Starbucks: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
m firmastub til US-firmastub, Replaced: {{firmastub}} → {{US-firmastub}},
Forskellige forbedringer
Linje 1: Linje 1:
[[Fil:Star-Bucks Tenmabashi.jpg|thumb|250px|En Starbucks.]]
[[Fil:Star-Bucks Tenmabashi.jpg|thumb|250px|En Starbucks.]]
'''Starbucks''' er verdens største kæde af [[Kaffebar- og cafékæder|kaffebarer]] med hovedkvarter i [[Seattle]], [[USA]] og 140.000 ansatte, samt en årlig [[omsætning]] på 7,8 mia. dollars ([[2006]]). Kæden er repræsenteret i lande over hele verden, og [[15. juni]] [[2007]] åbnede den sin første [[Skandinavien|skandinaviske]] butik ved ankomstområdet i Terminal 3 i [[Københavns Lufthavn]]. Få måneder efter åbnede der endnu en Starbucks, i Terminal 2.
'''Starbucks''' er verdens største kæde af [[Kaffebar- og cafékæder|kaffebarer]] med hovedkvarter i [[Seattle]] i [[USA]] og 140.000 ansatte, samt en årlig [[omsætning]] på 7,8 milliarder dollar ([[2006]]). Kæden er repræsenteret i lande over hele verden, og [[15. juni]] [[2007]] åbnede den sin første [[Skandinavien|skandinaviske]] butik i [[Københavns Lufthavn]].


Starbucks er opkaldt efter en figur i romanen ''[[Moby Dick]]''.
Starbucks er opkaldt efter en figur i romanen ''[[Moby Dick]]''.


Starbucks har ofte været brugt af anti-[[Den globaliseringskritiske bevægelse|globaliseringsbevægelsen]] som eksempel på hvad de kalder amerikansk økonomisk og kulturel imperialisme, og i [[Kina]] har det vakt kritik at en Starbucks åbnede i [[Den Forbudte By]]. Omvendt er Starbucks blevet rost for at tilføje en produktlinje af [[bæredygtig handel|bæredygtige]] [[kaffe]]drikke, ligesom kæden arbejder for at have et godt arbejdsmiljø for sine ansatte. I marts [[2008]] afgjorde en [[domstol]] i [[San Diego]] i [[Californien]], USA, dog, at en praksis med at lade overordnede få del i drikkepenge ikke var lovmedholdig; firmaet blev dømt til at tilbageføre mere end 100 mio$ til de medarbejdere, der havde været i direkte kundekontakt i Starbucks californiske filialer.<ref>[http://www.independent.co.uk/news/world/americas/starbucks-ordered-to-pay-out-100m-in-withheld-tips-799320.html Starbucks ordered to pay out $100m in withheld tips - Americas, World - The Independent<!-- Robotgenereret titel -->]</ref>.
Starbucks har ofte været brugt af [[Den globaliseringskritiske bevægelse|antiglobaliseringsbevægelsen]] som eksempel på amerikansk økonomisk og kulturel dominans, og i [[Kina]] har det vakt kritik at en Starbucks åbnede i [[Den Forbudte By]]. Omvendt er Starbucks blevet rost for at tilføje en produktlinje af [[bæredygtig handel|bæredygtige]] [[kaffe]]drikke, ligesom kæden arbejder for at have et godt arbejdsmiljø for sine ansatte. I marts [[2008]] afgjorde en [[domstol]] i [[San Diego]] i [[Californien]] dog, at en praksis med at lade overordnede få del i drikkepenge ikke var lovlig, og firmaet blev dømt til at tilbageføre mere end 100 millioner dollar til de medarbejdere, der havde været i direkte kundekontakt i Starbucks' californiske filialer.<ref>[http://www.independent.co.uk/news/world/americas/starbucks-ordered-to-pay-out-100m-in-withheld-tips-799320.html Starbucks ordered to pay out $100m in withheld tips - The Independent]</ref>.


Caféerne er af en type, som kun for nylig er begyndt at indfinde sig i [[Danmark]], f.eks. repræsenteret af [[Baresso]]. De er kendetegnet ved lave [[stol (møbel)|stole]] og et større udvalg af [[espresso]]-baserede drikke samt muligheden for at bestille kaffe med på vejen.
Starbucks' cafeer er samme type kaffebar som i [[Danmark]] for eksempel repræsenteres af [[Baresso]], blandt andet kendetegnet ved et større udvalg af [[espresso]]-baserede drikke samt muligheden for at bestille kaffe med på vejen.


== Ekstern henvisning ==
== Ekstern henvisning ==

Versionen fra 27. dec. 2009, 03:00

En Starbucks.

Starbucks er verdens største kæde af kaffebarer med hovedkvarter i Seattle i USA og 140.000 ansatte, samt en årlig omsætning på 7,8 milliarder dollar (2006). Kæden er repræsenteret i lande over hele verden, og 15. juni 2007 åbnede den sin første skandinaviske butik i Københavns Lufthavn.

Starbucks er opkaldt efter en figur i romanen Moby Dick.

Starbucks har ofte været brugt af antiglobaliseringsbevægelsen som eksempel på amerikansk økonomisk og kulturel dominans, og i Kina har det vakt kritik at en Starbucks åbnede i Den Forbudte By. Omvendt er Starbucks blevet rost for at tilføje en produktlinje af bæredygtige kaffedrikke, ligesom kæden arbejder for at have et godt arbejdsmiljø for sine ansatte. I marts 2008 afgjorde en domstol i San Diego i Californien dog, at en praksis med at lade overordnede få del i drikkepenge ikke var lovlig, og firmaet blev dømt til at tilbageføre mere end 100 millioner dollar til de medarbejdere, der havde været i direkte kundekontakt i Starbucks' californiske filialer.[1].

Starbucks' cafeer er samme type kaffebar som i Danmark for eksempel repræsenteres af Baresso, blandt andet kendetegnet ved et større udvalg af espresso-baserede drikke samt muligheden for at bestille kaffe med på vejen.

Ekstern henvisning


FirmaSpire
Denne artikel om et firma eller en virksomhed i USA er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.

Skabelon:Link FA