Tv·2

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se TV2.
tv·2
Tv2.jpg
tv·2 ved Grøn Koncert i Aarhus, juli 2005
Information
Oprindelse Aarhus
Genre(r) Pop/rock
Aktive år 1981–nu
Pladeselskab CBS (1981–1988)
Pladecompagniet (1989–1994)
EMI (1995–2009)
Universal (2010–nu)
Associerede acts Taurus
Hjemmeside tv·2.dk
Medlemmer
Steffen Brandt (keyboards, guitar og sang)
Hans Erik Lerchenfeld (guitar)
Georg Olesen (bas)
Sven Gaul (trommer)
Steffen Brandt.jpg

tv·2 er et aarhusiansk pop-/rock-band, der siden dannelsen i 1981, har været et af de mest populære ældste stadigt aktive bands i Danmark. Under det selvironiske slogan Danmarks Kedeligste Orkester har bandet med forsanger Steffen Brandt i front været flittige gæster på landets store koncertscener, bl.a. Grøn Koncert og musikfestivaler. Bandets albums har solgt et sekscifret antal eksemplarer. I alt har bandet inden udgivelsen af albummet "Det gode Liv" i februar 2015 solgt tæt på 2.1 millioner albums i Danmark[1].

Ikke mindst takket være de underfundige tekster med vid, bid og en lun ironisk undertone har bandet opnået en stor og stabil berømmelse[2]. Fra begyndelsen har bandet kombineret kommentarer til samfundet med kærlighedssange, beskrivelser af hverdagsscener og tanker om menneskelivet. Forsanger Steffen Brandt beskrives ofte som en begavet sangskriver med talent for at udnytte et godt hverdagssprog udtryksfuldt, ofte med ironi og samfundssatire [3].

Navnet tv·2 blev ifølge trommeslager Sven Gaul til, fordi bandmedlemmerne mente, der kunne være god PR i at komme først med et dansk TV 2[4]. Han har samtidig afvist, at navnet skulle stå for "Taurus Version 2" – en myte, der har floreret blandt fans. Taurus var navnet på samme bandmedlemmers[5] tidligere engelsksprogede symfonirockband, der var aktivt fra 1973 til 1980. Steffen Brandt har udtalt med vanlig ironi, at bandet modsatte sig statens overtagelse af navnet TV-2 i 1988 til TV-stationen af samme navn, men at det måtte komme an på, hvem der var bedst og holdte længst, hvis det ikke kunne være anderledes.

tv·2 er i koncertmæssig sammenhæng kendt for de dygtige guitarister Hans Erik Lerchenfeld og Georg Olesen (basguitar), der begge præsterer solospil af høj klasse og med lydmæssig fornyelse og nye varianter af soloer til de kendte klassiske tv·2 sange. Med sikker opbakning fra trommeslager Sven Gaul, der dirigerer 'slagets gang' ved koncerter, sikrer bandet forsanger Steffen Brandts kendte sange det bedste afsæt fra scenen. Fornyelse og opfindsomhed er et kendetegn for tv·2 i koncertsammenhæng, hvor sceneopsætning, lyssætning på scenen og forskellige indslag fra gæstesolister gør koncerterne med Danmarks Kedeligste Orkester til noget specielt. Ved koncerter suppleres de fire faste medlemmer af bandet med blæsertrioen The Aarhus Horns, en ekstra mand på keyboards og ofte en korsanger, således op til ni mand udgør koncertorkestret tv·2.

Biografi[redigér | redigér wikikode]

Debut[redigér | redigér wikikode]

tv·2 debuterede med albummet "Fantastiske Toyota" i 1981, der blev indspillet for lånte penge uden at bandet havde en pladekontrakt. Indspilningen var noget kaotisk; Steffen Brandt var samtidig keyboardspiller i Kliché, og trommeslager Sven Gaul var i USA og måtte erstattes af Eigil Madsen. Efter albummets udgivelse stod pladeselskaberne imidlertid i kø for at underskrive kontrakt med bandet. Valget faldt på CBS' danske afdeling, der var ledet af Stig Kreutzfeldt. Albummet var inspireret af New Waven´s distancerede tekstunivers, hvor følelser ikke blev fremhævet. Musikalsk var musikken monoton og mekanisk i sit udtryk. Tempoet var meget hurtigt. Det distancerede understøttedes af instrumenteringens kolde klangbillede. Den første koncert foregik på Roskilde Festival samme år. Bandets hvide kedeldragter belyst af blåt neonlys var konceptkunst, der ikke begejstrede anmelderne. Fra det første album kender de fleste blot titelsangen "Fantastiske Toyota".

