Richard 3. af England

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Richard III
Konge af England
Regerede 6. juli 1483-22. august 1485
Ægtefælle Anne Neville
Børn Edward
Far Richard Plantagenet, 3. hertug af York
Mor Cecily Neville
Født 2. oktober 1452
Fotheringhay Castle, Northamptonshire
Død 22. august 1485
Bosworth Field

Richard III (2. oktober 145222. august 1485) var først hertug af Gloucester og fra 1483 konge af England. Han tilhørte Huset York. Efter at hans bror Edvard IV døde, styrede Richard som en regent for Edvards søn Edvard V. Richard fængslede Edvard og hans bror Richard ("de to prinser") i Tower og overtog selv tronen (kronet til konge 6. juli 1483). Et oprør blev rejst mod ham, og han faldt i slaget ved Bosworth Field, hvor han blandt andet kæmpede mod jarlen af Richmond (senere Henrik VII).

Richard var marineminister (Lord High Admiral) 1462-1470 og igen i 1471-1483.

Richard blev begravet i Leicester, men britiske arkæologer havde længe søgt efter hans lig. Han blev begravet i Gråbrødre-klosteret i Leicester, men klostret er senere blevet revet ned, og derfor har kongens hvilested været ukendt. Da arkæologer i 2012 begyndte at grave i Leicesters centrale by på en parkeringsplads fandt man rester af et bygningsværk, der havde de klassiske mål for et britisk kloster. Arkæologerne konkluderede efter fundet af tykke mure, at det var det forsvundne kloster, man fandt også to skeletter. En dna-undersøgelse på University of Leicester blev det endelige bevis, den viste sig at matche en nu levende slægtning. Skelettet blev af arkæologerne beskrevet som "svagt, kvindeligt og krumrygget", det sidste som resultat af skoliose. Der var i alt ti alvorlige skader, hvoraf de otte var i hovedet. Desuden blev han tilsyneladende begravet uden kiste og med hænderne bundet.[1]

Shakespeares historiske skuespil Richard III har gjort hans navn berømt. Her siger han "En hest! En hest! Mit kongerige for en hest!", efter at hans fjender har fældet hesten, han red på, omringer ham og dræber ham.

Kilder[redigér | redigér wikikode]

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

  • Michael St John Parker (2001). Britain's Kings & Queens.
Foregående: Konge af England
1483-1485
Efterfølgende:
Edvard V Henrik VII