Tanzania

Koordinater: 6°18′S 34°54′Ø / 6.3°S 34.9°Ø / -6.3; 34.9
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Version fra 20. mar. 2015, 09:55 af Pugilist (diskussion | bidrag) Pugilist (diskussion | bidrag) (Gendannelse til seneste version ved Cgtbot, fjerner ændringer fra Jakob1505 (diskussion | bidrag))
Jamhuri ya Muungano wa Tanzania
Tanzanias nationalvåben
Nationalvåben
MottoUhuru na Umoja
(Swahili: Frihed og Enhed)
Tanzanias placering
Hovedstad Dodoma1
06°11′S 35°44′Ø / 6.183°S 35.733°Ø / -6.183; 35.733
Største by Dar es Salaam
Officielle sprog Swahili
Regeringsform Republik
Uafhængighed
Areal
• Total
948.087 km2  (nr. 30
• Vand (%)
6,2
Befolkning
• Anslået 2005
36.766.356 (nr. 33)
• Folketælling 2004
35.922.454
• Tæthed
38,9/km2  (nr. 131)
Valuta Tanzanisk shilling (TZS)
Tidszone UTC+3
UTC+3
Kendings-
bogstaver (bil)
EAT (East Africa Tanganyika), fastlandet EAZ (East Africa Zanzibar), øen Zanzibar
Luftfartøjs-
registreringskode
5H
Internetdomæne .tz
Telefonkode +255
ISO 3166-kode TZ, TZA, 834
1 Mange regeringskontorer findes stadig i Dar es-Salaam.
Nationalvåbnet er gengivet med henvisning til www.Vector-Images.com

Tanzania er et land på Afrikas østkyst. Det grænser til Kenya, Uganda, Rwanda, Burundi, Den Demokratiske Republik Congo, Zambia, Malawi og Mozambique.

Fra 1880'erne til 1919 indgik fastlandsdelen i den tyske koloni Tysk Østafrika. Efter det tyske nederlag i 1. verdenskrig blev området overdraget til Storbritannien, hvor det forblev til uafhængigheden i 1961. Tanganyika og Zanzibar blev i 1964 forenet til Den forenede republik Tanganyika og Zanzibar, senere omdøbt til Tanzania.

Hovedstaden blev i 1996 flyttet fra Dar es-Salaam til Dodoma, men mange regeringskontorer findes stadig i Dar es-Salaam.

Historie

Uddybende Uddybende artikel: Tanzanias historie
Julius Nyerere, landets første præsident.

Tanzanias kystlinje har været præget af mange stridigheder, først fra portugisere og arabere, og senere mellem forskellige europæiske magter. Tanzania var tidligere en del af Tysk Østafrika. Nærmere bestemt i 1891 koloniserede tyskerne fastlandet og styrede det direkte fra de tyske myndigheder. Landet Tanzania er et resultat af den politiske union mellem fastlandet Tanganyika og øerne Zanzibar og Pemba. De to dele fik uafhængighed fra Storbritannien hver for sig, fastlandet i 1961 og øerne i 1963. Julius Nyerere blev landets første præsident i 1962.

Tanzania erklærede krig mod Uganda efter at Uganda havde invaderet og forsøgt at annektere den nordlige tanzanianske provins Kagera i 1979. Tanzania smed ikke bare de ugandiske styrker ud, men invaderede selve Uganda efter at have indrulleret landets eksilugandere. 11. april 1979 blev Idi Amin tvunget til at opgive hovedstaden Kampala. Den tanzanianske hær tog byen med hjælp fra ugandisk og rwandisk guerilla. Amin flygtede i eksil.

Nyerere fragav sig magten til Ali Hassan Mwinyi i 1985, men beholdt kontrollen over det styrende parti, Chama cha Mapinduzi (CCM), som formand frem til 1990, da han gav ansvaret til Mwinyi. Etpartisystemet sluttede i oktober 1995 da Tanzania holdt sit allerførste flerpartivalg. Men CCM vandt valget med stor margin og dets kandidat Benjamin Mkapa blev senere taget i ed som den nye præsident i Tanzania 23. november 1995. I december 2005 blev Jakaya Mrisho Kikwete valgt til landets fjerde præsident for fem år.

Et af de dødelige bombeattentater mod amerikanske ambassader i 1998 skete i byen Dar-es-Salaam, det andet var i Nairobi, Kenya. Undersøiske jordskælv i 2004 på den anden side af Det Indiske Ocean førte til en tsunami som traf Tanzanias kystlinje og dræbte 11 mennesker. En olietanker gik også midlertidig på grund i Dar-es-Salaam og skadede en olieledning.

Geografi

Tarangire nationalpark i Tanzania
Kort over Tanzania
Kilimanjaro

Tanzanias geografi er en af de mest varierede og unikke i verden. Landet indeholder Afrikas højeste punkt, Kilimanjaro, så vel som indsøer, bjerge og mange naturreservater. Afrikas laveste punkt er Lake 'Asal (153 m/502 ft under havet) i Djibouti.

Den nordøstlige del af Tanzania er bjergrig og inkluderer Meru og Kilimanjaro, som begge er uddøde vulkaner. Kilimanjaros naturlige skønhed, som desuden er Afrikas højeste punkt, tiltrækker sig tusindvis af turister hvert år.

Vest for disse ligger Serengeti nationalpark, kendt for sin årlige migration af millioner af gnuer, desuden store mængder af løver, leoparder, elefanter, næsehorn og afrikanske bøfler. Nær parken ligger Olduvai-ravinen hvor mange af de ældste hominid–fossiler og genstande er blevet fundet. Andre arkæologisk vigtige fund er det ældste bevis på hominidernes brug af træ ved Kalambo-faldene på grænsen til Zambia.

Videre mod vest ligger Victoriasøen på den kenyanskugandisk-tanzanianske grænse. Dette er den største indsø i Afrika og er traditionelt udpeget som Nilens kilde. Sydvest for denne separerer Tanganyikasøen Tanzania fra Den Demokratiske Republik Congo. Denne indsø regnes som den nestældste og næstdybeste indsø i verden efter Bajkalsøen i Sibirien.

Det centrale område i Tanzania er et stort plateau med savanne og nationalparker i syd og jordbrugsland længere mod nord. Den nye hovedstad, Dodoma, ligger her, selv om meget af styremagten stadig befinder sig i Dar-es-Salaam.

Den østlige kystlinje af Tanzania er varm og fugtig. Her ligger Tanzanias største by og tidligere hovedstad, Dar-es-Salaam, som blev grundlagt af tidligere og nu afdøde præsident, Sjaufe Jojosi. Lige nord for byen ligger øen Zanzibar, et semiautonomt territorium som er kendt for sine krydderier.

Klimaet i Tanzania varierer fra varmt og fugtig ved kysten til mere tempereret klima i det højereliggende centrum af landet. Tanzania har to regntider, en lang og tung fra marts til maj, og en kortere, lettere fra november til januar.

Politik og administration

Administrativ inddeling

Af administrative årsager er Tanzania delt ind i 26 regioner, 21 på fastlandet, 3 på Unguja og 2 på Pemba, Unguja og Pemba udgør øen Zanzibar. 99 distriktsråd er blevet oprettet for at øge lokal autoritet. Disse distrikter er også refereret til som en lokal styresmagt. For tiden er der 114 råd som opererer over 99 distrikter, 22 er på landet og 92 er i landsbyer.

Se også

Eksterne henvisninger

Afrikansk geografiSpire
Denne artikel om afrikansk geografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Geografi

6°18′S 34°54′Ø / 6.3°S 34.9°Ø / -6.3; 34.9