Jens-Peter Bonde

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Question book-4.svg Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.
Jens-Peter Bonde
Født 27. marts 1948 Rediger på Wikidata
Aabenraa, Danmark Rediger på Wikidata
Død 4. april 2021 (73 år) Rediger på Wikidata
Arresødal Hospice, Danmark Rediger på Wikidata
Politisk parti Danmarks Kommunistiske Parti, Folkebevægelsen mod EU, JuniBevægelsen, Radikale Venstre Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Uddannelses­sted Aarhus Universitet Rediger på Wikidata
Beskæftigelse Journalist, skribent, politiker Rediger på Wikidata
Arbejdssted Bruxelles, Strasbourg Rediger på Wikidata
Eksterne henvisninger
Jens-Peter Bondes hjemmeside Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Jens-Peter Bonde (27. marts 1948 i Aabenraa, død 4. april 2021 i Frederiksværk[1]) var journalist, forfatter og tidligere europaparlamentsmedlem for først Folkebevægelsen mod EF og siden Junibevægelsen.

Studerede fra 1966 statskundskabAarhus Universitet. Var fra fra 1966 radikal folketingskandidat i Århus, men trak sig som kandidat inden valget i september 1971 og blev derfor ikke medlem af Folketinget. Jens-Peter Bonde var landsformand for Radikal Ungdom i årene 1971-1972. Tilsluttede sig Folkebevægelsen mod EF i 1972. Medlem af Danmarks Kommunistiske Parti i 1975. Var i en kort periode medlem af partiets centralkomite, men blev aldrig kommunistisk kandidat. Var til Folketingsvalget i 1990 opstillet for den nydannede fællesliste på venstrefløjen, Enhedslisten. Forlod Folkebevægelsen og DKP i 1992.

Medstifter af avisen Det Ny Notat i 1974. Som EF-modstander var Bonde redaktør for Ugeavisen NOTAT i 1970'erne.

Blev ved det første direkte valg i 1979 valgt til Europaparlamentet for Folkebevægelsen mod EF, og er siden blevet genvalgt ved hvert enkelt valg; siden 1992 har han stillet op for Junibevægelsen. Ved valget i 2004 betegnede han sig som eurorealist. Han trak sig tilbage i 2008 og overlod posten til sin suppleant Hanne Dahl.

Formand for EU-Parlamentets EDD-gruppe (Europe of Democracies and Diversities – Gruppen for Demokratiernes og Mangfoldighedens Europa) 1999-2004. Derefter formand for EU-Parlamentets ID-gruppe (Independence/Democracy Group – Gruppen for selvstændighed/Demokrati).

Bonde har udgivet mange folkeoplysende bøger – især om EU. Op til Folkeafstemningen om retsforbeholdet i 2015 udgav han med Retspolitisk Forening bogen Hvad stemmer vi om til gratis download.[2]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ JP: Europaparlamentariker Jens-Peter Bonde er død
  2. ^ Jens-Peter Bonde (Oktober 2015). Hvad stemmer vi om (PDF). Retspolitisk Forening. ISBN 978-87-87692-88-5. {{cite book}}: Tjek datoværdier i: |year= (hjælp)

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]