Trine Dyrholm

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Trine Dyrholm
Trine Dyrholm.jpg
Fødselsdato 15. april 1972 (45 år)
Fødested Odense, Danmark
Statsborger Danmark Dansk
Partner Niclas Bendixen  ?-nu
Børn 1
Aktive år 1982-nu
Beskæftigelse Sanger, skuespiller
Bodilpriser: Bedste kvindelige hovedrolle
Springflod (1990)
Fluerne på væggen (2005)
En soap (2006)
Hævnen (2010)
Kollektivet (2016)
Bedste kvindelige birolle
Forbrydelser (2004)
Robertpriser: Årets kvindelige birolle
Forbrydelser (2005)
En kongelig affære (2013)
Lang historie kort (2016)
Årets kvindelige hovedrolle
En Soap (2007)
Årets kvindelige hovedrolle – tv-serie
Arvingerne (2015)
Arvingerne II (2016)
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Trine Dyrholm (født 15. april 1972 i Odense) er en dansk skuespiller- og sangerinde. Med fem Bodilpriser og otte Robertpriser betragtes hun som en af Danmarks bedste skuespillerinder.[1][2] Trine Dyrholm er den eneste skuespiller/-inde, der har modtaget fem Bodilpriser og den eneste der har fået tre i træk.[3] Hun er også den mest vindende person ved Robertudddelingen, hvor hun har vundet i alt otte priser.[4] I 2016 blev hun den første Danske kvinde til at vinde en sølvbjørn for bedste kvindelige skuespiller for sin rolle som Anna i Thomas Vinterbergs 'Kollektivet'.

Opvækst[redigér | redigér wikikode]

Dyrholm begyndte i en alder af 8 år at optræde sammen med Odense Byorkester, bl.a. på Odense Teater og i H.C. Andersen Festspillene i Den Fynske Landsby. Hun kom dog først i mediernes søgelys, da hun som 14-årig deltog i Melodi Grand Prix 1987 med sangen "Danse i måneskin", hvor hun sang med sit band Trine & The Moonlighters. Efter sit velmodtagede Grand Prix-hit, indspillede hun en LP, der indeholdt flere af hendes egne melodier og tekster. Sangen er senere kommet med i Kulturkanonen, sammen med 11 andre danske evergreens.

Karriere[redigér | redigér wikikode]

Filmkarriere[redigér | redigér wikikode]

Hun spillefilmsdebuterede som 17-årig i 1990 med hovedrollen i Eddie Thomas Petersens film Springflod. Hun blev godt modtaget af publikum for sin præstation,[Kilde mangler] og det førte hende til roller i spillefilm som Casanova af Morten Lorentzen i 1990, Cecilia (tv-opførelse af Hosekræmmeren) i 1991 og De største helte af Thomas Vinterberg i 1996, som hun to år efter i 1998, også lavede filmen Festen sammen med. Hendes rolle i Festen slog for alvor hendes navn fast i den danske offentlighed. I 1998 havde Trine Dyrholm en større rolle i DR1s dramaserie Taxa. Samme år lagde hun stemme til den kvindelige hovedrolle, Megara, i Disney's tegnefilm Herkules og medvirkede desuden på filmens soundtrack med sangen "Jeg er den samme som før".

Teaterkarriere[redigér | redigér wikikode]

Hun blev uddannet fra Statens Teaterskole i 1995 og optrådte i mange teateropsætninger som En skærsommernatsdrømGrønnegårds Teatret i 1995, I en kælderDr. Dantes Aveny i 1995 samt Kunst (1996) og Paradis (1997) samme sted. På Østre Gasværk havde hun rollen som Julie i Romeo og Julie 1999, som den "dumme blondine" i Donna Juanna (1999) og spillede sammen med Dejan Cukic i stykket Himmelstormerne.

I 2004-2005 medvirkede hun i Anders og Peter Lund Madsens show Mr. Nice GuyBellevue Teatret, hvor hun bl.a. sang de tre sange "Stille i verden", "Lille Spejl" og "Avenuen", hvor brødrene Lund Madsen havde skrevet teksten og Kim Larsen havde skrevet melodierne.[5][6][7] De blev efterfølgende udgivet på Dyrholms ep Mr. Nice Guy.[8] Kim Larsen indspillede coverversioner af "Stille i verden" og "Lille Spejl" som blev udgivet på hans album Gammel hankat, og blev kaldt "pladens to bedste sange" i Dagbladet Information.[9] Sangen "Avenuen" blev et kæmpe hit, og lå #1 på singlehitlisten i adskillige omgange, og tilbragte i alt 135 uger på listen.[10] Til trods for at være certificeret til platin[11] med et salg på over 16.000 eksemplarer modtog Dyrholm ikke de adskillige platinplader som hun var berettiget da pladeselskabet CMC efter eget udsagn ikke holdt øje med det.[5]

Hun debuterede på Det Kongelige Teater i 2005 i stykket Hotel Strindberg.

Privatliv[redigér | redigér wikikode]

Da hun spillede forestillinger på Østre Gasværk Teater, var hun kæreste med teaterchefen Lars Kaalund (1998). I dag er hun kæreste med instruktøren Niclas Bendixen.[12] De blev i januar 2009 forældre til en dreng.

Filmografi[redigér | redigér wikikode]

Film[redigér | redigér wikikode]

Tegnefilm (stemme)[redigér | redigér wikikode]

Tv-serier[redigér | redigér wikikode]

Teaterstykker[redigér | redigér wikikode]

Diskografi[redigér | redigér wikikode]

Priser[redigér | redigér wikikode]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]