Rosa Lund

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Rosa Lund
Rosa Lund.jpg
Medlem af Folketinget
valgt i Københavns Storkreds
Folketingsmedlem 2011-2015
Personlige detaljer
Født 4. december 1986 (30 år)
København
Politisk parti Enhedslisten
Uddannelse Studentereksamen
Uddannelses­sted Metropolitanskolen
Cevea
Københavns Universitet
Beskæftigelse vikar, studerende
Links
Rosa Lund's hjemmeside
Twitter @RosaLundEl
Facebook @RosaLund.dk

Rosa Lund (født 4. december 1986, København) er en dansk politiker, der var medlem af Folketinget for Enhedslisten fra 2011 til 2015.

Karriere[redigér | redigér wikikode]

Rosa Lund er opvokset på Nørrebro i indre København, hendes forældre er maskinmester Henrik Lund og cand.mag. Lene Torp.[1]

Hun var formand for Danske Gymnasieelevers Sammenslutning i perioden 1. juli 2006 til 30. juni 2007. Hun gik på Metropolitanskolen fra 2003 og fik sin studentereksamen derfra tre år senere i 2006. Rosa Lund har også tidligere arbejdet som pædagogmedhjælper på Murergårdens integrerede institution.

Lund var i løbet af efteråret 2006 talsmand for Velfærd til Alle-initiativet, og hendes formandsperiode var i det hele taget stærkt præget af DGS' involvering i velfærdsspørgsmålet. Dog stod Rosa Lund og DGS også i spidsen for de massive protester i november 2006, da Dagbladet Politiken kunne afsløre, at regeringen havde sneget markante besparelser ind i finanslovsforslaget for 2007, og det lykkedes at få tilført gymnasieområdet flere penge efter at undervisningen var blevet nedlagt på over halvdelen af de danske gymnasier.

Flere gange i hendes formandsperiode er hun blevet kritiseret af bl.a. Venstres Ungdom, der mener, at hun kæmper "venstrefløjens kamp mod Anders Fogh".[2] Af samme årsag har de gentagne gange varslet, at de ville etablere en ny organisation for gymnasieelever, der skulle være partipolitisk neutral, men disse planer har i skrivende stund ikke resulteret i stiftelsen af en ny organisation.

Ved Socialistisk UngdomsFronts landsmøde i april 2008 blev Rosa Lund valgt til SUF's Landsledelse.

I 2009 var hun opstillet ved Kommunalvalget i 2009 i Københavns Kommune for Enhedslisten.

I valgkampen forud for for folketingsvalget den 15. september 2011 blev hendes erklærede støtte til PFLP og FARC, der begge er registreret som terrororganisationer, omtalt i medierne som eksempel på, at hun tilhører den ekstreme venstrefløj i EL. Rosa Lund erklærede i denne forbindelse:

Citat Det er legitimt at gøre modstand mod Israels ulovlige besættelse af de palæstinensiske områder, og det er legitimt at gøre modstand i Colombia. Men jeg tager afstand fra de metoder, som de to organisationer bruger." [3] Citat

Ved folketingsvalget 2011 blev hun indvalgt for Enhedslisten i Københavns Storkreds, hvor hun var opstillet som nr. 2 på Enhedslistens kandidatliste; nr. 1 var Johanne Schmidt-Nielsen. Efter folketingsvalget i september 2011 blev hun Uddannelsesordfører, Daginstitutionsordfører og Familieordfører for Enhedslisten. I 2013 kunne hun tilføje Forskningsordfører.

Ved folketingsvalget 2015 mistede hun sin plads i Folketinget.[4][5]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Ekstern henvisning[redigér | redigér wikikode]


Danmark Stub
Denne biografi om en dansker er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Biografi