Spanske borgerkrig: Forskelle mellem versioner

Spring til navigation Spring til søgning
m
Gendannelse til seneste version ved Amjaabc, fjerner ændringer fra 176.23.229.214 (diskussion | bidrag)
m (Gendannelse til seneste version ved Amjaabc, fjerner ændringer fra 176.23.229.214 (diskussion | bidrag))
Den republikanske regering havde sendt de officerer, de var utrygge ved, fx general [[Manuel Goded Llopis]], [[Emilio Mola]] og generalstabschefen general Franco til poster langt fra Madrid. Mellem 5. og 12. marts var der flere konspiratoriske møder i Madrid mellem en række generaler, blandt dem også [[Gonzalo Queipo de Llano]]. I deres planlagte opstand skulle [[José Sanjurjo]], som havde ledet et kupforsøg i 1932, være frontfigur. Selv om regeringen blev advaret mod disse planer, blev advarslerne ignoreret.
 
Borgerkrigen blev udløst af denne militære opstand af en gruppe højere officerer. Starttidspunktet var [[17. juli]] kl 05.00 for styrkerne i Afrika og et døgn senere for styrkerne i selve Spanien. KupmagterneKupmagerne sikrede sig først kontrol i Afrika således, at flest mulig af styrkerne herfra ville kunne sættes ind i [[Andalusien]] så snart som mulig. Franco var på denne tid "forvist" til [[De Kanariske Øer]], men rejste natten til den 17. juli med postbåden fra [[Santa Cruz de Tenerife]] til [[Las Palmas]], og derfra videre med et lejet fly til [[Spansk Marokko]].<ref name= Lindqvistt373>Lindqvist, side 373</ref>
 
Generalerne planlagde et hurtigt statskup, og aktionerne i Nordafrika gik efter planen, så elitestyrkerne her kunne sættes ind i selve Spanien<ref name= Lindqvistt373 /> sammen med 75.000 frivillige [[Marokko|marokkanere]].<ref name= Lindqvistt373 /> Men andre steder i Spanien gik kuppet ikke efter planen, og kupmagerne formåede ikke at sikre sig kontrol over flere store byer, herunder Madrid. Der blev de militære holdt inde i Montaña-lejren, og lejren faldt næste dag efter blodige kampe og en påfølgende massakre. I Barcelona blev oprørerne slået af væbnede anarkister og syndikalister. General [[Goded]], som var fløjet ind fra sit tjenestested på [[Balearerne]], blev taget til fange i Barcelona og senere henrettet.
103.410

redigeringer

Navigationsmenu