Thomas Vinterberg

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Thomas Vinterberg
Thomas Vinterberg Berlinale 2010.jpg
Vinterberg ved Filmfestivalen i Berlin i 2010
Personlig information
Fulde navn Thomas Vinterberg
Født 19. maj 1969 (51 år)
Frederiksberg, Danmark
Nationalitet Danmark Danmark
Forældre Søren Vinterberg
Ingerlise Vinterberg
Ægtefælle Maria Walbom (1990-2007, skilt)
Helene Reingaard-Neumann (2010-nu)
Børn To døtre (med Walbom) og en søn og en datter med Reingaard-Neumann[1]
Beskæftigelse Filminstruktør, manuskriptforfatter
Aktive år 1989-nu
Cannes filmfestival
Juryens pris (1998) for Festen
Økumeniske pris (2012) for Jagten
Bodilpriser
Bedste danske film (1999) for Festen
Robertpriser
Årets kort/dokumentarfilm (1995) for Drengen der gik baglæns
Årets danske spillefilm og Årets manuskript (1999) for Festen
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata.

Thomas Vinterberg (født 19. maj 1969Frederiksberg)[2] er en dansk filminstruktør og manuskriptforfatter. Han blev optaget på Den Danske Filmskole i København i 1989 som den yngste elev nogensinde.[3] Fire år senere afsluttede han sin uddannelse med kortfilmen Sidste omgang (1993) med en ung Thomas Bo Larsen i hovedrollen. Filmen modtog blandt andet jury og producent-prisen ved den internationale Studen Film Fest i München.

Sammen med tre ældre kolleger, Lars von Trier, Søren Kragh-Jacobsen og Kristian Levring, offentliggjorde Thomas Vinterberg et kunstnerisk programskrift med titlen Dogme95. Det er også kendt som kyskhedsløftet, og har det erklærede formål at tilføre spillefilmen en vitaminindsprøjtning af uforudsigelighed og autenticitet. Han spillefilmsdebuterede i 1996 med De største helte. Som dogmeinstruktør fik han i 1998 sit gennembrud med spillefilmen Festen, som vandt juryens specialpris i Cannes, Bodil-og Robert-priser, en lang række internationale priser og er repræsenteret på flere lister over de bedste film nogensinde. Siden har han blandt andet instrueret It's all about love (2003), Dear Wendy (2005), En mand kommer hjem (2007) og Submarino (2010).

Vinterbergs drama Jagten (2013), med bl.a. Mads Mikkelsen, Susse Wold og Thomas Bo Larsen, fortæller om, hvordan vores frygt, for at vores kære lider overlast, kan sende os direkte tilbage til fortidens heksejagter. Filmen blev ved Cannes Filmfestival 2012 tildelt tre priser, idet Mads Mikkelsen fik prisen for bedste mandlige skuespiller og fotograf Charlotte Bruus Christensen Vulcain-prisen for fremragende kunstnerisk-teknisk præstation. Endelig fik filmen den økumeniske pris. Vinterberg og Tobias Lindholm modtog desuden European Film Awards for bedste europæiske manuskript og i 2013 Nordisk Råds Filmpris. I 2013 blev filmen desuden nomineret til en Golden Globe såvel som en Oscar, i begge tilfælde i kategorien bedste ikke-engelsksprogede film. I 2014 modtog filmen syv Robert-priser, bl.a. i kategorien årets danske spillefilm; Vinterberg modtog desuden prisen som årets instruktør og for årets bedste manuskript, sidstnævnte sammen med Lindholm. Samme år modtog Jagten fire Bodil-priser, bl.a. i kategorien bedste film.

Han har desuden været instruktør på en musikvideo af Blur og endnu en af Metallica til deres album Death Magnetic. Indtil vinteren 2009 var han medejer af produktionsselskabet Nimbus Film.

Ungdom[redigér | redigér wikikode]

Thomas Vinterberg er efter eget udsagn vokset op i et "kollektiv fyldt med glade og halvfulde, intellektuelle hippier".[4] Der lærte Thomas Vinterberg sig selv at mærke de mindste følelsesudsving i luften, for at undgå de voldsomme skænderier, der kunne bryde ud blandt kollektivets beboere.[kilde mangler] Den frihed han oplevede i sin opvækst var med til at gøre ham usikker på, hvad han skulle i sit liv. "Jeg tænker, at den frihed var med til at gøre mig bange. Jeg følte ligesom at jeg havde hele ansvaret for mit liv, og at jeg måske stod lidt alene med valgene," har han fortalt.[4]

I en periode spillede han guitar i et band, gik på gymnasiet, dyrkede to slags sport, arbejdede deltid. Det var i den periode, han fik idéen til at lave film.

