Jens-Peter Bonde

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Question book-4.svg Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.
Jens-Peter Bonde
Født 27. marts 1948 Rediger på Wikidata
Aabenraa Kommune Rediger på Wikidata
Politisk parti Danmarks Kommunistiske Parti, Folkebevægelsen mod EU, JuniBevægelsen Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Uddannelses­sted Aarhus Universitet Rediger på Wikidata
Beskæftigelse Journalist, skribent, politiker Rediger på Wikidata
Arbejdssted Bruxelles, Strasbourg Rediger på Wikidata
Eksterne henvisninger
Jens-Peter Bondes hjemmeside Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Jens-Peter Bonde (27. marts 1948 i Aabenraa) er journalist, forfatter og tidligere europaparlamentsmedlem for først Folkebevægelsen mod EF og siden Junibevægelsen.

Studerede fra 1966 statskundskabAarhus Universitet. Var fra fra 1966 radikal folketingskandidat i Århus, men trak sig som kandidat inden valget i september 1971 og blev derfor ikke medlem af Folketinget. Jens-Peter Bonde var landsformand for Radikal Ungdom i årene 1971-1972. Tilsluttede sig Folkebevægelsen mod EF i 1972. Medlem af Danmarks Kommunistiske Parti i 1975. Var i en kort periode medlem af partiets centralkomite, men blev aldrig kommunistisk kandidat. Var til Folketingsvalget i 1990 opstillet for den nydannede fællesliste på venstrefløjen, Enhedslisten. Forlod Folkebevægelsen og DKP i 1992.

Medstifter af avisen Det Ny Notat i 1974. Som EF-modstander var Bonde redaktør for Ugeavisen NOTAT i 1970'erne.

Blev ved det første direkte valg i 1979 valgt til Europaparlamentet for Folkebevægelsen mod EF, og er siden blevet genvalgt ved hvert enkelt valg; siden 1992 har han stillet op for Junibevægelsen. Ved valget i 2004 betegnede han sig som eurorealist. Han trak sig tilbage i 2008 og overlod posten til sin suppleant Hanne Dahl.

Formand for EU-Parlamentets EDD-gruppe (Europe of Democracies and Diversities – Gruppen for Demokratiernes og Mangfoldighedens Europa) 1999-2004. Derefter formand for EU-Parlamentets ID-gruppe (Independence/Democracy Group – Gruppen for selvstændighed/Demokrati).

Bonde har udgivet mange folkeoplysende bøger – især om EU. Op til Folkeafstemningen om retsforbeholdet i 2015 udgav han med Retspolitisk Forening bogen Hvad stemmer vi om til gratis download.[1]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Jens-Peter Bonde (Oktober 2015). Hvad stemmer vi om (PDF). Retspolitisk Forening. ISBN 978-87-87692-88-5.  Tjek datoværdier i |date= (hjælp)

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]