Ryparken

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Gaden og kvarteret Ryparken.
Sporvogn på linie 6 forlader den daværende Ole Nielsens Vej i 1969.

Ryparken er dels et kvarter på Østerbro i København på grænsen til Hellerup, dels navnet på den primære gade gennem kvarteret. Området indeholder flere skoler, et idrætsanlæg, et supermarked, en skov og meget andet. Den har også sin egen S-banestation, Ryparken Station.

Gaden[redigér | redigér wikikode]

Gaden Ryparken er ca. 500 m lang og strækker sig fra krydset mellem Emdrupvej/Helsingørmotorvej i vest og Rymarksvej i øst. Adgangsstierne til boligbebyggelsen har siden 1933 heddet Ryparken. Siden er også vejen nordvest for bebyggelsen og en del af Rymarksvej også kaldt Ryparken. Den hed inden Ole Nielsens vej, opkaldt efter en lokal gårdejer fra 1800-tallet. Adgangsstierne er ensrettet i to retninger. Det højeste gadenummer er 216. Numrene er – på grund af det indviklede gadeforløb med de mange ens navne – vanskelige at hitte rundt i.

Bebyggelsen[redigér | redigér wikikode]

Ryparken er også navnet på hele bebyggelsen, der ligger nord og syd for selve gaden, og på S-togsstationen i nærheden. S-togsstationen er opført i 1934 som Lyngbyvej Station, men skiftede i 1972 navn til Ryparken.

Bebyggelsen er fra 1934. Den er af gule mursten med hvide altaner og kraftigt rødmalede døre og vinduer. Der er græsplæner mellem med træer, bænke og legepladser. Nogle af træerne er ældre end Ryparken. I de første årtier efter opførelsen blev området beboet af tidens kulturradikale mellemlag, bl.a. aborttilhængeren Jonathan Leunbach. Af denne grund kaldes området for ”Sexualparken”. Udtrykket er benyttet af Hans Scherfig i "Idealister".

Her bor i 1950’erne primært arbejdere, hvoraf de fleste kom fra den bedrestillede del af arbejderklassen og laverestående funktionærer: Politibetjente, cigarsortererer, skræddermestre, lagerchefer, sporvognsfunktionærer, maskinreperatører m.v.

Bortset fra et par butikker, et bestyrelseskontor, en kiosk, en VVS-installatør og en hypnotisør ud mod Lyngbyvej, er der i dag kun beboelse i tre og fire etager. „Skolen i Ryparken” ligger i nr. 81.

Der lå tidligere et idrætsanlæg med bl.a. boldbaner og en midlertidig skøjtehal ved Ryparken. Med vedtagelsen af anlæggelsen af Nordhavnsvej, der forbinder Lyngbyvejen med Kalkbrænderihavnsgade, er store dele af friluftsarealerne imidlertid inddraget.

Dele af filmen Udenfor kærligheden er optaget i Ryparken.

Skoler[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Koordinater: 55°43′9.84″N 12°33′35.11″E / 55.7194000°N 12.5597528°Ø / 55.7194000; 12.5597528