Almindingen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
I Almindingen ligger den berømte "Ekkodalen", hvor mange fornøjer sig med at råbe "Hvad drikker Møller...?"
Kongemindet
Almindingen Station, sporside
Christianshøj Trinbræt
Antenner i Almindingen, set fra Kongemindet

Almindingen (gammelt dansk: Alle mands) på Bornholm er med sine 3.800 ha Danmarks tredjestørste skov. Den blev indhegnet i 1809Højlyngen, hvor kvæget græssede. Den blev beplantet i begyndelsen af 1800-tallet under ledelse af Hans Rømer. I Almindingen findes sprækkedalen Ekkodalen og Bornholms højeste punkt Rytterknægten på 162 m. Her står Kongemindet, et mindesmærke for Frederik 7. og grevinde Danners besøg på øen i 1851.

Naturstyrelsen udsatte i 2012 syv europæiske bisoner fra en polsk urskov i en 200 ha stor indhegning i Almindingen. Det er første gang i 2500 år, at Europas tungeste landlevende pattedyr findes i Danmark, siden mennesket udryddede det i Jernalderen.[1]

Historie[redigér | redigér wikikode]

Fortidsminder[redigér | redigér wikikode]

I Almindingen findes resterne af fæstningen Gamleborg, der stammer fra vikingetiden eller tidligere, og ikke langt derfra dens middelalderlige afløser Lilleborg.

Jernbanen[redigér | redigér wikikode]

I 1900 anlagdes De Bornholmske Jernbaner på strækningen fra Rønne til Nexø, og i 1901 åbnedes en sidebane fra Åkirkeby til Almindingen. Det var en udpræget turistbane, der kun blev trafikeret i maj-september. Almindingen Station, hvis stationsbygning stadig findes på Ekkodalsvejen 3, forblev endestation indtil 1916, hvor sidebanen blev forlænget til Gudhjem og fik normal drift hele året.

Efter forlængelsen blev en stor del af turisttrafikken overtaget af Christianshøj Trinbræt 2 km længere mod nord. Det lå tættere på de fleste af Almindingens seværdigheder og lige ved dyrskuepladsen. Trinbrætsbygningen med en meget speciel arkitektur ligger på Almindingsvej 40. Den er fredet og indeholder en lille udstilling om skoven og banen[2].

Over for det tidligere trinbræt ligger Bornholms Travbane, hvor der afvikles en lang række løb forår, sommer og efterår. Det er også her, det årlige dyrskue afvikles. Tidligere fandt det sted ved Christianshøjkroen nær Koldekilde, den gamle helligkilde ved Koldekildehus.

Radarstationen[redigér | redigér wikikode]

Under den kolde krig blev der i 1955 oprettet en radarstation i Almindingen, i dag kaldet Radarhoved Bornholm. Den blev i 1962 en del af NATOs Early Warning Systems langtrækkende radarstationer, som på få minutter kunne advare, hvis et storangreb fra sovjetisk side var under udvikling. 21. august 1968 blev operatørerne her som nogle af de første i NATO vidner til den massive anflyvning af Warszawapagtens invasionstropper, som var på vej til Tjekkoslovakiet for at nedkæmpe Foråret i Prag.[3]

Orkanskoven[redigér | redigér wikikode]

Ved orkanen 17. oktober 1967 væltede over 90 % af træerne i et 3,8 hektar stort stykke bøgeskov fra 1878 nær højdedraget ”Skadekrogen” nordvest for Rytterknægten. Her besluttede man at etablere et ”videnskabeligt iagttagelsesområde”, hvor man skulle følge skovens naturlige regeneration efter uvejret, og det fik i 2015 navnet Orkanskoven, og har siden ligget urørt hen som forskningsområde og levende monument over orkanen.

De fleste af de væltede bøge stadig lever stadig, da deres østvendte rødder blev i jorden så træerne træernes opadvendte sidegrene voksede videre igen i 1968, og har siden vokset sig store. [4] Orkanskoven er ved nummer 7 på kortet i vandretursfolderen nedenfor.

Noter[redigér | redigér wikikode]

Eksterne kilder/henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Se også[redigér | redigér wikikode]

Fredede bygninger i Bornholms Regionskommune

Koordinater: 55°7′27″N 14°55′30″E / 55.12417°N 14.92500°Ø / 55.12417; 14.92500