Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Jump to navigation Jump to search
Rø (Bornholm)
Rø
Røs beliggenhed
Rø Station

er en bebyggelse i Rø Sogn på det nordlige Bornholm 2 km fra kysten ved Helligdommen og 7 km vest for Gudhjem.

Rø Kirke samt 11 gader og veje kan siges at ligge i byzonen. De fleste seværdigheder ligger uden for byen. I 2007 opgjorde Danmarks Statistik, at der var 181 indbyggere i området, hvorved det kom under de 200, der kræves for at kunne kalde det en by. Landsbyer findes i øvrigt ikke på Bornholm, som historisk set primært bestod af enkeltliggende selvejer- eller vornedegårde.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Rø er Bornholms mindste sogn og er blevet kaldt "det røde sogn" siden 1400-tallet efter den gamle kirkes røde tag. Ud over kirken bestod byen stort set kun af Kirkeskolen fra 1840, præstegården og Rø Mølle (den bevaringsværdige hollandske mølle ved siden af landhandelen; møllen er i dag i en tilstand af forfald, der gør, at den næppe kan bevares på sigt). I dag er Rø Sogn sammenlagt med Klemensker Sogn men stadigvæk med to fungerende kirker.

Jernbanen[redigér | redigér wikikode]

Rø havde station på Rønne-Allinge-Sandvig jernbanen (1913-1953). Efter jernbanens ankomst fik byen et voldsomt opsving, og der var både Brugs, to købmandsforretninger, bager, skrædder, autoværksted med benzinsalg, radioforretning, sparekasseafdeling og skomager. Desuden var der en lang række håndværksvirksomheder - bl.a snedker-, murer- og smedeværksteder.

Stationsbygningen er bevaret som bolig og værksted for kunsthåndværk (glaskunst) på Rø Stationsvej 5. Fra Røvej går en 7 km lang sti, der følger banens tracé gennem den snævre kløft Kleven til Klemensker.

Skolen[redigér | redigér wikikode]

Den sidste skolebygning i Rø blev bygget ca. 1963. Den havde 1. til 7. klasse og elever, der fortsatte skolegangen, kom enten til en skole i Rønne (primært Åvangsskolen), hvis de ønskede en realeksamen, eller til Klemensker skole, hvis de ønskede en 9. klasseeksamen. Efter kommunesammenlægningen i 1970 havde Rø skole 1. til 7. klassen (senere også en børnehaveklasse), mens eleverne efter 7. klasse fortsatte skolegangen på Allinge-Sandvig Borgerskole i Allinge i realskolen (frem til 1975) eller 8. og 9. klasse. Da elevtallet var størst i midten af 1970'erne, var det ca. 125.

Efter at folkeskolen i Rø blev sammenlagt med Østerlars-Gudhjem Skole, var der i en årrække specialundervisning for udviklingshæmmede på skolen. Skolebygninger er senere om- og udbygget til bofællesskab for udviklingshæmmede under Regionskommunen. Institutionen hedder Røbo.

Landhandelen[redigér | redigér wikikode]

Bornholms sidste landhandel holdt åbent hele året. Den inspirerede Jacob Ludvigsen til de berømte tv-reklamer for Tuborg Squash. 22. oktober 2009 lukkede købmanden sin butik. Han fyldte 81, men grunden til lukningen var hans irritation over de nidkære sundhedsmyndigheder, der ikke havde haft forståelse for forretningen.[1]

Kulturen[redigér | redigér wikikode]

Bornholms Musik Festival, Danmarks ældste, har haft kontor i Rø og har siden 1968 afholdt koncerter i kirkerne i bl.a. Rø, Aakirkeby og Østermarie. Formanden for festivalen, Mogens Rafn, nåede inden sin død i 2009 at fortælle om festivalens 40 år i Jul på Bornholm, et kulturhistorisk tidsskrift. Bornholms Musik Festival føres videre af musikdirektør Steffen Hyldig.

Kunstnere og kunsthåndværkere har holdt deres indtog i byen. Såvel i byområdet som i sognet findes glas- og keramikværksteder.

Seværdigheder[redigér | redigér wikikode]

  • Bornholms Kunstmuseum på kanten af Helligdomsklipperne, hvor Hotel Helligdommen lå indtil slutningen af 1980'erne, viser en permanent udstilling af bornholmermalerne. Det er besluttet - men endnu ikke gennemført - at Bornholms Kulturhistoriske Museum skal flytte til nye bygninger i forbindelse med Kunstmuseet.
  • Rø Golfbaner på den tidligere Rø Flyveplads blev ved åbningen meget populær som den første danske golfbane med synlige klippearealer og dermed nye udfordringer. I forbindelse med golfbanen er bygget et antal ferieboliger, primært beregnet for golfturister.
  • I High Park Bornholm på Brommevej (ca. 2,5 km fra byen) er der mulighed for træklatring i forskellige sværhedsgrader.
  • Rø Plantage[2]
  • Døndalen er en typisk sprækkedal med et (om foråret og efteråret) imponerende vandfald. Døndalen ligger lige neden for Kunstmuseet.
  • Helligdomsklipperne (som Kunstmuseet er bygget ovenpå) viser den mere barske side af den bornholmske natur. Der går en turbåd fra Gudhjem eller Sæne havn til Helligdomsklipperne. Fra Helligdomsklipperne er der gangsti (kyststien) til henholdsvis Gudhjem og Tejn.
  • Generelt naturen omkring byen, der danner grundlag for flere turistture med eller uden guide. Specielt kan fremhæves Døndalen, men også kysten omkring Røstad og Salene med kyststierne (gamle redningsstier og markante spor af kystlinjen fra det forhistoriske Littorinahav, hvor vandstanden var markant højere.

Kilder[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Ifølge Bornholms Tidende og DR/Bornholm
  2. ^ Naturstyrelsens vandretursfolder nr. 27, Rø Plantage
Question book-4.svg Der er få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel. Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande som fremføres i artiklen.

Koordinater: 55°12′43″N 14°53′34″E / 55.21194°N 14.89278°Ø / 55.21194; 14.89278