Karriere[redigér | redigér wikikode]

Vinterberg var 16 år, da han søgte Københavns Filmværksted om tilladelse til at lave en biograffilm. De indgik aftale om en 45-minutters film, og Thomas Vinterberg gik i gang. Filmen hed Sneblind, og den endte med at tage ham fire år at lave. Det skyldtes en række uheld under produktionen.[4] Thomas Vinterberg søgte DR om støtte, og det lykkedes ham at få 50.000 kr. samt støtte fra en række andre fonde. Han og hans kompagnon vidste ikke, at de skulle betale skat af alle tilskud, og de nåede at bruge alle pengene, inden skatten blev opkrævet. De endte begge i personlig gæld. I samme periode brændte deres studie ned ved et uheld. Vinterberg var da så presset, at han var nær ved at udvikle et mavesår.[4] I et år måtte de indstille produktionen, før de kunne afbetale gælden og få filmen færdig. Filmen havde premiere i Grand Teater i København, men blev ikke vel modtaget.[4]

Filmskolen[redigér | redigér wikikode]

Filmen Sneblind spillede en afgørende rolle for Vinterberg, da han i 1989 søgte og kom ind på den Danske Filmskole. Han har senere fortalt, at han var så glad, da han kom ind, at han endte med at løbe rundt i sin lejlighed med bukserne nede:

"Jeg kan huske, den dag jeg fik brevet med besked på, om jeg var optaget eller ej. Der blev jeg så bange, at jeg tænkte: nu må jeg tisse. Men så måtte jeg alligevel se svaret og fik så fumlet det, så jeg tissede ud over brevet og mine fingre, og så endte jeg med bare at løbe rundt i lejligheden sådan … med pikken ude af bukserne og skreg af glæde."[4]

På Filmskolen lavede Vinterberg en midtvejsfilm, hvor han som en af de første i verden brugte håndholdt kamera i en fiktionsfilm.[4] Det imponerede Lars von Trier, der fik øjnene op for det unge talent.[kilde mangler] Thomas Vinterbergs afgangsfilm Sidste omgang markerede et ryk for den unge instruktør. Den og von Triers afgansfilm er siden blevet anerkendt som de bedste danske filmskolefilm nogensinde.[kilde mangler]München filmfestival blev den kåret til årets bedste filmskolefilm i Europa, og 23-årige Vinterberg blev kåret som den bedste instruktør. Vinterberg modtog en Oscar-nominering, og på Tel Aviv filmfestival blev filmen kåret som den bedste af 135 film fra hele verden.

Festen[redigér | redigér wikikode]

I 1994 lavede Thomas Vinterberg novellefilmen Drengen der gik baglæns. Den vandt 17 internationale filmpriser. Thomas Vinterbergs første spillefilm De største helte (1996) modtog positive anmeldelser.[5] I 1997 ringede Lars von Trier til Thomas Vinterberg med en idé. De to mødtes og blev enige om et sæt eksperimenterende regler for filmskabelse. Reglerne kaldte de Dogme-reglerne. De indebar, at instruktører, der fulgte dem, ikke måtte bruge kunstig lyd og lys, alt skulle filmes med håndholdt kamera, og man måtte ikke bruge rekvisitter. Både von Trier og Vinterberg skrev under på, at de ville lave deres næste film efter reglerne.[4] Thomas Vinterberg lavede filmen Festen (1998), som kom på Cannes filmfestival. Til premieren rejste over 1000 af verdens førende filmkritikere sig og klappede uafbrudt i ti minutter.[4] Vinterberg vandt Juryens Specialpris for filmen, som Steven Spielberg siden har kaldt "blandt de bedste film, jeg nogensinde har set".[4]

It's all about love[redigér | redigér wikikode]

I årene efter Festen fik Thomas Vinterberg tilbud fra London og Hollywood om at instruere.[6] Han oplevede også, at det var svært at vælge mellem alle tilbuddene. Indtil nu havde han kun haft buldrende succes, og præstationspresset og hans forventninger til sig selv var vokset. Han valgte at skrive og instruere en film: It's all about love. Den endte med at tage fire år at fuldføre, og han har siden udtalt, at det er den film, han elsker mest, men at arbejdet med den også var meget hårdt:

"Jeg kan ikke huske én eneste konkret episode fra de år, hvor jeg skrev den film. Livet passerede bare forbi med lynhastighed, og min medforfatter, Mogens Rukov, og jeg var ved at blive vanvittige af det, fordi vi blev bare ved og ved med at skrive om ... Jeg brændte mig alvorligt på den oplevelse. Jeg plejer at sige, at den [film] er mit problembarn. Det er jo ofte sådan med problembørn, at det er dem, der opfører sig dårligst socialt. Men det er dem, man holder mest af."[4]

Filmen havde premiere i 2003 på Sundance Film Festival, hvor den delte kritikerne i to lejre. Halvdelen udråbte filmen som et mesterværk af en visionær instruktør, den anden halvdel kaldte den en fiasko og udtalte, at slutningen ville forvirre mange.[7]

2003-2010[redigér | redigér wikikode]

Efter It's all about love fulgte filmen Dear Wendy, som Thomas Vinterberg instruerede. Den var skrevet af Lars von Trier, og filmen modtog blandede anmeldelser i den danske presse, hvor den blev betragtet som et flop. Salgstallet var 14.521 solgte biletter.[8]Det samme gjorde En mand kommer hjem (2007). Begge film vandt dog international anerkendelse. Dear Wendy er den eneste danske film, der er kommet på Museum of Modern Art, MoMA, i New York, og En mand kommer hjem har vundet priser i Rom og Skandinavien.

