Europa-Parlamentet: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
m Gendannelse til seneste version ved Casper, fjerner ændringer fra 217.157.163.148 (bidrag)
m →‎Grupper i EU-Parlamentet: der manglede lige et p i europæiske :/
Linje 37: Linje 37:
[[Billede:Composition of the European Parliament.svg|right|198px|Die Fraktionen am 30. September 2007]]
[[Billede:Composition of the European Parliament.svg|right|198px|Die Fraktionen am 30. September 2007]]


<span style="margin:0px; padding-bottom:1px; font-size:90%; display:block;"><span style="border:solid 1px #3099DB; background-color:#3099DB; color:#3099DB;">&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;</span>&nbsp;'''EPP-ED''' er den konservative og kristendemokratiske gruppe i EU-Parlament bestående af [[Europæisk Folkeparti]] (''European People's Party, EPP'') og [[Europæiske Demokrater]] (''European Democrats, ED''). I Danmark er [[Det Konservative Folkeparti]] medlem af det Euroæiske Folkeparti og dermed også medlem i EPP-ED-gruppen i EU-Parlament. (''286 sæder'')</span>
<span style="margin:0px; padding-bottom:1px; font-size:90%; display:block;"><span style="border:solid 1px #3099DB; background-color:#3099DB; color:#3099DB;">&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;</span>&nbsp;'''EPP-ED''' er den konservative og kristendemokratiske gruppe i EU-Parlament bestående af [[Europæisk Folkeparti]] (''European People's Party, EPP'') og [[Europæiske Demokrater]] (''European Democrats, ED''). I Danmark er [[Det Konservative Folkeparti]] medlem af det Europæiske Folkeparti og dermed også medlem i EPP-ED-gruppen i EU-Parlament. (''286 sæder'')</span>


<span style="margin:0px; padding-bottom:1px; font-size:90%; display:block;"><span style="border:solid 1px #F14747; background-color:#F14747; color:#F14747;">&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;</span>&nbsp;'''PSE''' er den socialdemokratiske og socialistiske gruppe i EU-Parlament. PSE står for [[De Europæiske Socialdemokrater]] (''Party of European Socialists''). I Danmark er [[Socialdemokraterne]] medlem af PSE og PSE-gruppen i EU-Parlament. Gruppeformand er [[Poul Nyrup Rasmussen]]. (''215 sæder'')</span>
<span style="margin:0px; padding-bottom:1px; font-size:90%; display:block;"><span style="border:solid 1px #F14747; background-color:#F14747; color:#F14747;">&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;</span>&nbsp;'''PSE''' er den socialdemokratiske og socialistiske gruppe i EU-Parlament. PSE står for [[De Europæiske Socialdemokrater]] (''Party of European Socialists''). I Danmark er [[Socialdemokraterne]] medlem af PSE og PSE-gruppen i EU-Parlament. Gruppeformand er [[Poul Nyrup Rasmussen]]. (''215 sæder'')</span>

Versionen fra 1. apr. 2009, 22:09

Europaparlamentets bygning i Bruxelles i Belgien

Europa-Parlamentet (uofficielt også EU-parlamentet) er EU's folkevalgte parlament. Det kaldtes i årene 1971-1993 også EF-parlamentet. Europa-Parlamentet træder sammen i både Bryssel og Strasbourg. Medlemmerne vælges for fem år af befolkningerne i de 27 EU-lande. Parlamentet har i øjeblikket 784 medlemmer, men efter valget i 2009 vil der være 736 medlemmer.

Europa-Parlamentsvalget 2009 afholdes i Danmark den 7. juni.

Danske medlemmer

Uddybende Uddybende artikel: Europa-Parlamentsvalg 2004

På grund af EU's udvidelse blev Danmarks delegation i 1999 formindsket fra tidligere 16 til nu 14 medlemmer. Fra 2009 vil Danmark kun have 13 medlemmer af parlamentet.

