Rosa Lund

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Rosa Lund
Rosa Lund.jpg
Medlem af Folketinget
valgt i Københavns Storkreds
Folketingsmedlem 2011-2015
Personlige detaljer
Født 4. december 1986 (32 år)
København
Politisk parti Enhedslisten
Uddannelse Studentereksamen
Uddannelses­sted Metropolitanskolen
Københavns Universitet
Beskæftigelse vikar, studerende
Links
Rosa Lund's hjemmeside
Informationen kan være hentet fra Wikidata.

Rosa Lund (født 4. december 1986, København) er en dansk politiker, der var medlem af Folketinget for Enhedslisten fra 2011 til 2015.

Karriere[redigér | redigér wikikode]

Rosa Lund er opvokset på Nørrebro i indre København, hendes forældre er maskinmester Henrik Lund og cand.mag. Lene Torp.[1]

Hun var formand for Danske Gymnasieelevers Sammenslutning i perioden 1. juli 2006 til 30. juni 2007. Hun gik på Metropolitanskolen fra 2003 og fik sin studentereksamen derfra tre år senere i 2006. Rosa Lund har også tidligere arbejdet som pædagogmedhjælper på Murergårdens integrerede institution.

Lund var i løbet af efteråret 2006 talsmand for Velfærd til Alle-initiativet, og hendes formandsperiode var i det hele taget stærkt præget af DGS' involvering i velfærdsspørgsmålet. Dog stod Rosa Lund og DGS også i spidsen for de massive protester i november 2006, da Dagbladet Politiken kunne afsløre, at regeringen havde sneget markante besparelser ind i finanslovsforslaget for 2007, og det lykkedes at få tilført gymnasieområdet flere penge efter at undervisningen var blevet nedlagt på over halvdelen af de danske gymnasier.

Flere gange i hendes formandsperiode er hun blevet kritiseret af bl.a. Venstres Ungdom, der mener, at hun kæmper "venstrefløjens kamp mod Anders Fogh".[2] Af samme årsag har de gentagne gange varslet, at de ville etablere en ny organisation for gymnasieelever, der skulle være partipolitisk neutral, men disse planer har i skrivende stund ikke resulteret i stiftelsen af en ny organisation.

Ved Socialistisk UngdomsFronts landsmøde i april 2008 blev Rosa Lund valgt til SUF's Landsledelse.

I 2009 var hun opstillet ved Kommunalvalget i 2009 i Københavns Kommune for Enhedslisten.

I valgkampen forud for for folketingsvalget den 15. september 2011 blev hendes erklærede støtte til PFLP og FARC, der begge er registreret som terrororganisationer, omtalt i medierne som eksempel på, at hun tilhører den ekstreme venstrefløj i EL. Rosa Lund erklærede i denne forbindelse:

Citat Det er legitimt at gøre modstand mod Israels ulovlige besættelse af de palæstinensiske områder, og det er legitimt at gøre modstand i Colombia. Men jeg tager afstand fra de metoder, som de to organisationer bruger." [3] Citat

Ved folketingsvalget 2011 blev hun indvalgt for Enhedslisten i Københavns Storkreds, hvor hun var opstillet som nr. 2 på Enhedslistens kandidatliste; nr. 1 var Johanne Schmidt-Nielsen. Efter folketingsvalget i september 2011 blev hun Uddannelsesordfører, Daginstitutionsordfører og Familieordfører for Enhedslisten. I 2013 kunne hun tilføje Forskningsordfører.

Ved folketingsvalget 2015 mistede hun sin plads i Folketinget.[4][5]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Ekstern henvisning[redigér | redigér wikikode]


DanmarkStub
Denne biografi om en dansker er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Biografi