Steffen Brandt.jpg

De følgende år gik med at raffinere det musikalske udtryk. Opfølgeren "Verden er vidunderlig" fra 1982 fulgte op på debutens stil, både tekstmæssigt og med brugen af synthesizer og trommemaskiner. Fra det andet album huskes sangen "Vi skaber en verden perfekt", som tv·2 af og til fortsat spiller til koncerterne i dag. Den skepsis, bandet i begyndelsen blev mødt med, forstummede med udgivelsen af det tredje album "Beat" i 1983, hvorfra gennembrudshittene "Bag duggede ruder" og "Popmusikerens Vise" kom[6].

Aarhusiansk 80'er band[redigér | redigér wikikode]

Successen blev fulgt op med albummet "Nutidens unge" i 1984, hvorfra sange som "Vil du danse med mig", "Ræven og rønnebærrene", "Natradio" og "Be bap a lu la" stadig høres i dag. Dernæst kom albummet "Rigtige mænd - gider ikke høre mere vrøvl" fra 1985, hvorfra særligt sangene "Hele Verden Fra Forstanden", "Eventyr for begyndere" og titelsangen "Rigtige Mænd" blev meget store hits. Sangene på albummet "Rigtige Mænd" fangede, spiddede og rakte ud over tidsånden[6]. Albummet solgte over 250.000 eksemplarer og blev bandets mest solgte til dato.

Musikalsk var bandet blevet mere bredt favnende i anden halvdel af 80'erne, og Steffen Brandts tekster indeholdt nu en mere generel kommentar til samfundet samtidig med, der blev skruet lidt ned for ironien. Albummet "En Dejlig Torsdag" fra 1987 med sange som "Tidens Kvinder" og "Fri Som Fuglen" blev solgt i 120.000 eksemplarer[1]. Herefter i 1988 albummet "Nærmest lykkelig", der foruden titelmelodien "Nærmest lykkelig" indeholdt sange som "Kys Det Nu (det satans liv)" og "Alt Hvad Hun Ville Var At Danse". 180.000 danskere købte albummet[1]. Albummet kom i 2006 med i Kulturkanonen. I 1990 udgav tv·2 albummet "Vi blir' alligevel aldrig voksne", hvorfra sangene "Rejsen til Rio" og "Jeg vil ha' dig" stadig høres i dag. Albummet blev solgt i 128.000 eksemplarer[1].

Mange af de ældre sange skrevet fra 1984 til 1990[7] høres i dag ofte i landets radiokanaler[8][9]. Det eksperimenterede album "Slaraffenland", der blev udsendt i 1991, blev det foreløbigt nærmeste tv·2 er kommet på en kommerciel fiasko. Blot 57.000[1] købte albummet, hvilket var få set i forhold til salgstallene for de foregående tv·2 albums. Fra albummet huskes blot sangen "Shit".

Come back i 90'erne[redigér | redigér wikikode]

TV2 steffen-brandt sven-gaul DSC04315.jpg

I de første år af 90'erne led mange danske bands under den store påvirkning af udenlandske kunstnere, som også begyndte at komme til Danmark ofte og spille koncerter. Dansk pop/rock havde ikke samme popularitet blandt tidens unge, som gennem 80'erne[10]. tv·2 blev overtalt til at udsende en "Greatest Hits" i 1992, men insisterede på at få undertitlen "De Unge År" med på udgivelsen. Med albummet "Verdens lykkeligste mand" fra 1994, der blev solgt i 100.000 eksemplarer[1], var bandet dog tilbage på toppen af hitlisterne. Fra albummet huskes i sær sangene "Det er Samfundets Skyld" og "Kærligheden overvinder alt" samt "Sådan er det bare". I 1994 modtog tv-2 Dansk Musiker Forbunds Hæderpris[11][12].