I 2010 blev Thomas Vinterberg tildelt Nordisk Råds Filmpris for Submarino[9]

Jagten[redigér | redigér wikikode]

Som efterfølger til Submarino lavede Vinterberg Jagten, som han selv skrev sammen med Tobias Lindholm. Filmen, der handler om en pædagogmedhjælper, spillet af Mads Mikkelsen, der i en lille by bliver beskyldt for seksuelle overgreb mod et barn,[10] deltog i den officielle konkurrence ved filmfestivalen i Cannes 2012, hvor den modtog den økumeniske pris, mens Mikkelsen fik prisen for bedste mandlige hovedrolle. Filmen var i 2014 blandt de sidste fem nominerede til en Oscar for bedste udenlandske film. Den modtog samme år syv Robert-priser, bl.a. for bedste film og bedste instrukør, ligesom Mads Mikkelsen fik en for bedste mandlige hovedrolle.

Druk[redigér | redigér wikikode]

Druk er instrueret af Vinterberg.[11] Filmen havde premiere 24. september 2020.

Filmen har modtaget en række priser,[12] bl.a. årets danske spillefilm ved Robertprisuddelingen i 2021.[13]

Ved European Film Awards[14] i Berlin[15] opnåede Druk fire priser.[16]

Filmen vandt San Sebastian Film Festival's Silver Shell.[17]

Druk er foreløbig nomineret til fem Bodilpriser.[18]

Filmen er blevet nomineret til en Oscar for Bedste Internationale Film; også filmens instruktør er nomineret i kategorien Bedste Instruktør.[19]

Privatliv[redigér | redigér wikikode]

Vinterberg blev gift med teaterinstruktør Maria Walbom Vinterberg den 30. juli 1990. Ægteskabet blev opløst i 2007.

Den 3. juli 2010 blev han gift i Svanninge Kirke på Fyn med skuespillerinden Helene Reingaard-Neumann.

Den 5. maj 2019 udtalte en talsmand fra filmselskabet Zentropa i en pressemeddelse, at Vinterbergs 19-årige datter, Ida Maria Vinterberg, var omkommet i en trafikulykke i Belgien lørdag den 4. maj.[20]

Filmografi[redigér | redigér wikikode]

Spillefilm[redigér | redigér wikikode]

Kortfilm[redigér | redigér wikikode]

Musikvideo[redigér | redigér wikikode]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

 1. ^ Kim Kastrup (2012-03-29). "Thomas Vinterberg skal være far for tredje gang". Ekstra Bladet. 
 2. ^ Thomas Vinterberg på danskefilm.dk
 3. ^ Kristoffer Zøllner (26. april 2015). "Thomas Vinterberg: »Når tingene styrter, må man bygge dem op på ny«". Berlingske. 
 4. ^ a b c d e f g h i j k Der hvor man vakler – Syv markante mænd om deres livs udfordringer, Tim K. Christensen, Borgen, 2009. ISBN 978-87-21-03512-9.
 5. ^ Scope > Film > De Største Helte
 6. ^ Den man er – Portrætsamtaler om livet og hvor forskelligt vi lever det, Nils Thorsen, Politikens Forlag, 2001.
 7. ^ Freeze Frame: Stabs of Beauty in a Chilly Romantic Dystopia – Page 1 – Movies – New York – Village Voice
 8. ^ Billetsalg for danske film 2005
 9. ^ Dansker vinder stor filmpris
 10. ^ Kim Skotte (2012-05-21). "'Jagten' er kraftfuld og urovækkende". Politiken. 
 11. ^ https://soundvenue.com/film/2020/09/thomas-vinterberg-om-druk-efter-tragedien-den-er-gaaet-fra-at-vaere-en-hyldest-til-alkohol-til-at-vaere-en-hyldest-til-livet-421839
 12. ^ https://www.kino.dk/nyheder/2020/09/anmelderne-druk-er-en-ny-klassiker-i-dansk-film
 13. ^ Ungt stjerneskud stjal hovedpris for næsen af Trine Dyrholm, da 'den danske Oscar' blev uddelt, dr.dk, hentet 7. februar 2021. 
 14. ^ https://soundvenue.com/film/2020/12/druk-storsejrer-ved-europas-svar-paa-oscars-434699
 15. ^ https://www.dfi.dk/nyheder/druk-vinder-stort-ved-european-film-awards
 16. ^ https://www.berlingske.dk/aok/thomas-vinterberg-og-mads-mikkelsen-hoester-stor-haeder-ved-europaeisk-oscar
 17. ^ https://www.dfi.dk/en/english/news/thomas-vinterbergs-another-round-honoured-san-sebastian
 18. ^ https://www.avisen.dk/populaer-druk-film-topper-med-fem-bodil-nomineringer_635362.aspx
 19. ^ https://underholdning.tv2.dk/kendte/2021-03-15-druk-nomineret-til-to-oscars
 20. ^ Ritzau/Nyheder (5. maj 2019). "Thomas Vinterbergs datter er død". Ekstrabladet. 

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]