolen Østerlars-Gudhjem Skole, lukkede i 2015, men bygningerne blev ikke solgt. En gruppe borgere stiftede i december 2015 en forening, der ville drive skolen som multihus.[4]

Huset fungerer nu som en paraplyorganisation der stiller sine rammer til rådighed for hele øen. Multihuset-Østerlars.dk/

Østerlars har en Dagli'Brugs.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

I 1899 blev Østerlars beskrevet således: "Østerlars Kirke, nærved Landevejen, Præstegaarden og Kirkeskolen (østre Sk.); desuden Nordre og Vestre Skole, evang.-luthersk Missionshus (opf. 1897), et Andelsmejeri (Dybdal) og 5 Møller."[5] Målebordsbladene viser desuden en fattiggård, det lave målebordsblad desuden et bageri og en telefoncentral.

Jernbanen[redigér | rediger kildetekst]

Østerlars havde stationAakirkeby-Gudhjem jernbanen (1916-1952). Stationen havde to omløbs-/læssespor: nord for hovedsporet et med kreaturfold og siderampe og vest for hovedbygningen et med privat pakhus og sidespor til mejeriet.[6]

Den fredede stationsbygning er tegnet af Kay Fisker og Aage Rafn. Fra Gamlevældevej starter er sti, der – kun med en kort afbrydelse ved Vietsvej – følger banens tracé til Stavehøl vandfald på Spagerå.

Hverken Trap eller målebordsbladene beskrev Østerlars som en sammenhængende bebyggelse. Den kom først midt i 1900-tallet og da mest som landevejsbebyggelse, så Østerlars fik aldrig præg af stationsby.

Film[redigér | rediger kildetekst]

Den private radiostation Bornholms Stemme, der lagde navn til Lotte Svendsens film af samme navn, lå tæt på Middelaldercenteret.

Den danske adventurefilm Tempelriddernes skat (2006) er optaget i Østerlars.

Noter[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ a b c Danmarks Statistik: Statistikbanken Tabel BY1: Folketal 1. januar efter byområde, alder og køn
  2. ^ Wienberg, Jes (1989). "Bornholms kirker i den ældre middelalder". Bornholmske Samlinger række. III bind 3. Rønne: Bornholms Historiske Samfund. ISBN 87-87042-22-3.
  3. ^ Friskolen Østerlars
  4. ^ Holst, Lisbet (26. maj 2016). "Mosaikskolen tages straks af salgslisten”. Arkiveret 11. september 2018 hos Wayback Machine Bornholms Tidende (tidende.dk)
  5. ^ Østerlarsker Sogn i J.P. Trap: Kongeriget Danmark, udarbejdet af H. Weitemeyer (3. udgave, 3. bind, 1899), s. 83
  6. ^ EVP (Erik V. Pedersen): Almindingen-Gudhjem Jernbane - AGJ

Eksterne kilder/henvisninger[redigér | rediger kildetekst]