Resten af årtiet manifesterede tv·2 sin status - ikke mindst som koncertattraktion og fremstod som cafékulturens intelligente svar på Shu-bi-dua[6]. I 1996 udkom albummet "Kys bruden", der solgte 138.000 eksemplarer[1], hvorfra i sær sangen "Kom lad os brokke os" blev 'hængende' sammen med titelsangen "Kys Bruden" og "Line Jørgensen, Voldum". Herefter fulgte i 1998 af albummet "Yndlingsbabe", hvorfra sange som "Der går min klasselærer" og "Yndlingsbabe" huskes. 53 koncerter blev det til i 1998[13].

Sidst i 90'erne etablerede bandet eget pladeselskab, PladeSelskabet Have A Cigar[14], hvor de foruden egen musik stod bag nye danske navne som Under Byen, Tobias Trier og Mathias Grip. I 1999 modtog tv·2 ved Dansk Grammy 1999 "Grøn Pris"[15], som tildeles ved afstemning blandt folket[16]. Prisen gives til en kunstner/et band, der har gjort det særligt godt i det forgangne år.

Nye toner i 00'erne[redigér | redigér wikikode]

Albummet "Amerika" fra 2001 opnåede knap så stor salgsmæssig succes som de nærmest foregående[17]. Fra albummet huskes i sær sangene "Hallo hallo" og "Fald min engel''. 50 koncerter blev det til i 2001[13]. Det musikalsk mere enkle album "På kanten af småt brændbart" fra 2002, der blandt andet indeholdt sangene "Big time og honning" og "Jordens heldigste mand", kunne heller ikke helt matche tidligere tiders popularitet[18]. Mange musikanmeldere skrev ved udgivelsen, at albummet "På kanten af småt brændbart" var blandt bandets hidtil bedste[19]. Albummet blev tildelt "Årets danske popudgivelse" ved Danish Music Awards 2003[20]. 48 koncerter blev det til i 2003[13].

Efter endnu et opsamlingsalbum i 2004 med titlen "Hits" udsendtes i november 2005 det 15. studiealbum, "De første kærester på månen", hvis titelhit hurtigt blev en regulær landeplage[21][22][23]. Fire af sangene på albummet blev som noget nyt produceret af Thomas Troelsen, mens resten blev produceret af Halfdan E [24] og Nikolaj Steen, der tidligere har arbejdet med gruppen. Titelnummeret "De første kæreste på månen" blev ved Danish Music Awards 2006 kåret til årets danske hit[25], albummet fik prisen som "Årets pop udgivelse"[25] og forsanger Steffen Brandt prisen som "Årets danske sangskriver"[25]. I 2006 modtog tv·2 ved Danish Music Awards IFPI's Ærespris[26][27]. Albummet nåede på to måneder at blive det mest solgte i Danmark i 2005[28]. Sidenhen løb salgstallet op på 161.000 eksemplarer[1]. Turneen i forlængelse af albumudgivelsen i 2006 måtte forlænges hele to gange[6]. I alt 53 koncerter blev det til i 2006[29].

Steffen-brandt DSC04272.jpg

I november 2007 udkom albummet For dig ku' jeg gøre alting. I anledningen af albummet spillede tv-2 koncert d. 19. november på Rådhuspladsen i København, hvor 30.000 mennesker mødte frem til en (et år forsinket) 25-års jubilæmskoncert arrangeret sammen med DR Aftenshowet og DR P4[30]. Udover titelmelodien "For dig ku' jeg gøre alting" hittede sange som "Randers Station" og "S.O.M.M.E.R"[31]. Både Halfdan E.[24] og Thomas Troelsen var producere på dette album. Albummet solgte 80.000 eksemplarer[1] og blev fulgt af 34 koncerter i foråret og sommeren 2008[29].

I 2006 registrerede Koda forsanger Steffen Brandt som den mest spillede danske komponist i dansk radio[32]. I 2007 som den anden mest spillede danske komponist i dansk radio[33]. I 2008 igen som den mest spillede[34]. I 2009, 2010 og 2011 som den anden mest spillede[35][36][8]. I 2012 og 2013 den fjerdemest spillede[37][38].