Ved Europa-Parlamentsvalget den 13. juni 2004 blev følgende danske medlemmer valgt:

Socialdemokratiet

Radikale Venstre

Konservative Folkeparti

SF

Junibevægelsen

Folkebevægelsen mod EU

Dansk Folkeparti

Venstre

Grupper i EU-Parlamentet

I 2007 var der syv partigrupper, som består af partier fra flere lande:

Die Fraktionen am 30. September 2007
Die Fraktionen am 30. September 2007

     EPP-ED er den konservative og kristendemokratiske gruppe i EU-Parlament bestående af Europæisk Folkeparti (European People's Party, EPP) og Europæiske Demokrater (European Democrats, ED). I Danmark er Det Konservative Folkeparti medlem af det Europæiske Folkeparti og dermed også medlem i EPP-ED-gruppen i EU-Parlament. (286 sæder)

     PSE er den socialdemokratiske og socialistiske gruppe i EU-Parlament. PSE står for De Europæiske Socialdemokrater (Party of European Socialists). I Danmark er Socialdemokraterne medlem af PSE og PSE-gruppen i EU-Parlament. Gruppeformand er Poul Nyrup Rasmussen. (215 sæder)

     ALDE (Alliance af liberale og demokratiske partier) er den liberale gruppe i EU-Parlament bestående af de to europæiske partier Europæisk Liberal Demokratisk og Reformparti (European Liberal Democrat and Reform Party, ELDR) og Europæisk Demokratisk Parti (European Democratic Party, EDP). I Danmark er partierne Det Radikale Venstre og Venstre medlemmer af ELDR og dermed også medlemmer i ALDE-gruppen i parlamentet. (98 sæder)

     UEN (Union for Nationernes Europa) er den nationalkonservative gruppe i EU-Parlament. UEN-gruppen arbejder sammen med den europæiske parti Alliance for Nationernes Europa (Alliance for Europe of the Nations). I Danmark er Dansk Folkeparti medlem af Alliance for Nationernes Europa og dermed også af UEN-gruppen i parlamentet. (42 sæder)

     Grønne-EFA er den grønne gruppe i EU-Parlament bestående af de to europæiske partier De Europæiske Grønne (European Greens) og Europæisk Fri Alliance (Europeans European Free Alliance, EFA). De Europæiske Grønne er en sammenslutning af grønne partier, mens EFA er en sammenslutning af europæiske mindretalspartier. I Danmark er Socialistisk Folkeparti medlem af de Europæiske Grønne. (43 sæder)

     GUE-NGL (Forenede Europæiske Venstrefløj/Nordisk Grønne Venstre) er venstregruppen i EU-Parlament bestående af de to europæiske partier Europæisk Venstre (European Left) og Nordisk Grønne Venstre Alliance (Nordic Green Left Alliance). I Danmark er Enhedslisten medlem af Europæisk Venstre, men er ikke repræsenteret i EU-Parlamentet. Folkebevægelsen mod EU sidder med i GUE-NGL-gruppen. (41 sæder)

      IND/DEM (Uafhægighed og Demokrati) er den EU-kritiske gruppe i EU-Parlamentet bestående af flere europæiske partier, blandt andet EUDemokraterne (EUDemocrats). I Danmark er Junibevægelsen medlem af EUDemokraterne og dermed også af IND/DEM-gruppen. (24 sæder)

     Uden for grupperne (28 sæder)

Mødesteder

Europa-Parlamentets hovedkontor ligger i Strasbourg, mens der er en afdeling i Bryssel med omtrent de samme faciliteter, herunder en plenarsal. En stor del af administrationen, bl.a. oversættelsesafdelingen, ligger i Luxembourg. Politikerne mødes udelukkende i Strasbourg og Bryssel. Den daglige arbejdsgang foregår i Bruxelles hvor der er gruppemøder og udvalgsmøder. 12 gange om året er der plenarsamling i Strasbourg hvor der skal stemmes om de foreslåede lovtekster. Dette betyder at politikere, assistenter, journalister m. fl. tager fire dage til Strasbourg hver måned.

Der er en del kritik mod denne ordning, der blandt andet er blevet betegnet som et "flyttecirkus". Hovedargumentet for ét samlet hjemsted er at det ville spare omkostninger, men det nævnes også at der bliver brugt meget energi og udledt CO2 i forbindelse med den omfattende flytning og at det besværliggør arbejdet for politikerne. Den svenske Europa-parlamentariker Cecilia Malmstrøm indledte i maj 2006 en kampagne for at gøre Bruxelles til det eneste mødested for Europa-Parlamentet.[1]

Udvidelse

Den 1. januar 2007 indtrådte 35 repræsentanter for Rumænien og 18 for Bulgarien.

Referencer

  1. ^ I midten af september 2006 havde flere end en million EU-borgere registreret sig med navn, nationalitet og e-mail-adresse på [1]

Eksterne henvisninger

Skabelon:Link FA

Skabelon:Link FA