Edvard 5. af England

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Edvard 5. af England
King-edward-v.jpg
Konge af England
Regerede 9. april 148325. juni 1483
Regent Edvard 5.
Far Edvard IV
Mor Elizabeth Woodville
Født 4. november 1470
Westminster Abbey
Død 1483?
Tower of London?

Edvard 5. (4. november 1470 – formentlig 6. juli 1483) var konge af England fra 9. april 1483 til 25. juni samme år, hvor han blev afsat. Hans regeringsperiode var præget af indflydelsen fra hans farbror, Richard, hertug af Gloucester, der efterfulgte Edvard på tronen som Richard den 3. Sammen med sin lillebror, Richard af Shrewsbury, hertug af York, var Edvard en af "prinserne i Tower", der forsvandt efter at være indsat (angiveligt af hensyn til deres sikkerhed) i Tower of London. Richard den 3. er i brede kredse blevet anklaget for at stå bag deres død, men hvad der egentlig hændte forbliver kontroversielt.

Sammen med Edvard 8., Matilda af England og Lady Jane Grey er Edvard 5. en af blot 4 engelske monarker siden den normanniske erobring af England, der aldrig blev kronet. Hvis, hvad der er sandsynligt, han døde før sin 15 års fødselsdag, er han den yngstlevende monark i engelsk historie (Edvard den 6. døde i sit 16. leveår).

Tidligt liv[redigér | rediger kildetekst]

Edvard blev født i klosteret Westminster Abbey, hvor hans mor Elizabeth Woodville var gået under jorden, efter at hendes mand Edvard 4. var blevet styrtet til fordel for Henrik 6.. Da hans far kom tilbage på tronen i 1471, blev Edward udnævnt til prins af Wales, og han deltog med sine forældre i repræsentationsopgaver.

Efter Edvard 4. havde oprettet et råd for Wales og Marches, grænseområdet mod Wales, sendte han sin søn til Ludlow Castle for at være dets leder.

Regeringsperiode[redigér | rediger kildetekst]

Prins Edvard befandt sig på Ludlow, da der kom bud om faderens pludselige bortgang, og han arvede tronen som tolvårig. Edvard 4.'s testamente, der ikke længere eksisterer, udnævnte hans betroede bror, Richard, hertug af Gloucester, som værge under sønnens mindreårighed. Både den nye konge med følge fra vest og Richard med følge fra nord satte kursen mod London, og de to parter slog følge i Northamptonshire. Den 29. april om aftenen mødtes Richard med Edvards morbror, Anthony Woodville, 2. jarl af Rivers, og Edvards halvbror, Richard Grey. De spiste sammen, men den følgende morgen blev Woodville, Grey og kongens kammerherre, Thomas Vaughan, arresteret og sendt mod nord.[1] De blev alle tre henrettet et par måneder senere. Dominic Mancini fortæller, at Edvard protesterede, men resten af hans følge blev afskediget og sendt bort, og Richard fulgte ham til London, hvor den nye konge residerede i Tower of London.[2] Den 16. juni fik han følgeskab af sin yngre bror, Richard, hertug af York.

Edvards kroning blev gentagne gange udskudt. Den 22. juni fremlagde Ralph Shaa bevis på, at Edvard 4. allerede havde indgået løfte om at ægte Lady Eleanor Butler, da han blev gift med Elizabeth Woodville, hvorved ægteskabet med Elizabeth var ugyldigt og deres børn uægte. Børnene af Richards ældre bror, George, hertug af Clarence var udelukket fra tronfølgen efter deres fars tab af ære, liv og gods i 1478. Derfor udnævnte parlamentet Richard som den retmæssig konge den 25. juni (dette blev senere bekræftet i et parlamentsdokument, Titulus Regius). Den følgende dag besteg Richard tronen som kong Richard den 3. af England.

Forsvinding[redigér | rediger kildetekst]

Kong Edvard 5. og hertugen af York i Tower of London af Paul Delaroche. De uskyldige børn, der afventer en usikker skæbne, var et populært tema blandt det 19. århundredes malere

Efter Richard den 3.'s overtagelse af tronen, blev prinserne set gradvist sjældnere i Tower of London, og ved slutningen af sommeren 1483 forsvandt de fuldstændigt fra offentlighedens syn. Deres skæbne er ukendt, men det er en generel antagelse, at de blev myrdet. De tre hovedmistænkte er Richard 3., dennes tidligere allierede Henry Stafford, 2. hertug af Buckingham og Henry Tudor, der besejrede Richard 3. ved Bosworth og overtog tronen som Henrik 7.

I 1674 blev der fundet skeletrester af arbejdere, der genopbyggede en trappe i Tower. I første omgang blev de kastet på en køkkenmødding, men efter nogle dage kom nogen på, at det kunne være prinsernes lig. Knoglerne blev herefter på foranledning af Karl den 2. placeret i Westminster Abbey i en urne med prinsernes navn på. I 1933 blev benene taget ud og undersøgt og igen lagt i en urne i krypten i Westminster Abbey. Eksperterne var ikke sikre på alder og køn. Skeletterne var mangelfulde, og den eneste mulige konklusion var, at det ene var større end det andet.

Hvis de blev myrdet, blev det skjult godt, men der findes ikke tegn på, at de overlevede i eller udenfor Tower. Yorkisterne ser ud til at have håbet på, at de levede i lang tid. Da Perkin Warbeck udgav sig for at være den yngste, prins Richard, i 1495, var William Stanley, en yngre bror af Edvards stedfar Thomas Stanley, 1. jarl af Derby, usikker på, om påstanden var rigtig eller ej.

I 1486 blev Edvards søster, Elizabeth af York, gift med Henrik 7., hvorved de to dynastier, York og Lancaster blev forenet.

Foregående:
Edvard af Westminster
Prins af Wales
14711483
Efterfølgende:
Edvard af Middleham
Foregående:
Edvard 4.
Konge af England
14831483
Efterfølgende:
Richard 3.
Foregående:
Edvard 4.
Lord af Irland
14831483
Efterfølgende:
Richard 3.

Litteratur[redigér | rediger kildetekst]

  • Ashley, Mike: British Kings & Queens. Carroll & Graf, 2002, ss. 217-9. [ISBN 0-7867-1104-3]
  • Hicks, Michael: Edward V: The Prince in the Tower.The History Press, 2003. ISBN 0-7524-1996-X
  • Kendall, Paul Murray: Richard III. W. W. Norton & Co., 1955. ISBN 0-393-00785-5
  • Mancini, Dominic: "The Usurpation of Richard III" (1483) i A. R. Myers (ed.): English Historical Documents 1327-1485. Routledge, 1996, ss. 330-3.
  • Weir, Alison: The Princes in the Tower. Ballantine Books, 1995. ISBN 0-345-39178-0

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ "History of Croyland Abbey, Third Continuation". Arkiveret fra originalen 28. juli 2012. Hentet 21. maj 2010.
  2. ^ Dominic Mancini: "The Usurpation of Richard III"