30 år med tv·2[redigér | redigér wikikode]

I februar 2011, på 30-året for debuten, udsendte tv·2 deres næst nyeste album, "Showtime", som Steffen Brandt selv kalder et tiltrængt reality-tjek af os alle sammen og af kærligheden[39]. På albummet reflekteres der over livet, døden og kærligheden i et hektisk og individualiseret samfund, og bandet benytter sig af et moderne, mere elektronisk udtryk, som samtidig giver associationer til nogle af de tidlige albummer. Steffen Brandt sagde om det nye album "Showtime": "Vi kigger lige på hvad det er for nogle vilkår vi byder hinanden i jagten på den ultimative frihed, selvudfoldelsen og den evige frygt for at gå glip af noget. Altid med jeg'et ubeskedent i centrum: Se mig, hør mig, bekræft mig. Ellers ER jeg ikke"

Allerede i den første uge efter udgivelsen strøg albummet direkte ind på førstepladsen på Danmarks officielle albumhitliste[40]. Albummet har opnået platinstatus[41]. Især har sangen "Fuck den kærlighed" hittet sammen med titelsangen "Showtime". Producerne på albummet var Thomas Troelsen, Frederik Thaae og Kristian Vad.

tv·2 har spillet flest gange til Grøn Koncert blandt danske artister[42]. I alt 9 gange frem til og med 2011 og har spillet 4. flest koncerter på Roskilde Festival[43] kun overgået af Gnags, D-A-D og C.V. Jørgensen. I perioden 1988 til 1993 bidrog tv-2 med flest albums på den daværende DR Album top 20 liste[44]. I perioden 1994 til 2010 bidrog tv-2 med næst flest sange på DR Radios hitliste - Tjeklisten - blandt danske artister[45]. Nogle af de ældste sange fra de tidlige 80'ere høres ofte til koncerterne i nye fortolkninger, hvor gæstesolister nyfortolker de klassiske sange.

I 2012 til 2013 tog bandet på 30-års jubilæumsturne rundt i landet, hvor de spillede under titlen "100 sange på 180 dage" [46]. Turneen begyndte med en gratis koncert[47] d. 26-10-2012 på Bispetorv i Århus og sluttede i Tivoli i København d. 17-05-2013 på en overfyldt[48] "plæne" efter i alt 16[29] koncerter. Til 30-års jubilæumskoncerterne fremførte tv·2 ved hver af koncerterne udvalgte, nogle gange sjældne[49] numre fra tre albums i den rækkefølge de oprindeligt blev indspillet og ikke en blanding af numre på tværs af tiden, som sommerkoncerterne normalt består af. Herefter drog bandet videre ud i sommerlandet og spillede 17 koncerter[29] af den mere traditionelle slags i løbet af sommeren 2013.

Steffenbrandt.jpg

I 2014 spillede tv·2 færre koncerter på grund af arbejdet med et kommende, nyt album. 18 koncerter[29] blev det til forskellige steder som Varde, Gudhjem og i NuukGrønland.

I februar 2015 udkom albummet "Det gode liv", som er det 18. studiealbum fra tv·2, hvorefter bandet traditionen tro drog på koncertturne med det nye album rundt på landets spillesteder. Steffen Brandt udtaler i pressemeddelsen til albummet, at "Når jeg sidder her og ser hvilke sange, der er sluppet igennem nåleøjet kan jeg konstatere, at de alle forsøger at afdække vilkåret, det moderne menneskes heroiske forsøg på ikke bare at overleve, men undervejs med en beundringsværdig stædighed osse at definere det gode liv. I praksis. I drømmen. I forestillingen. I håbet"[50].

32 tv·2 koncerter blev spillet med 2015-programmet[51].

Diskografi[redigér | redigér wikikode]

Nuvola apps download manager2-70%.svg Hovedartikel: Tv·2's diskografi.
Studiealbum

Livealbum

Opsamlingsalbum

Udmærkelser[redigér | redigér wikikode]

Udvalgte udmærkelser uddelt af IFPI:

Referencer[redigér | redigér wikikode]

 1. ^ a b c d e f g h i TV-2 Diskografi
 2. ^ Rock-koryfæet fra TV-2 fylder rundt - Fødselsdag | www.b.dk
 3. ^ Steffen Brandt | Gyldendal - Den Store Danske
 4. ^ Kilde: journalist Dorte Søholm, samtale med Sven Gaul, oktober 2013.
 5. ^ TV-2 fra A-Å: Taurus - Nyhed - GAFFA.dk
 6. ^ a b c d TV-2 | Gyldendal - Den Store Danske
 7. ^ Koda.dk: Danskernes yndlings-komponister
 8. ^ a b Koda.dk: Dansk musik har godt fat
 9. ^ Koda.dk: Den danske dominans fortsætter
 10. ^ http://www.svith.com/pdf/speciale.pdf
 11. ^ Modtagere af Dansk Musiker Forbunds Hæderspris
 12. ^ musikeren1008web
 13. ^ a b c TV-2 / Danmarks Kedeligste Orkester
 14. ^ TV-2 fra A-Å: Cigar – pladeselskabet Have a Cigar - Nyhed - GAFFA.dk
 15. ^ Danish Music Awards - Wikipedia, den frie encyklopædi
 16. ^ tv-2.dk / Grøn Pris - Grammy 1999
 17. ^ danishcharts.com - TV-2 - Amerika
 18. ^ danishcharts.com - TV-2 - På kanten af småt brandbart
 19. ^ Roser til TV-2's nye album - Aarhus
 20. ^ Danish Music Awards - Wikipedia, den frie encyklopædi
 21. ^ danskehitlister.dk
 22. ^ danskehitlister.dk
 23. ^ danishcharts.com - TV-2 - De første kærester på månen
 24. ^ a b All works
 25. ^ a b c DMA06 - og vinderne blev… | ifpi.dk
 26. ^ IFPI’s Ærespris gik til TV-2 | ifpi.dk
 27. ^ Danish Music Awards - Wikipedia, den frie encyklopædi
 28. ^ Danish World Awards 2005 | ifpi.dk
 29. ^ a b c d e TV-2 Koncerter
 30. ^ TV-2 samlede 30.000 i København | Kultur | DR
 31. ^ danishcharts.com - TV-2 - S.o.m.m.e.r
 32. ^ http://www.koda.dk/fileadmin/user_upload/docs/KODA__rsberetning_2007.pdf
 33. ^ http://www.koda.dk/fileadmin/user_upload/docs/KODA__rsberetning_2008.pdf
 34. ^ http://www.koda.dk/fileadmin/user_upload/docs/KODA_aarsberetning_2009.pdf
 35. ^ http://www.koda.dk/fileadmin/user_upload/docs/KODA_aarsberetning_2010.pdf
 36. ^ http://www.koda.dk/fileadmin/user_upload/Aarsberetning11/Kodas_aarsberetning_2011.pdf
 37. ^ Koda.dk: Dansk musik sætter dagsordenen
 38. ^ Koda.dk: Alle tabeller og diagrammer
 39. ^ Azoulay, Nina: ”Det er jo ikke rød stue det her”, artikel bragt i MetroXpress, side 52-53, den 11. februar 2011.
 40. ^ danishcharts.com - TV-2 - Showtime
 41. ^ http://www.tv-2.dk/index-nyheder.html. Hentet 1. juli 2011.
 42. ^ TV-2 spiller på Grøn Koncert for niende gang - Politiken.dk
 43. ^ OVERBLIK: Her er de 20 bands, der har spillet mest på Roskilde | Roskilde | DR
 44. ^ danskehitlister.dk
 45. ^ danskehitlister.dk
 46. ^ TV-2 udgiver bokssæt og tager på turné - Nyhed - GAFFA.dk
 47. ^ TV-2 giver gratis koncert på Bispetorv i Aarhus | Aarhus City Forening
 48. ^ TV-2: Plænen, Tivoli, København - Anmeldelse - GAFFA.dk
 49. ^ TV-2: Bispetorv, Aarhus - Anmeldelse - GAFFA.dk
 50. ^ Nyt TV-2 Live album udkommer 17.11.2014 KUN I GRØNLAND
 51. ^ TV-2 Koncerter
 52. ^ Guld og platin 2004
 53. ^ Guld og platin 2005
 54. ^ Guld og platin i november | ifpi.dk
 55. ^ Certificeringer | ifpi.dk
 56. ^ Certificeringer | ifpi.dk

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]